Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Problem z kartą graficzną

28 Sie 2006, 15:36

Kupiłem sobie ostatnio na Allegro kartę graficzną Matrox Dualhead G450. Podpiołem sobie ją do kompa i włączyłem kompa. Okazało się, że nie wyświetla koloru jednego oraz po zainstalowaniu sterów komp się zacina przy starcie. Wymieniłem sobie tą kartę i teraz kolory są ok, ale dalej mam problem przy uruchamianiu kompa. Zainstalowałem starszy ster, ale to nic nie dało. Jak się włącza to jedynie w Trybie Awaryjnym. Ma ktoś pomysł jak to można naprawić??

28 Sie 2006, 15:49

Odinstaluj w trybie awaryjnym wszystkie sterowniki od grafy. Zainstaluj właściwe na nowo. Powinno pomóc.

02 Wrz 2006, 19:39

Podczas startu systemu sprawdż, czy karta współdzieli IRQ z innym urządzeniem, jeśli tak, rozkręć kompa i sprawdż, czy masz podpięte jakieś preyferia w pierwszy slot PCI, jeśli tak, to wypnij z niego urządzenie i zainstaluj w innym wolnym slocie PCI, postaraj się o to, żeby ten slot pozostawić pusty, dzięki temu twoja karta graficzna powinna mieć jako jedyna przyznana pewien numer IRQ i żadne inne urządzenie nie powinno z nią tego numeru współdzielić zmniejsza to ryzyko powstawania konfliktów sprzętowych i być może rozwiąże to Twój problem. Poza tym wyłącz w biosie opcję VideoBios Shadow (ustaw na Disabled).
Wyślij odpowiedź