Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

[KOLEJNY] Problem z nagrywarką Lite-ON DVDRW SHW-1635S

19 Maj 2006, 15:20

Witam! Mam kolejny już problem z moją nagrywarka :( . Otóż jak chcę nagrać płytę prędkością 40x - normalnie trwa -1-2 minuty a teraz do 7!
A gdy wypalam DVD prędkością 16x - normalnie trwa 10min. a teraz 30-45 MINUT!! :x Nie wiem co zrobić... Instalowałem nowe firmware, ale bezskutecznie. Aha, dodam, że mam Lite-ON DVDRW SHW-1635S. Co wg. was może być problemem i jak go rozwiązać? Czy konieczna jest wizyta w serwisie? :roll:

19 Maj 2006, 15:31

no mi sie jeszcze nigdy nie udało 700 nagrac ponizej 2 minut ale jesli tobie tak to nie lada osiagniecie.

Jesli chodzi o nnagrywanie dvd to ja miałem tylko raz taki problem jak mi sie procesor grzał, no ale wtedy wszystko sie cieło

Pozdrawiam

19 Maj 2006, 16:12

A bufor odczytu jest stały czy wacha sie od 15 - 95 % non stop?? Jesli tak to musisz włączyc funkcje Ultra DMA w menedzeze urządzeń.

19 Maj 2006, 16:55

Zaraz sprawdze skylinegtr... Tylko ja taki początkujący w PCetach... :) Więc gdzie tą opcję można znaleść? :razz:

19 Maj 2006, 18:36

stukasz prawym klawiszem w mój komputer , wchodzisz w menedżera urządzeń. Tam pojawi Ci sie cały sprzęt jaki masz. Musisz znaleźć swoją nagrywarke ( szukaj w stacjach dysków cd rom ) i jak ją znajdziesz kliknij na własciwosci. Tam w którejs zakładce powinienes znaleść okienko z funkcją ultra DMA. Zaznacz to okienko , zapisz zmiany. System ze chce restartu , więc o zrobisz:) Wszystko potem powinno być o.k:)

Pozdrawiam

19 Maj 2006, 18:50

No cos mi nie pasuje przynajmniej u mnie jezeli klikne prawym na moj komputer nie widze opcji menadzer urzadzeń ( w panel sterowania - system - menadzer urzadzeń )

Zreszta nawet jesli tam dojde nie mam takiej opcji jak ultra DMA!!

cos jest nie tak albo ja cos ponmieszałem.

pozdrawiam

19 Maj 2006, 18:56

Niestety ale nie znalazłem tej opcji Ultra DMA :( Ale zrobiłem coś, co trochę przyśpieszyło - odłączyłem nagrywarkę i odstawiłem na godzinkę :P teraz np. płytka DVD uwinie się w 15 min. to już coś :oops:

19 Maj 2006, 23:54

Panel sterowania -> System -> Sprzet -> Menadzer Urzadzen
Rozwinac galaz IDE ATA/ATAPI z ppm Podstawowy kanał IDE wlasciwosci i to samo Pomocniczy kanał IDE zakladki ustawienia zaawansowane
Ustawic DMA jezeli dostepne nie Pio.

Image

pozdrawiam

20 Maj 2006, 11:29

niunka - zrobiłem tak jak mówiłaś w Podstawowy kanał IDE - było na PIO
Ale w Pomocniczym kanale IDE jest tak:

Image

Dobrze jest ustawione?

20 Maj 2006, 11:57

fiedzio napisał(a):Dobrze jest ustawione?

niunka napisał(a):Ustawic DMA jezeli dostepne nie Pio.

Szybkości transferu danych dla danego trybu PIO wynoszą:
PIO 0-3,3 MB/s;
PIO l-5,2 MB/s;
PIO 2-8,3 MB/s;
PIO 3-11,1 MB/s;
PIO 4-l6,6 MB/s.

Zamieszczona poniżej tabelka pokazuje maksymalne szybkości transferu dla danego trybu DMA oraz jaki interfejs wykorzystuje dany tryb:

Standard ATA Transfer Tryby DMA
ATA 2,1 MB/s Single Word 0
ATA 4,2 MB/s Single Word 1
ATA 8,3 MB/s Single Word 2
ATA 4,2 MB/s Multiple Word Mode 0
ATA-2 13,3 MB/s Multiple Word Mode 1
ATA-3 16,6 MB/s Multiple Word Mode 2
ATA-4 33,3 MB/s UDMA Mode 2
ATA-5 44,4 MB/s UDMA Mode 3
ATA-5 66,6 MB/s UDMA Mode 4

W kanale podstawowym DMA jezeli masz dostepne,to mozesz miec dostepe mode5

A na swoje pytanie sam sobie odpowiedz.

pozdrawiam

20 Maj 2006, 12:06

Dobra, all działa OK! Wielkie podziekowania dla Niunki! Temacik mozna zamknac... :wink:

Re: [KOLEJNY] Problem z nagrywarką :(

29 Paź 2008, 09:33

Od paru dni mam następujący problem podczas nagrywania DVD, normalnie jak dawałem żeby nagrywało z prędkością x8 to trwało to góra kilkanaście minut i wszystko było ok, a teraz jest tak:czas ustala się na około 7-8 minut, ale po tym czasie jest około 15% nagrane płyty i jak ten czas dobiegnie do końca to się ustala nowy czas tak około 40 minut, i po tym czasie płyta się nagrywa. Ale coś się słabo nagrywa, bo jak później odtwarzam film to się trochę zacina. Nie wiem czy jest to problem z nagrywarką czy programem do nagrywania.
Nagrywarka to TSSTcorp CDDVDW SH-S202N
Wszystkie opcje są ustawione z DMA sa ustawione poprawnie.

29 Paź 2008, 12:58

Witam, spróbuj wykonać następujące czynności:
- Odinstaluj kanały IDE ATA/ATAPI
- Przeinstaluj ASPI
- Wgraj nowy firmware

Wszystko znajdziesz tutaj :arrow: viewtopic.php?f=41&t=16307

Dodatkowo wyczyść napęd.

06 Lis 2008, 13:16

Aktualizowałem ASPI i przeinstalowałem kanały IDE/ATAPI bo na jednym było Bieżący tryb PIO, i wszystko wydaje się być dobrze,a mimo tego, jak wkładam płytę DVD+R to mi się pojawia:
Dysk nie jest zapisywalny!
i jakie rodzaje nośników są dozwolone.
Wcześniej nagrywałem na DVD+R.

Sprawdziłem kilka płyt, na każdej to samo.
CD natomiast zapisuje bez problemu.

06 Lis 2008, 13:23

A uaktualniłeś firmware?
Wyślij odpowiedź