Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
29 Cze 2011, 19:15
Nie wiem czy temat jest w dobrym dziale mialem z tym problem... Mój problem polega na tym że kupiłem gre Guitar hero oryginalną a wlaściwie dwie wersje tej gry.. Niestety mój napęd nie odczytuje ani jednej ani drugiej. Po bardzo dlugim czasie pojawia sie ikonka gh ale komputer sie zawiesza jak probuje odczytac dane z plyty. Raz udalo mi sie nawet płyte właczyc zaczal sie proces instalacji ale naped znowu jakby przestal czytac i przestala sie instalowac. Sprawdzilem plyty w laptopie wszystko czyta bez problemu.Wlozylem kolejna plyte dvd to jest Koncert Linkin Park (tez oryginalna plyta) nie zadzialala wiec bylem pewny ze naped sie popsul. Ale okazalo sie ze wlozylem oryginalny film i zadzialal wiec jednak niektore dvd czyta O_O Dodam tez ze czyta wszystkie jak dotad plyty cd! Nie wiem co mam robic prosze o pomoc!
29 Cze 2011, 19:40
To jest właśnie objaw tego, że napęd kończy swój żywot, choć mylące może być to, że właśnie niektóre płyty czyta. Kilkukrotnie spotkałem się już z takimi przypadkami. Tak więc raczej napęd do wymiany. Możesz jeszcze ewentualnie spróbować przeczyścić soczewkę lasera.
29 Cze 2011, 19:51
a czy moglbys mi poradzic jak zabrac sie do wymiany takiego napedu? jaki napęd kupić zeby wszsytko dzialalo?
29 Cze 2011, 19:56
Na płycie głównej masz tylko złącza ATA czy także SATA??? Bo od tego zależy, jaki napęd kupić.
29 Cze 2011, 20:04
a jak to sprawdzic O_O?
29 Cze 2011, 20:05
moj poprzedni napęd DVD to lg HL-DT-St DVD -ram Gsa-H55L moze pomoze..
29 Cze 2011, 22:36
OK, w takim razie musisz szukać nagrywarki ze złączem ATA. Np. coś takiego
http://allegro.pl/nagrywarka-dvdrw-asus ... 79576.html
30 Cze 2011, 10:40
no szczerze taka nagrywarka by mi bardzo odpowiadala szczegolnie 24 miesiace gwarancji zacheca do kupna. Warto kupic dokladnie z tej aukcji z allegro? Nero 10 w cenie 75 zł chyba jest w porzadku prawda? Chcialbym zebys jeszcze wyrazil opinie czy ten naped nie jest gorszy od mojego poprzedniego.
30 Cze 2011, 10:52
Jest porównywalny do Twojego, troszkę nawet lepszy.
30 Cze 2011, 11:04
okey dzieki wielkie zastanowie sie czy zakupic na aukcji rozejze sie jeszcze nad nim w sklepach ale raczej kupie przez allegro. Proces montazu wymaga jakies fachowej wiedzy?
30 Cze 2011, 11:12
Nie, to bardzo proste. Wystarczy podpiąć taśmę ATA, wtyczkę zasilającą i oczywiście przykręcić do obudowy.
30 Cze 2011, 11:16
http://www.trochetechniki.pl/Jak-podlac ... c,113.htmlwedług tego instalacja napędu wydaje sie banalna aczkolwiek moja obudowa jest dośc specyficzna jezeli chodzi o wysuwanie sie tacki.
01 Lip 2011, 21:48
mam straszliwy problem z wyciagnieciem kabla zasilajacego naped w ogl nie chce wyjsc O_O
01 Lip 2011, 22:00
Spróbuj delikatnie poruszać wtyczką w prawo i lewo oraz użyj trochę więcej siły
01 Lip 2011, 22:00
Użyj kombinerek w miarę możliwości nie niszcząc kabla (plastikowa obudowa jest dość mocna).