Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
16 Sty 2011, 20:16
Problem pojawił się dość niedawno. Nieważne co bym robił komputer po uruchomieniu chodzi jakieś 15-20min i nagle w niespodziewanej chwili się wyłącza, zwykle po uruchomieniu jakiejś aplikacji, tak chodzi dłużej. Wcześniej nie miałem takich problemów, komputer wytrzymywał długie godziny, kiedy musiałem pracować na nim.
Gdy jest ciepły wyłacza się nawet podczas wyświetlania BIOS-a. Jedyne miejsca ciepłe to radiator na procesorze i na mostku, połączone są termoprzewodzącą miedzianą rurką odprowadzającą ciepło do radiatora.
Notbook cały czas znajdzuje się na biórku, nie kładłem go na miękiej powierzchni, wylot powietrza był zapewniony.
Wiatrak jest sprawny, pasta na procesorze też jest, dokręciłem śrubki na radiatorze aby mocniej dociskał procesor.
Nie posiadam podstawki chłodzącej, laptop jest nowy, choć po gwarancji niestety.
Tutaj są dane laptopa:
http://dell4laptops.blogspot.com/2009/1 ... oduct.htmlMój profil sprzętowy: AMD® Turion™ Dual Core Processor, 4gb ddr2 ram, Vista Home Premium, chipset: AMD M780G.
16 Sty 2011, 20:23
A czy z podłączonym zasilaczem też się wyłącza ?
16 Sty 2011, 21:48
Tak, przy zasilaniu też się wyłącza, na samej baterii jest podobnie. Gdy wiatrak intensywniej chodzi wiem, że za chwilę się wyłączy.
Do diagnostyki użyłem SIW, wykaz temperatur zaraz po uruchomieniu laptopa:
Temperatura procesora:
76 stopni
minimalna: 75 stopni
maksymalna: 82 stopnie
Moc procesora: 11.44W
maksymalna: 31.50W
Mostek ST9320320AS:
26 stopni
minimalna: 23 stopnie
maksymalna: 27 stopni
Bateria:
napięcie elektryczne: 11.38V
Zużycie baterii: 50%
Poziom ładowania: 90%
16 Sty 2011, 21:57
maksymalna: 82 stopnie
I tutaj tkwi problem. Temperatura wzrośnie jeszcze o kilka stopni i laptop się wyłącza, zapobiegając przegrzaniu.
16 Sty 2011, 22:06
W BIOS-ie da się to ograniczenie pominąć?
Ta wartość maksymalna podskoczyła na 92 stopnie natomiast ogólna temperatura nadal wskazuje 76. Teraz nic nie robiłem na laptopie, chodzi na samej baterii.
edit:
Temperatura po podłączeniu zasilacza wzrosła od 80 do 90 st, nic w tle nie mam uruchomione prócz usług systemowych.
Czy to normalne? Czy lepiej udać się z nim do serwisu?
16 Sty 2011, 23:54
Udać się do serwisu, jeszcze chwila i może również dojść do przegrzania chipsetu lub innych podzespołów. To nie jest normalne zjawisko.
PS Jak wiesz, że pasta na procesorze jest oki, to nie jestem pewny czy jeszcze obowiązuje Ciebie gwarancja.
17 Sty 2011, 00:32
Gwarancja upłynęła rok temu.
Problem jest również z procesorem AMD Tution 2x Dual, wyświetla tylko jeden rdzeń, w menadżerze zadań widnieje tylko jeden, w SIW pokazuje to samo.
Temperatura wzrosła ostatecznie do 96 stopni i zgasł.
Dodam, że aktualizowałem BIOS, sterownik ściągnąłem ze strony producenta, jednak to nic nie dało.
10 Sie 2011, 16:33
Ponawiam temat, heat pipe jest do wymiany, powodem jest nieszczelność miedzianej rurki, ciecz musiała się wydostać przy radiatorze, powietrze wylatuje zimne pomimo, że miejsce nad procesorem i GPU jest gorące, rurka w tych okolicach też, na końcu układu przy wiatraku jest już zimna.
Byłem pytać w serwisie ale nie mają takich części, gdyż takie podzespoły produkują tylko producenci i jedynie u nich mógłbym zamówić, lub pytać czy nie mają tej części w innych serwisach.
Zrobiłem prowizoryczne chłodzenie z demontażu starego zasilacza, blaszka do chłodzenia tranzystorów jako tako odprowadza ciepło, staram się nie przeciążać pracą laptopa, gdyż skutkiem jest zawieszanie i ponowne restartowanie.
Na razie działa, ale pokrywa jest zdjęta aby ciepłe powietrze nie kumulowało się w środku. To rozwiązanie jest tymczasowe, muszę koniecznie znaleźć ten heat pipe. Dlatego jeśli ktoś wie gdzie mógłbym dostać taką część to proszę pisać.
11 Sie 2011, 17:55
To nie stacjonarka, tylko notebook marki Dell Studio Laptop 1536 jak w temacie.
Istnieje możliwość przerobienia tego układu, mógłbym nabyć na aukcji podobny radiator, wyciągnąć heat pipe i wmontować do swojego, tylko trzeba to jakoś podgrzać, inaczej cyna nie chwyci. Jest z tym trochę zabawy, nie chcę czegoś zepsuć.
Będę miał możliwość to zrobię zdjęcie tego modułu.