Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Problem z plynnym odtwarzaniem filmow online

05 Sie 2013, 14:47

Witam wszystkich,

mam ogromny problem z moim Notebookiem Fujitsu Siemens AMILO M3438G.
Parametry:
Procesor: Intel Pentium M 760, 2.0
Grafika: NVIDIA GeForce Go 6800 256 MB
RAM: 2GB 677 DDR2

Od jakiegos czasu nie jestem w stanie obejzec zadnych filmow, clipow online. Czy to na Youtube, czy na cda.pl. Nie ma znaczenia, czy w malym okienku, czy po maxymalizacji obrazu. Glos leci poprawnie, tylko obraz haczy. Lacze mam dobre bo ponad 4Mb/s (na iPadzie nie ma zadnych problemow). Ponadto bardzo wolno kopiuje dane, czy to pomiedzy partycjami, czy pomiedzy nosnikami danych. Generalnie da sie odczuc, ze zamula. Nie jest to nowy sprzet, swoje juz zrobil, ale traktuje go teraz jako maszyne do pisania i do ogladania filmow, wiec szkoda mi go wywalic.
Te czynnosci wykonalem:
- system XP Home edition z SP2 jest swiezo postawiony po pelnym sformatowaniu dysku,
- dysk poddany defragmentacji,
- chwilowy brak antywira (ktory spowalnia system),
- wczesniej juz czyscilem rejestr CCCleaner'em,
- wpisalem w SYSTEM.INI magiczne polecenie teoretycznie przyspieszajace prace dysku twardego: Irq14=4096,
- instalowalem Flash Playera nowego i starego,
-...i nie wiem co jeszcze.

Obecnie uzywam Chrome'a. Ale problem z odtwarzaniem pojawia sie na wszystkich przegladarkach.

Przepraszam, jesli dubluje temat. Jesli macie jakies pomysly, sugestie dla mnie, co moglbym jeszcze zrobic to byloby super!

Pozdrawiam wszystkich

Pawel

Re: Problem z plynnym odtwarzaniem filmow online

05 Sie 2013, 15:06

Myślę, że powinieneś zacząć od instalowania najnowszych sterowników do karty graficznej i najnowszej wersji Adobe Flash Player.

05 Sie 2013, 15:20

ZacnyWaclawie:
instalacja sterownikow grafiki tez nie pomogla. FP jest najnowszy w Chromie.
Sprobuje jeszcze raz ze sterownikami sie pobawic, chociaz gdzies czytalem, ze najnowsze sterowniki przy starszym sprzecie nie zawsze wplywaja na kozysc. To prawda, czy nie?

05 Sie 2013, 15:28

- system XP Home edition z SP2 jest swiezo postawiony po pelnym sformatowaniu dysku,

Przede wszystkim przydałoby się zainstalować SP3 -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... ack_3.html

Wrzuć także screenshot z HD Tune -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _Tune.html z zakładki Health

05 Sie 2013, 15:32

@mati: dzieki bardzo. wieczorem zainstaluje te 2 rzeczy i napisze co to dalo.
Zaktualizuje tez Internet Explorera...

05 Sie 2013, 21:28

Zainstalowalem SP3, zaktualizowalem sterowniki grafiki, Flash nowy. Filmy da sie ogladac tylko w malym okienku. Jak maxymalizuje to hacz tak jak przedtem.

Screeny z programu HD Tune:
1.JPG
1.JPG (96.28 KiB) Obejrzany 27050 razy

2.JPG
2.JPG (98.44 KiB) Obejrzany 27050 razy

3.JPG
3.JPG (126.94 KiB) Obejrzany 27050 razy

Wyglada chyba wszystko ok, ale i tak nie dziala poprawnie...rece opadaja.

Pomozecie?....

06 Sie 2013, 15:50

Właśnie nie jest ok, bo masz uszkodzone sektory na dysku i trzeba je naprawić, bo żadne formaty itp. tu nie pomogą.

Do wyboru masz:
HDD Regenerator -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... rator.html
lub
MHDD -> http://www.instalki.pl/demonstracje/sys ... rdego.html

08 Sie 2013, 14:35

Dzieki mati. Poczytalem jeszcze w necie troche na ten temat. Dzisiaj zmienie jeszcze paste na procku i chipsecie, bo sie bardzo caly laptop grzeje. CPUcool pokazuje 59st w stanie bezczynnosci. Nie wymienialem pasty od nowosci tj od 2005r. Potem wyzeruje dysk MHDD i po instalacji Systemu napisze czy to cos pomoglo.

Dzieki i pozdrawiam!

08 Sie 2013, 21:09

CPUcool pokazuje 59st w stanie bezczynnosci

Jak na laptopa to wcale nie jest dużo, szczególnie przy obecnych upałach.

09 Sie 2013, 13:30

...predzej czy pozniej i tak musze zmienic ta paste.
Ale powiedz mi jeszcze jedno proche. Jak wymieniam paste na CPU to wypadaloby tez zmienic od razu na GPU, nie?
Mam tam teraz takie niebieski gabki i one pokrywaja 60% karty grafiki. Na co nakladac paste?
wyglada to, jak tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=9P6NKrzEJo8

Karte mam NVIDIA GeForce Go 6800 256MB-nie zrobilem fotki mojej, a w necie nie moge znalezc...

Nalozylbym paste na CPU, GPU i te 4 kwadraciki na karcie grafiki to jest RAM? Tam tez dac? Gdzie jeszcze? Gdzie jest chipset? :-)

12 Sie 2013, 09:07

Dysk wyzerowany, pasta na CPU zmieniona (temperatura spadla z 62 na 39st!), pasta na GPU tez zmieniona, ale tu temp poszla do gory o 10st...byly gabki i chyba pasta nie dociska do radiatora wystarczajaco dobrze. Wkladal ktos z Wam monete miedziana na rdzen GPU? Jesli tak to jaka? Zalewac ja dodatkowo pasta?
Ale problem z odtwarzaniem jak byl tak i jest. Komp odtwarza filmy z dysku normalnie. DVD tez...Dane przegrywa lepiej, to na pewno sie poprawilo.
Sprobowalismy ogladac film online na innym lapku i wsio idzie ok, takze zbyt wolny net odpada...
Co mogloby byc przyczyna w takim razie?

12 Sie 2013, 10:05

Wrzuć nowe screenshoty z HD Tune.

12 Sie 2013, 19:34

Screen z HD Tune:

1.png
1.png (23.03 KiB) Obejrzany 26809 razy

3.png
3.png (25.97 KiB) Obejrzany 26809 razy

4.png
4.png (15.36 KiB) Obejrzany 26809 razy

Teraz lepiej nie?

12 Sie 2013, 21:07

Wejdź w Menedżer Urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Podstawowy kanał IDE -> Ustawienia zaawansowane -> Sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu
To samo robisz dla Pomocniczego kanału IDE

13 Sie 2013, 08:27

a w jakim celu to sie robi?
Wyślij odpowiedź