Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Problem z podlaczenieniem wiatraczka

27 Lip 2006, 11:25

Witam,
kupilem sobie wiatraczek do obudowy na tyl kompa. Przymocowalem go. Odchodza od niego 3 male kabelki zakonczone "mini wtyczka". Na mojej plycie glownej (Gigabyte-GA-7NF-RZ(C)) znalazlem jedno miejsce gdzie moglbym wczepic ta wtyczke, ale kabel nie dosiega i brakuje okolo 1cm. W mojim kompie mozna zamocowac 3 wiatrczki, wiec chyba nie mozliwe, ze jest tylko 1 miejsce na podlaczenie wiatraczka...
Jak mam to podlaczyc?
pozdrawiam i z gory dziekuje...

27 Lip 2006, 14:57

Możliwe bo jeden to proc, drugi chipset, trzeci to to wolne wyjście.
Kup coś w tym stylu:
http://allegro.pl/item117669732_rozdzie ... 3_pin.html
wpinasz w mobo a jeden koniec do wiatraka i masz.
Albo przejściówke molex na 3pin.

27 Lip 2006, 15:51

no tak zgadza sie, wiec pozostaje mi zakup czegos takiego...
dzieki

27 Lip 2006, 16:20

Albo jak masz troche drutu takiego jak w kablekach to nadsztukuj przewody i ładnie zaizoluj i bedzie.

27 Lip 2006, 18:35

Mac napisał(a):Albo jak masz troche drutu takiego jak w kablekach to nadsztukuj przewody i ładnie zaizoluj i bedzie.

nad tym tez myslalem, ale na dluzsza mete mnie to nie odpowiada, poniewaz chce kupic jeszcze 2 wiatraczki wiec rozdzielacz bedzie nieunikniony...

27 Lip 2006, 20:52

To idx do komputerowego i powiedz im że chcesz molexa na 3pin(tak żeby było ich pare).

28 Lip 2006, 19:35

Z takim rozdzielaczem moze byc maly problem choc niekoniecznie.

Moz byc zamale napiecie na 2 wiatraki. Zobacz miernikiem jakie napiecie wychodzi i kup 2 wiatraki tak zeby sie miescily w tych granicach.

Moge sie mylic.
Jest jeszcze opcja ze jeden podlaczysz pod gniazdo na plycie ale wczesnie dosztukujesz kable kupisz to tego koszulki termo kurczliwe i bedzie ladnie wygladac.

Drugi wetylator podlaczysz pod zasilacz dokladniej pod takie wejscie jak np do HDD lub CD-Rom'u, niewiem jak to sie nazywal ale jesli bys w sklepie powiedzial o przejsciowke lub wiatrak z takim wtykim to napewno by sie cos znalazlo:)

28 Lip 2006, 20:13

SKJ napisał(a):Z takim rozdzielaczem moze byc maly problem choc niekoniecznie.

Moz byc zamale napiecie na 2 wiatraki. Zobacz miernikiem jakie napiecie wychodzi i kup 2 wiatraki tak zeby sie miescily w tych granicach.

Pierdoły. Spałeś na fizyce??

Ze wtykiem do molexa wiatraka nie znajdziesz. Co najwyżej przejściowke.
Ostatnio edytowany przez Mac, 28 Lip 2006, 20:30, edytowano w sumie 1 raz

28 Lip 2006, 20:27

Ahh moze i masz racje z ta fizyka...

Co do wiatraczka, kupilem ostatnio ale jeszcze niedoszedl ale chyba jest odrazu z tym kozackim wtykiem.

Wiem ze pod cooler do hdd mam taki wtyk.

Masz tego molexa 4piny:)
http://cgi.ebay.co.uk/8cm-Green-LED-Cry ... dZViewItem
Wyślij odpowiedź