Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
Wyślij odpowiedź

problem z pozycjonowaniem strony www

01 Kwi 2006, 18:32

Wiem, że kilka osób na tej stronie zajmuje się tworzeniem stron www. No więc mam problem z pozycjonowaniem bloku "div" zreszta sami zobaczicie jak to wyglada www.pro3dor.ovh.org/sp/

dokładnie chodzi mi o to by blok "text" podniusl sie ku górnemu marginesowi, probowalem margin-top: ale zrazem ze zmiana polozenia bloku "tekst" zmieniala sie wysokość bloku całość(style : www.pro3dor.ovh.org/sp/style.css)

Taki prosty układ, a jednak coś porąbałem :(

z góry dzięki za pomoc ;)

01 Kwi 2006, 18:46

Zrób ramke, strony sie beda szybciej ładować i mniej transferu zeżre.
A żeby tak samo wyglądało to div ustaw 4-5 pixeli od granicy ramki a granice ramki daj niewidzialna...

01 Kwi 2006, 20:39

@Mac : radze nie oglądać więcej "powrótu do przeszłości" ramka to staroć teraz na topie są div-y i css, a jeśli chodzi o szybkość, i twój transfer to zapewniam cię, że z ramką wyszłoby dwa razy tylo co teraz ;) a dzieje się tak ponieważ wygląd jest opisany w css którego plik w tym momencie zajmuje 1,6kb :D

ps. chodzi mi tylko i wyłącznie o ustawienie tego bloku "tekst" nic wiecej.

02 Kwi 2006, 11:08

Wiesz nie oto mi chodziło...
Ramka oznacza że ładuje sie tylko to co ma być w ramce głownej a banner i menus itp. sie nie ściagają powtórnie. Przy divach nie wiem jak jest...
Ale ja zawsze tak robie albo uzywam joomli...

Jak to robisz?? Jako kod czy w trybie WYSIWYG??

05 Kwi 2006, 08:26

już po sprawie. www.kp.boo.pl //Nie dlamnie jest ta strona.

Jeśli chodzi o wczytywanie np. menu z innego pliku to wykozystuje php i funkcje include.

05 Kwi 2006, 19:52

Wiem, wiem podbijam temat i robie to celowo :)

Wejdzcie i oceńcie jak się wam podoba :]

robiłem pod FF ale na innych też powino dobrze chodzic rozdzielczość 1024x

05 Kwi 2006, 20:01

Fajna, dobrze chodzi w p[odanej przez ciebie rozdzielczosci ale w mojej 800x600 jest taki biały pasek pod trescia i niezbyt esttetycznie to wygląda. Ale ogolnie mi sie podoba :D Pozdro

05 Kwi 2006, 21:25

iwan10 : wielkie dzięki za info, jutro postaram się coś z tym zrobić.
Wyślij odpowiedź