Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
15 Cze 2008, 15:12
Witam!
Po zmianie płyty gł. z procesorem i karty graficznej...zainstalowałem sys.XP i....nie ma stacji dyskietek?!
Próbowałem już różnych sposobów podłączenia i różnych taśm...i nadal nic?
W biosie jest ustawiona.
Co może być powodem takiego stanu rzeczy?
Pozdro!
15 Cze 2008, 15:52
Sterowniki od kontrolera na mobo zainstaluj.
15 Cze 2008, 15:54
Sterowniki do płyty gł. zainstalowałem.
15 Cze 2008, 23:10
sprawdź jeszcze raz w biosie czy na pewno stacja jest włączona; możesz także podłączyć ponownie stację dyskietek, ale w taki sposób, aby taśma do niej prowadząca była odwrócona o 180 stopni
16 Cze 2008, 16:01
W biosie jest napewno ustawiona bo ustawiłem a co do taśmy to już we wszystkie możliwe kombinacje ją podłączałem i różnymi taśmami...i nic??!!
16 Cze 2008, 17:43
to masz albo walniętą stację dyskietek albo taśmę; weź jeszcze włóż do środka dyskietkę(niepotrzebną) i zobacz czy reaguje - mam na myśli czy się dioda świeci, reaguje
18 Cze 2008, 13:50
By wyeliminować wadę dyskietki podłącz ją do innego działającego kompa ale z z taśmami tego 2 kompa czaisz
by wyeliminować wady twojej taśmy patrz góra (analogiczne myślenie(informatyczne))
W biosie musi byc ustawina dyskietka jako FIRST DEVICE na samej górze
w standard stettings i jeśli dyskietka i tasmy są dobre to ci wykryje i ustawi wszystko BIOS (CMOS)
jak nie to możesz mieć BIOS WALNIETY (spróbuj go zresetować(wyjmij na czas określony w instrukcji baterie i włórz ponownie nie będe podawał ze zworkami bo jeszcze kompa nie włączysz i będziesz bylił w serwisie kolosalne KOSZTA)
NAJPIERW BIOS POTEM HARDWARE a potem SOFTWARE
taki jest schemat (SYSTEM,SPRZET,STEROWNIKI(firmware))
pozdrawiam VampirLord
18 Cze 2008, 16:42
Mały offtop, ale trzeba reagować na wprowadzanie w błąd:
VampirLord napisał(a):W biosie musi byc ustawina dyskietka jako FIRST DEVICE na samej górze
Musi? Tutaj nie chodzi o bootowanie tylko stacji w ogóle nie widać w systemie i ustawienie stacji na pierwszym miejscu nic nie da.
VampirLord napisał(a):NAJPIERW BIOS POTEM HARDWARE a potem SOFTWARE
taki jest schemat (SYSTEM,SPRZET,STEROWNIKI(firmware))
1. Nie wiem skąd takie "schematy" bierzesz, bo zaczyna się od najprostszych rozwiązań i w tym wypadku sterowniki do MOBO (odpowiedź Mac'a)
2. Nie myl sterowników z firmware.
Mała lektura
18 Cze 2008, 18:52
Ok ...dzięki....narazie experymentuje>
Pozdro!
21 Cze 2008, 18:16
Dzisiaj dostałem podpowiedź....że może być walnięty kontroler stacji dyskietek ...w chpsecie?!
Jeżeli by tak było...to co można zrobić ?????!!
Pozdro!
22 Cze 2008, 16:38
powiedz jeszcze czy w menadżerze urządzeń są znaki zapytania
22 Cze 2008, 18:02
OK!!!
Już wszystko gra!
Kupiłem nową taśmę i.......jest stacja dyskietek!
Okazało się,że obydwie taśmy,które zakładałem były walnęte!..No cóż stare były.
Dzięki wszystkim i sory,że zawracałem głowe,no ale też nie mogłem wiedzieć że to wina taśm?
Pozdro!