Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi:
FRST oraz z
GMER3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale
Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
12 Sty 2009, 17:13
Witam ponownie:)
na dłużej niż przypuszczałam mój laptop uchronił się od poważnych "zaśmieceń", choć teraz znów pojawiły się problemy. Od jakiegoś czasu zmagałam się z bardzo wrednym =trojanem (nazwy nie pamiętam, bo już się go pozbyłam). Weszłam i w wyszukiwarce wpisałam na niego namiary, wyskoczył link na "świetny "program antywirusowy Spyware Doctor, którym można go usunąć. Zainstalowałam i żyłam w nieświadomości przez jakiś czas. Po pewnym czasie mój komputer zaczął nieziemsko zamulać:/ zawieszać się i bardzo wolno chodzić. Doszło nawet do momentu, kiedy po otwarciu systemu od razu się zawieszal, nawet jeśli ja jeszcze nie próbowałam na nim nic robić. Zciągnęłam Avire darmowy program antywirusowy i odkąd go uruchomiłam zaczął normalnie wariować:( ciągle wyskakują okienka o nowym zagrożeniu,. Avira niby je umieszcza w kwarantannie, ale przy kolejnym skanowaniu znów to samo.
Postanowiłam zwrócić się do Was znów o pomoc. Przeskanowałam ComboFix'em i HiJackThis'em. Poniżej linki do logów:
Przoszę o pomoc!!!! i ich sprawdzenie!! jestem w trakcie pisania pracy mgr:(((( więc tym bardziej prosze o pomoc
Link do Logu z Combofixa:
http://www.wklej.eu/index.php?id=55a3e0ff60link do logu z HiJackThis...
http://www.wklej.eu/index.php?id=8ed1584b5fz góry dziękuję za zainteresowania moim problemem i okazaną mi pomoc:)
13 Sty 2009, 20:43
Fix w HijackThis:
O2 - BHO: NCO 2.0 IE BHO - {602ADB0E-4AFF-4217-8AA1-95DAC4DFA408} - (no file)
O2 - BHO: QUICKfind BHO Object - {C08DF07A-3E49-4E25-9AB0-D3882835F153} - C:\PROGRA~1\TEXTware\QUICKF~1\PlugIns\IEHelp.dll (file missing)
O3 - Toolbar: (no name) - {7FEBEFE3-6B19-4349-98D2-FFB09D4B49CA} - (no file)
O4 - HKLM\..\Run: [winsvc32] winsvc32.exe
O4 - HKLM\..\Policies\Explorer\Run: []
O8 - Extra context menu item: &Winamp Search - C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Winamp Toolbar\ieToolbar\resources\en-US\local\search.html
Przeskanuj system programem
Malwarebytes, log wrzuć na WKLEJ.EU lub WKLEJ.ORG następnie link wklej na forum.
13 Sty 2009, 22:50
Dziękuję Neon1992 za pomoc:):):) jestem naprawdę wdzięczna tylko...mam pytanko. Co znaczy Fix w HijackThis
O2 - BHO: NCO 2.0 IE BHO - {602ADB0E-4AFF-4217-8AA1-95DAC4DFA408} - (no file)
O2 - BHO: QUICKfind BHO Object - {C08DF07A-3E49-4E25-9AB0-D3882835F153} - C:\PROGRA~1\TEXTware\QUICKF~1\PlugIns\IEHelp.dll (file missing)
O3 - Toolbar: (no name) - {7FEBEFE3-6B19-4349-98D2-FFB09D4B49CA} - (no file)
O4 - HKLM\..\Run: [winsvc32] winsvc32.exe
O4 - HKLM\..\Policies\Explorer\Run: []
O8 - Extra context menu item: &Winamp Search - C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Winamp Toolbar\ieToolbar\resources\en-US\local\search.html
i jak mam to zrobić??? Nie jestem za bardzo zorientowana w takich kwestiach, więc prosiłabym o jakieś bardziej szczegółwe wyjaśnienie...Z góry dziękuję za wyrozumiałość, cierpliwość i pomoc:)
13 Sty 2009, 23:11
Uruchom HijackThis

Do a system scan only

Zaznaczasz te wpisy, które wskazałem

klikasz Fix cheked.
13 Sty 2009, 23:12
Uruchom Hijackthis

Do a system scan only

w okienku programu pokaże się log

zaznacz kratki przy podanych wpisach

klikasz Fix checked
13 Sty 2009, 23:13
Po zakończeniu pracy z HijackThis, przeskanuj system programem
Malwarebytes, log wrzuć na WKLEJ.EU lub WKLEJ.ORG następnie link wklej na forum.
14 Sty 2009, 11:05
Dziękuję bardzo i za wyjaśnienie

Mogłam to zrobić dopiero dziś rano...
Zrobiłam tak jak kazałeś, potem przeskanowałam Malwaqrebytes. Wykryło mi 4 zagrożenia, ale były to jakieś klucz rejestru...bałam się że jak usunę to coś pokombinuję w moim komputerze..więc je zignorowałam. Czekam na Twoją opinię i radę czy powinnam je usunąć, czy co mam dalej zrobić. Z góry dzięki za okazywaną mi pomoc:)
Log na stronce:
http://www.wklej.eu/index.php?id=0c916413ed
14 Sty 2009, 23:59
Pobierz
ComboFix, ale nie uruchamiaj
Zaznacz, wklej do notatnika, i zapisz plik jako
CFScript.txt najlepiej aby ikonka tego pliku znajdowała się obok ikonki ComboFix.exe
- Kod:
C:\Program Files\setup.exe
Zaznacz, wklej do notatnika, i zapisz plik jako
CFScript.txt najlepiej aby ikonka tego pliku znajdowała się obok ikonki ComboFix.exe
Na czas skanowania proszę wyłączyć wszelkie zapory i antyvirusyPrzeciągnij i upuść plik
CFScript.txt na ikonkę ComboFix.exe powinno rozpocząć się usuwanie po tym daj log na forum

- jak na obrazku

- jak na obrazku
Loga wklejasz na WKLEJ EU lub WKLEJ ORG a w poście daj linka
15 Sty 2009, 10:01
Dziękuję apdjs:)
Zrobiłam jak było napisane. Oto log:
http://www.wklej.org/hash/bdee633f68/Z góry dzięki za dalszą pomoc:)
15 Sty 2009, 23:32
usuń ręcznie folder
C: \Qoobox oraz instalkę
Combofix z dysku.
Pobierz
CCleanerlub
CleanGPprzeskanuj nim i wyczyść rejestr.
Wyłącz I włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach.
INSTRUKCJAprzeskanuj komputer Kaspersky
gdy będą wirusy pokaż raport lub Dr.Web Cure It!
19 Sty 2009, 23:31
Witam:) miałam chwilową przerwę związaną z początkiem sesji:/
Zrobiłam tak jak mi kazałeś, nie mogłam przeskanować Kasperskym bo wygasła mi licencja. poniżej rejestr z DrWeb:
http://www.wklej.eu/index.php?id=723edfcdfaskanowało mi chyba z 4 h. Jeden wirus- usunięty, pozostałe nie dały się wyleczyć, więc przeniosłam do Kwarantanny.
przeskanowałam też Malwarebytes, o którym pisano mi wcześniej.Poniżej log: (wszystko usunęłam):
http://www.wklej.eu/index.php?id=113a41f494
20 Sty 2009, 00:32
usuń kwarantanne Dr.Web!
usuń ręcznie folder
C: \Qoobox oraz instalkę
Combofix z dysku.
Pobierz
CCleanerlub
CleanGPprzeskanuj nim i wyczyść rejestr.
Wyłącz I włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach.
INSTRUKCJA
22 Sty 2009, 15:47
ok wszystko zrobiłam i jest lepiej:) DZIĘKUJĘ BARDZO za pomoc:):):) doceniam że Ktoś miała czas i ochotę, aby pomyśleć o problemach innych.
Pozdrawiam i oby do jak najdalszego spotkania z powrotem na forum ;P