Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi:
FRST oraz z
GMER3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale
Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
14 Mar 2011, 16:47
Odinstaluj toolbary:
Conduit Engine, Softonic-Eng7 ToolbarZ podłączonymi pamięciami przenośnymi użyj
UsbFix z opcji
Deletion i podaj utworzony log.
Uruchom
OTL ![n ->](https://forum.instalki.pl/images/smilies/013.gif)
w oknie
Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
O33 - MountPoints2\{f9e77a78-ad38-11df-9b55-0080c6e9ea65}\Shell\AutoRun\command - "" = F:\nekpukne\\\sveinapusti.exe
O33 - MountPoints2\{f9e77a78-ad38-11df-9b55-0080c6e9ea65}\Shell\explore\command - "" = F:\nekpukne\\\sveinapusti.exe
O33 - MountPoints2\{f9e77a78-ad38-11df-9b55-0080c6e9ea65}\Shell\Install\command - "" = F:\nekpukne\\\sveinapusti.exe
O33 - MountPoints2\{f9e77a78-ad38-11df-9b55-0080c6e9ea65}\Shell\open\command - "" = F:\nekpukne\\\sveinapusti.exe
O33 - MountPoints2\{6b8534dd-a94b-11df-9b45-0080c6e9ea65}\Shell\AutoRun\command - "" = F:\i00dvoym.exe
O33 - MountPoints2\{6b8534dd-a94b-11df-9b45-0080c6e9ea65}\Shell\open\Command - "" = F:\i00dvoym.exe
O33 - MountPoints2\{d7b2911e-3b19-11de-87ab-806d6172696f}\Shell - "" = AutoRun
[2011-03-14 09:59:58 | 000,017,878 | -H-- | M] () -- C:\WINDOWS\System32\vcmgcd32.dl_
:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz
Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania + nowe logi z OTL.
Zrób także
pełne skanowanie Dr.Web CureIt - jeśli coś znajdzie wylecz/usuń i daj raport (Plik
![n ->](https://forum.instalki.pl/images/smilies/013.gif)
Zapisz Listę Raportu)
15 Mar 2011, 16:58
Czyli niestety tak jak się spodziewałem, masz Sality. Zastosuj się do tego poradnika
viewtopic.php?f=22&t=20698#p111372 (szczepionka + Dr. Web, gdy będzie czysto nowe logi).
15 Mar 2011, 18:24
nie wiem czy dobrze robie ale właczyłem SalityKiller.exe a chwile pozniej tego Disable_autorun.reg. tylko ze nie mam Kaspersky Lab. inie wiemczy dobrze to zrobiłem, pomijając Kaspersky Lab robie wszystko według instrukcji. mam pytanie czy dr.web mam pobrac na nowo i zapisać go z rozszezenie .com, i czy on ma byc włączony w czasie działania SalityKiller.exe.
15 Mar 2011, 18:44
Krok 4. Czyszczenie rejestrów z zainfekowanych komputerów w sieci domeny:
* pobierz ten plik Sality_RegKeys.zip
* rozpakuj go Sality_RegKeys.zip
* uruchom plik Disable_autorun.reg z archiwum Sality_RegKeys.zip
Jeśli chodzi Ci o ten punkt i Go zrobiłeś to OK. Co do Dr.Web CureIt`a to możesz go użyć, ale myślę, że jednak bezpieczniej będzie pobrać Go ponownie.
15 Mar 2011, 19:01
Zrób kilka skanów SalityKiller dotąd, dopóki nic nie będzie znajdował. Dopiero później zrób skan Dr.Web także tyle razy, aż nic nie znajdzie, najlepiej go pobierz od nowa.
Tym, że nie masz antywira od Kasperskiego (chodzi o ten Kaspersky Lab) to nie zwracaj uwagi na to. Po prostu producent pisze instrukcje pod swój produkt.
19 Mar 2011, 03:56
Robiłem skany SalityKillernic nie znajdował, później Dr.Web ale on zawsze cos znajdował a jeden skan to jakieś 12h. jakos dłuzej skanować to chyba bez sensu, wiec zdecyduje sie jednak na format. ale powiedz mi tylko czy moge zgrac pliki .pdf, .txt, jpg, .dwg. Są to dla mnie bardzo ważne pliki wiec nie chcial bym ich starcic a troche tego jest. Prosiłbym o rade i dziekuje za wszelką pomoc.
19 Mar 2011, 09:32
Tak, możesz te pliki skopiować. Jeśli chodzi o format to więcej masz opisane w poradniku usuwania Sality.
Ale zanim go zrobisz, wrzuć jeszcze nowe logi z OTL, może jednak udało się tego syfu pozbyć.
19 Mar 2011, 14:01
W miarę dobrze to wygląda, śladów Sality nie widać.
Uruchom
OTL ![n ->](https://forum.instalki.pl/images/smilies/013.gif)
w oknie
Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
:Files
C:\Documents and Settings\PC\Menu Start\Programy\Autostart\SalityKiller.lnk
C:\Documents and Settings\PC\fswagz.exe
:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
"Taskman"=-
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"nwiz"=-
:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz
Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania + nowe logi z OTL.
Zrób jeszcze skan za pomocą
Kaspersky Virus Removal Tool
viewtopic.php?f=22&t=13967#p88743 (powinien o wiele szybciej skanować niż Dr.Web).
Czy w pakiecie CIS masz zainstalowanego antywira, czy sam firewall???
20 Mar 2011, 10:16
W takim razie przydałoby się doinstalować w pakiecie antywirus Comodo lub osobny program.
Jeszcze jeden plik został, z którym OTL nie dał sobie rady.
Pobierz
The Avenger w pole
Input script here wklej poniższy tekst:
Files to delete:
C:\Documents and Settings\PC\fswagz.exe
Registry values to delete:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon | Taskman
klikasz
Execute ![n ->](https://forum.instalki.pl/images/smilies/013.gif)
Potwierdzasz i zgadzasz się na restart klikając OK.
Po wykonaniu wklej raport na forum
C:\avenger.txt + nowe logi z OTL.
20 Mar 2011, 12:17
wyskakuje odmowa dostępu error 5 i nieprawidłowe dojście error 6. Nie wiem czemu tak ja w sumie odinstalowałem jakieś programy.
20 Mar 2011, 12:43
Spróbuj użyć ponownie Avanger`a (wklej ten sam kod, co wcześniej, w taki sam sposób, jak poprzednio), ale tym razem w trybie awaryjnym, jako administrator.
Ostatnio edytowany przez
kominekl, 20 Mar 2011, 12:45, edytowano w sumie 1 raz