Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.

Regulamin forum

1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
Wyślij odpowiedź

Proszę o sprawdzenie logów z FRST oraz GMER

21 Sie 2015, 11:40

Komputer ostatnio bardzo spowolnij nie można na nim prawie nic zrobić.Bardzo wysokie użycie procesora, M.S. Essentials wykrył ostatnio BrowserModifier:Win32/Sup Tab po usunięciu jakby troche komp przyśpieszył ale dziś znów jest tragedia. Proszę o sprawdzenie logów i pomoc. Z góry wielkie dzięki

Log GMER

http://www.wklej.eu/index.php?id=6d07de222f

Log FRST

http://www.wklej.eu/index.php?id=49daf9695a

Re: Proszę o sprawdzenie logów z FRST oraz GMER

22 Sie 2015, 20:37

Prawdę mówiąc zbyt wiele tu nie widać. Sprawdź, który proces tak obciąża CPU.

Wklej do notatnika:
GroupPolicyUsers\S-1-5-21-727331884-461083455-1242283775-1003\User: Restriction detected <======= ATTENTION
EmptyTemp:

Plik zapisujesz pod nazwą fixlist.txt i umieszczasz obok FRST. Uruchom FRST i kliknij w nim Fix. Powstanie plik fixlog.txt, który podajesz na forum.
Następnie podaj nowe logi z FRST.

22 Sie 2015, 21:42

Fixlog

http://www.wklej.eu/index.php?id=8d6fa31ad6

Logi z FRST

http://www.wklej.eu/index.php?id=99daa6e6fe

svchost.exe(netsvcs) - ten proces najbardziej obciąża CPU średnie użycie 49,84

23 Sie 2015, 12:41

Pobierz i uruchom Process Explorer -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... lorer.html
Następnie rozwiń gałąź przy tych procesie svchost.exe, który tak obciąża CPU (to ważne, bo procesów o tej nazwie jest kilka) i odczytaj jego numer PID. Później wejdź w Start -> w wyszukiwaniu wpisz: cmd.exe -> prawoklik -> Uruchom jako administrator -> w oknie konsoli wpisz polecenie: tasklist /svc -> na wyświetlonej liście znajdź svchost.exe o numerze PID, który odczytałeś -> obok tego procesu są wypisane usługi, podaj je tutaj.

25 Sie 2015, 07:54

numer PID 1052
usługi:
AelookupSvc, Appinfo, BITS, Browser, Eap Host, IKEEXT, iphlpsvc, lanman Server, MMCSS, ProfSvc, Schedule, SENS, She IIHWDetection, Themes Winmgmt, wuauserv

Gdy zwracam teraz na to uwagę to nie zawsze ten proces obciąża PCU ale jak już to ok. 50 %

26 Sie 2015, 18:34

Na próbę:
Wciśnij kombinację klawiszy Windows + R i w okienku uruchamianie wpisz services.msc -> OK.
Następnie znajdź na liście poniższe usługi i zmień ich "Typ uruchomienia" na Wyłączony:
Użytkowanie aplikacji
Informacje o aplikacji
Usługa inteligentnego transferu w tle
Klient Zasad Grupy
Pomoc lP
Multimedia Class Scheduler Service
Usługa powiadamiania o zdarzeniach systemowych
Windows Update

28 Sie 2015, 07:39

Klient Zasad Grupy - nie mogę wyłączyć, okienko nieaktywne
Multimedia Class Scheduler Service- - brak tej usługi na liście

Zdarza się też czasami że laptop sam się wyłączy tak z niczego, uruchamia się później normalnie.

Po wyłączenie usług pojawił się problem część programów przestała działać np. TeamSpek- komunikat: nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub nie są włączone skojarzone z nią urządzenia.Chciałem przywrócić to co zostało wyłączone jednak ten sam komunikat po wpisaniu services.msc

Ok udało mi się uruchomić ponownie usługi przez tryb awaryjny. CPU było ok ale dużo usług zostało wyłączonych

30 Sie 2015, 12:11

ale dużo usług zostało wyłączonych

Masz na myśli usługi podane przeze mnie, czy jakieś inne?

01 Wrz 2015, 19:27

Tak te, które kazałeś mi wyłączyć. Nie mogłem zaktualizować MS Essentials oraz nic zainstalować, nie działał mi Team Speak Client - tego mi najbardziej brakowało. O ile wiem która usługa która usługa odp. za aktualizacje to resztę nie mam pojęcia.

04 Wrz 2015, 12:07

Dobra, w takim razie włącz z powrotem te usługi.
Wyślij odpowiedź