Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Wybrać PS2 Slim czy fat - w co zainwestować - wymienić laser i inne.

Lepszy Slim
0
Brak głosów
Lepszy Fat
0
Brak głosów
Dla mnie bez różnicy
1
50%
Bierz fata, tylko wymień laser i tacke
1
50%
Bierz slim, tylko wymień laser
0
Brak głosów
Kup używanie lub nowe Slim
0
Brak głosów
Kup używane lub nowe Fat
0
Brak głosów

Razem głosów : 2

PS2: laser i płyta główna - PROBLEM

24 Sie 2011, 21:01

Witam.

1.Jestem posiadaczem PS2 Fat i Slim. Używam slim. Mam kilka gierek, w tym NFS Most Wanted. Przed wczoraj gra działała przez problemów. Tylko wczoraj zaczęła się uruchamiać ok. 3 min na jedno zapytanie (język, start gry, czy na pewno...). Laser zaczął głośniej chodzić, ale chodzą inne gry, tylko gorzej (Fifa 10 działa wolniej, ale działa). Soczewka zrobiła się fioletowo, ciemno i jasno niebiesko czarna. Mam konsole SCPH-90004 8d. Nie jestem majstrem. Jeśli chodzi o zakup nowego lasera to proszę o cenę i odpowiedź - czy trzeba laser do mojego typu konsolki?

2. Używając testowo fat, gry działają lepiej, szybciej, a NFS ładuje się max. 1 min, jednak rozpoczęcie wyścigu, pościgu, wejścia w tryb wolnej jazdy, filmik czy skrajnie nawet wejście w kartotekę wykroczeń. Ogólnie ładuje się, jednak w pewnej chwili się zawiesza gra, a konsola (fat) próbuje czytać płytę - bez skutku.

3.Gra jest mało porysowana. Chyba jak nie działa na slim to chyba laser, jak na fat to chyba też ze "starości" (ma 6 lat, miał rok temu chwilowe problemy z czytaniem jednej gry, ale potem było ok.

4. Ile kosztuje wymiana lasera na Fata i Slimkę. Czy lepiej korzystać z slim czy fat? Jakie są ceny tych laserów? Zainwestować w Fata czy w slima?

5. A może to PŁYTA GŁÓWNA! Może tasiemka od lasera działa, ale jakiś kabelik w płycie się przeciął, ukruszył czy coś... I LASER NIE DZIAŁA W PEŁNI SPRAWNIE!

Info: Slim ma rok, a fat 6 i poł roku. Fat działa ze drobnostami, Slim ma problemy (chyba :D )

PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC!

Re: PS2: laser i płyta główna - PROBLEM!!!

25 Sie 2011, 12:27

Najpierw spróbuj czyszczenia lasera -> http://www.konsoletv.net/view,czyszczen ... 2,191.html. Dokonaj również jego kalibracji -> http://www.konsoletv.net/view,playstati ... a,196.html.

25 Sie 2011, 15:55

Czyszczenie - nic.
Kalibracja - nic.

25 Sie 2011, 17:02

A mierzyłeś cewki lasera?

Re: PS2: laser i płyta główna - PROBLEM

26 Sie 2011, 20:57

Cewki?

27 Sie 2011, 20:23

Na lewo od dwóch potencjometrów.

29 Sie 2011, 13:28

Nic nie rozumiem. Gdzie są one licząc od soczewki lasera?

29 Sie 2011, 19:13

Jeśli chodzi o fabryczne ustawienia potencjometrów to wszystko zależy od modelu głowicy lasera. Zmierz opór cewek.

01 Wrz 2011, 10:45

Cewka to to co "wyświetla" laser?

01 Wrz 2011, 12:42

Chodzi o cewkę = zwojnicę.

02 Wrz 2011, 20:48

Już wiem co to, gdzie to, tylko jak?> W internecie nie znalazłem pomocników.

03 Wrz 2011, 12:56

Opór mierzysz -> omomierzem.

03 Wrz 2011, 19:19

Nie mam takiego czegoś.

03 Wrz 2011, 20:34

Niestety musisz się w niego zaopatrzyć :) .
Wyślij odpowiedź