Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

pytanie na temat chłodzenia w laptopie

16 Mar 2009, 13:06

wielkimi krokami zbliża się lato. najlepsza pora roku, niestety martwi mnie mój komputer, dokładniej laptop (więc chłodzenie jest gorsze). kupiłem go prawie rok temu w kwietniu, nie był jeszcze czyszczony.
gdy słyszę jak głośno chodzi wiatrak to trochę się martwię żeby się komp nie przegrzał, jak często powinno się czyścić wiatraczki?
boję się trochę grać w lepsze gry typu PES, CrossFire, bo naprawdę głośno chodzi. podczas grania temperatury są wysokie.
normalnie przy winampie i połączeniu internetowym są około (dane z Everesta):
Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika HDD
Temperatury
Procesor 42 °C (108 °F)
TOSHIBA MK1646GSX 38 °C (100 °F)

podczas gry w PES'a temp. procesora była nawet 61°C

znalazłem coś na temat podstawek chłodzących do laptopa:
http://www.twenga.pl/dir-Informatyka,Ak ... ie-laptopa
http://www.purepc.pl/node/826

Re: pytanie na temat chłodzenia w laptopie

16 Mar 2009, 14:38

Temperatury są przyzwoite nawet podczas grania. Co do czyszczenia to kup sprężone powietrze, odkręć pokrywy ze spodu i przeczyść - raz/dwa razy w roku powinno wystarczyć, zależy od warunków i czasu użytkowania. Na lato taka podstawka to bardzo dobre rozwiązanie ale polecałbym coś aluminiowego i markowego, np. jakiś produkt Zalman'a. Lepiej dołożyć kilka złotych i mieć dobrą, cichą podstawkę niż śmieszne i terkoczące "coś" np. z plastiku.

16 Mar 2009, 14:39

W porównaniu do temperatur z "blaszaka" twoje nie wyglądają na wysokie, zwłaszcza w stresie. Jeżeli bardzo będziesz chciał zmniejszyć temperatury, to jakoś ci się uda, ale pamiętaj, że w dużej części przeznaczeniem laptopów nie są gry komputerowe. Jeżeli masz jeszcze tego laptopa na gwarancji to oddaj go do przeczyszczenia. Po otwarciu mógłbyś stracić gwarancję. Jeżeli interesuje się wyczyszczenie wentylatora, to znalazłem krótki fotoreportaż jak przeczyścić wentylator w typowym laptopie.

Kod:
http://komputery.katalogi.pl/Fotoreportaż-czyszczenie_laptopów-t107372.html

16 Mar 2009, 16:34

Bozz napisał(a):Temperatury są przyzwoite nawet podczas grania.

to dlatego że pomieszczenie w którym był użytkowany, było powiedzmy dość mocno "klimatyzowane"

na chwilę obecnę jako podstawka służy mi... no cóż... pilot do TV, podkładam go pod kompa żeby zwiększyć trochę przepływ powietrza, no i temperatury nieco spadają.

a jeśli chodzi o gwarancję, to jeszcze jest.
chyba nawet na 2 latka dali, ale nie pamiętam, musiałbym sprawdzić.

16 Mar 2009, 23:37

Spokojnie sam możesz odkręcić pokrywy ale te przeznaczone do tego i wyczyścić sprężonym powietrzem. Tak samo jakbyś chciał wymienić RAM, nie tracisz wtedy gwarancji.

18 Mar 2009, 19:08

właśnie się boję sam tego ruszać. gdyby to był stacjonarny to zdejmuję obudowę i czyszczę, ale to laptop, rozkręcić, później dobrze złożyć.

18 Mar 2009, 22:40

Co to za model? Ja odwrócisz go spodem do góry nie ma takich odkręcanych części plastiku?

18 Mar 2009, 23:19

laptop: ARISTO smart 500

nie wiem, chyba oddam dla speców niech mi go przeczyszczą. sam boję się ruszać, za dużo mnie kosztował.

19 Mar 2009, 10:03

Tylko przy oddawaniu udawaj, że znasz się na rzeczy, bo kto wie, czy nie trafisz na takich "speców", który się ładnie uśmiechną, a przy okazji wyjmą pare części i wsadzą inne ;)

19 Mar 2009, 10:33

Palacio napisał(a):Tylko przy oddawaniu udawaj, że znasz się na rzeczy, bo kto wie, czy nie trafisz na takich "speców", który się ładnie uśmiechną, a przy okazji wyjmą pare części i wsadzą inne ;)

tylko że ja się właśnie na tym nie znam, ale co to za problem udawać znawcę, poradzę sobie
normalnie to jak w tragedii antycznej, której opcji nie wybrałby bohater to i tak będzie źle. :632:
Wyślij odpowiedź