Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Reinstalacja komputera

24 Gru 2011, 19:42

Witam Wszystkich , jesli ktos moglby mi pomoc w mojej sprawie to bede naprawde bardzo, bardzo wdzieczny. A wiec chcialem zrobic reinstalacje komputera ale niestety nie moge.Problem polega na tym ze plyta normalnie startuje wszystko przebiega pomyslnie ale gdy komputer ma sie zrestartowac , wyskakuje czarny ekran i pisze ze komputer nie moze sie zrestartowac , bo mozliwe ze plyta z windowsem jest nie pelna , lub uszkodzona ( i pisze jeszcze cos takiego - " <Racine Windows>system32/hal.dll.)Zrobilem wiec kopie windowsa ale niestety wyskakuje to samo.Bardzo zalezy mi na tym zeby zrobic to jak najszybciej,jesli ktos moglby mi pomoc w mojej sprawie,chetnie sie odwdziecze.Z gory dziekuje za kazda odpowiedz.Pozdrawiam P.S Plyte z windows'em mam oczywiscie orginalna.Robilem reinstalacje komputera jakies 6 miesiecy temu i wszystko bylo w porzadku , dlatego nie wydaje mi sie zeby plyta byla uszkodzona,nie ma na niej zadnej rysy.Moze byc jakas inna przyczyna,ze komputer nie chce mi sie zrestartowac po wyczyszczeniu starego window'sa ?

Re: Reinstalacja komputera

24 Gru 2011, 21:43

Tez mialem kiedys taki problem
wiec wejdz do Bios'u wylacz
tam funkcje AHCI wloz plyte z
systemem i formatuj :D

24 Gru 2011, 23:07

bajbus napisał(a):Tez mialem kiedys taki problem
wiec wejdz do Bios'u wylacz
tam funkcje AHCI wloz plyte z
systemem i formatuj :D

A czy w obu przypadkach płyta była robiona przez Ciebie? Nie chce Ci tu ubliżać, ale może popełniasz jakiś błąd. Jeśli masz od kogo to pożycz płytkę instalacyjną.

24 Gru 2011, 23:58

Bardzo dziekuje za rade bajbus ale moglbys napisac mi krok , po kroku jak mam wejsc do bios'u i wylaczyc tam funkcje AHCI ? -BEDE BARDZO WDZIECZNY !

25 Gru 2011, 00:08

Tak (na odwrót) -> http://www.tweaks.pl/czytaj,wlaczamy_tr ... a,571.html.

25 Gru 2011, 00:15

Wejdz do biosu klawiszem f12 f11 lub delete i jak wejdziesz auz w bios to na pierwszej stronie ktora sie pojawi jest ta obcja AHCI PRYELACZYSZ JA KLAWISZAMI NUMERZCZNYMI PO PRAWEJ STRONIE NA JEDNYM Z NICH JEST PAGE UP I PAGE DOWN WIEC NIMI WYLACZYSZ TA FUNKCJE POZNIEJ KLAWISZ F10 I OK LUB Y w zaleznosci co sie wyswietli enter i instalujesz :D

25 Gru 2011, 00:19

kominekl napisał(a):Tak (na odwrót) -> http://www.tweaks.pl/czytaj,wlaczamy_tr ... a,571.html.

w kazdej chwili jak sformatuje kompa moze sobie ta funkcje wlaczyc z powrotem :p

25 Gru 2011, 00:47

naciskam delete,to pokazuje mi sie niebieski ekran i w pierwszej rubryce po lewej stronie jest '' Standard CMOS Features'' i.t.d ,nie bede pisal wszystkiego co jest tam napisane ale nie ma tam takiej funkcji jak opisales

25 Gru 2011, 00:58

znalazlem taka funkcje jak" APIC MODE " - moze to wylaczyc ?

25 Gru 2011, 01:12

Musi byc ta funkcja na tej stronie gdzie jest data godzina itd lub na ktorejs stronie biosu i jak zrobiles kopie windowsa to jest ona nagrana jako obraz samostartujacy?

25 Gru 2011, 01:55

Niestety ale nic nie znalazlem.Wyczytalem na forum ze moze to byc pod inna nazwa zalezy od plyty glownej.Moja plyta to DFI lan Party nf4

25 Gru 2011, 02:01

Sprobuj jeszcze zrobic restart biosu poprzez wyjecie bateryjki z plyty glownej na kilka sekund

25 Gru 2011, 02:19

Juz tak probowalem i nic a co myslisz o wylaczeniu tego "APIC MODE " ?

25 Gru 2011, 11:12

Możesz spróbować. Co do problemu, winowajcą może być tu napęd CD/DVD. Jak masz możliwość to go podmień i spróbuj wtedy instalować.

25 Gru 2011, 14:41

A jesli nie bedziesz mial mozliwosci podmiany napedu mozesz zrobic sobie bootowalnego pendrive z windowsem
Wyślij odpowiedź