Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

Router - hasło

25 Mar 2013, 14:58

Witam, mam router TO-LINK i cały czas można powiedzieć, że sieć została tylko skonfigurowana przez nazwę użytkownika i hasło na interent podaną od operatora. Jednak do routera dostęp jest bez hasłowo. Czy teraz wystarczy, że ustawię na stronie routera szyfrowanie WPA/WPA2 i wpiszę hasło, żeby zabezpieczyć swoją sieć hasłem? Czy muszę całą konfigurację robić od początku?

Re: Router - hasło

25 Mar 2013, 15:34

Tak, w ustawieniach routera wpisz sobie klucz do WiFi.

28 Mar 2013, 13:14

A jeśli po wpisaniu hasła na stronie routera, nagle internet pada i nie chce się łączyć poprzez WiFi, to co zrobić w takiej sytuacji? Bo też miałam bezhasłowo, założyłam zabezpieczenie i nagle, coś się popsuło? Może to być winą routera? Czy może coś poszło nie tak i muszę zrobić reboot?

16 Kwi 2013, 13:25

Zrobiłam ja poleciliście i wszystko poszło bez problemu. Nie wiem dlaczego wcześniej tego nie uczyniłam. Wydaje mi się, że wcześniejsze błędy wynikały chyba u mnie z tego, że jak chciałam założyć hasło na router, żebym tylko ja mogła wejść na stronę routera. Nie wiem dlaczego po zmianie hasła nie łączył mi z internetem i nic więcej nie mogłam uczynić. Jedynie reset.
Wyślij odpowiedź