Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

Routery TP-LINK: TL-WR340GD i TL-WR543G - który lepszy?

16 Lut 2010, 21:20

Witam!

Posiada w domu 2 routery TP-LINK: TL-WR340GD i TL-WR543G.
Obecnie używam tego pierwszego, lecz chcę jeden sprzedać, dlatego mam kilka pytań. Prosze wybaczyć , jeżeli moje podejście do tematu będzie laiczne, lecz nie znam sie zbytnio na sieciach typu WLAN.
1) Jedyną różnicą, jaką znalazłem na pudełkach w/w routerów jest to, iż model TL-WR543G ma 2-3 krotnie większy zasięg. Czy to prawda?
2) Dodatkowo, również w modelu TL-WR543G jest informacja, której nie ma o TL-WR340GD: chodzi o jakieś "Operating Modes: AP Client Router/AP Router". Czy to czyni ten router lepszym?
3) Do 1 routera dołączona była antena, której niestety nie ma w 2 routerze. Czy ta antena będzie działać również bez problemów w drugim routerze (w tym TL-WR543G)?
4) Aktualnie to routera TL-WR340 GD (który to aktualnie używam) jest podpięta mój kabel od anteny radiowej na dachu, w 1 porcie LAN mam wpięty kabel idący do karty sieciowej mojego komputera, zaś antena bez problemu nadaje Wi-FI na cały dom, tak, że jest łapany zarówno w laptopie (przy pomocy jego wbudowanych adapterów), jak i w komputerze na parterze domu (który posiada specjalną antenę odbiorczą). Czy w przypadku, gdy router drugi, czyli ten przeze mnie aktualnie nie używayn (TL-WR543G) okazał się lepszy, to czy mogę sobie po prostu przepiąc wszystkie kabelki i antenę do niego i moja wewnętrzna "sieć" nadal będzie działać tak jak działała, czy mogą zdarzyć się komplikacje?
5) Suma sumarum, który router jest lepszy, oraz w jakich cenach mniej więcej pozbyć się drugiego routera (mają one niecały rok od kupna)?

Serdecznie proszę osobę orientującą się w temacie o poświęcenie chwilki czasu na przeanalizowanie mojego problemu :)
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam,
Marek Bielecki.

Re: Routery TP-LINK: TL-WR340GD i TL-WR543G - który lepszy?

02 Mar 2010, 21:57

Witam ponownie!

Dowiedziałem się już wszystkiego na innym forum, temat można zamknąć :)

Pozdrawiam.
Marek Bielecki
Wyślij odpowiedź