TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Rozprawka na temat cen gier ;]

Dyskusje o Waszych ulubionych grach komputerowych :-)

Za jaka kwote kupował byś oryginalną dobrą gre?

Ankieta zakończyła się 26 Kwi 2006, 20:46

do 10zł
1
13%
do 20zł
4
50%
do 30zł
1
13%
do 40zł
1
13%
do 50zł
1
13%

Razem głosów : 8

Rozprawka na temat cen gier ;]

Postprzez kukaszr » 05 Kwi 2006, 20:46

PostUA:

Zaintrygował mnie post typu: "gdzie kupujecie gry"... Tak na dobra sprawe to gry sa stanowczo za drogie w porownaniu do naszych zarobkow, tak jak i wszystko w naszym kraju... Mowie tu o przeciętnym Kowalskim ktory zarabia 1000zł

Widząc box GTA: sa z poromcyjną ceną 99zł to mnie kurwi*a szczela bo za 99 zł (1/10 wypłaty pana Kowalskiego) moge sobie kupic sponie w NewYorker, tshert w carry, plyte dvd zeby mi kumpel nagrał to sa, a po wszystkim starczy mi na piwo...

Gra za 49 zł -to jak by nie patrzeć jest to 50zł. Dla mnie jest to dosyć duża kwota pieniędzy bo to moje miesięczne kieszonkowe -moge to zainwestować w gre w ktora sobie pogram miesiąc i mi sie pewnie znudzi i ją odłoże... albo moge zainwestowac 50zł w jakis ciuch, mebel, kart tv do pc -ktora bede czesciej uzywał, albo moge sobie zbierac na... coś....

Gry za 19,90 -zazwyczaj kultowe gry z przed kilku lat... jest to cena ktora moge przeboleć... jak nie miałem intenetu to kupiłem bardzo fajną gre: TOCA2 ;) ale jezeli teraz mam zainwestowac w np. Coline McReal 1 to wole sciagnac z p2p -w koncu 150mb mi sie sciagnie w kika minut.

gdyby dobre tytułu gier były za 19,90 to bym kupował oryginalne, gdyby windows kosztował 20zł to bym go miał oryginalnego.... bo 400zł wydac na cos co ma mi sie zawiesza..

No ale cuż... gdyby gry np. GTA Sa było za 20 to i tak by mi sie wydawało za drogo i bym miał przegraną za 1.20 na płycie BeneQ z maleZji ;d
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Postprzez luck_j » 05 Kwi 2006, 21:27

PostUA:

ja jednak uważam że dobre gry są godne trochę większej ceny jak 20 zł. Przy dobrej grze pracuje zwykle sporo specjalistów od wielu spraw więc za coś trzeba ich opłacić. Ale jedno jest pewne, mimo wszystko oryginały są za drogie. Może nie powinny kosztować 20 zł bo nawet za to kosztów produkcji takiej gry się nie pokryje, ale w 100 zł powinny się zamykać. Ja byłbym w stanie za dobrą grę, taką jak np. Gothic III który ma niedługo wyjść, dać nawet te 100 zł. jeszcze jakbym miał pewność że bez problemów pójdzie na moim kompie. Generalnie w twojej ankiecie brakło co najmniej jednej opcji, tzn. powyżej 50zł
Awatar użytkownika
luck_j
Postujący
Postujący

Dołączenie: 09 Mar 2006, 01:06

Postprzez niunka » 05 Kwi 2006, 21:28

PostUA:

A zdajesz sobie sprawe jaka masa ludzi musi nad tym pracowac zeby zrobic jakas konkretna gre,czy system.Ile czasu na to potrzeba,ile kosztuje utrzymanie firmy ktora sie tym zajmuje,podatki itd itd
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez Hpest » 05 Kwi 2006, 22:21

PostUA:

Tak ale jeśli Cena Gry była by stosunkowo niska, to i sprzedasz by wzrosła :) Więc możemy sie tutaj spierać ;). A skoro Gry są drogie, a wiadomo większość graczy na świecie są to ludzie młodzi, tak więc ich Nie kupują tylko szukaja piratów za kilka złotych :P Myśle, że producenci Gier powinni zaryzykować i znacznie opuścić ceny Gier, oczywiście koszty produkcjii chociażby jednej Gry są wysokie ale muszą się liczyć z tym, że młodziesz ma wiele innych wydatków na głowie, a że nie pracują to i na Gry nie mają, wiadomo niekiedy lepiej wybrać stracenie kasy na ciuchy czy impreze z dziewczyną w jakimś Clubie a nieżeli wydanie ich na Grę komputerową :)

Myśle, że cana 70zł za dobra Grę, była by wystarczająca. Kukaszr 10 czy 20 zł, bez przesady :) .
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez kukaszr » 06 Kwi 2006, 09:28

PostUA:

to jest poprostu moje zdanie ...ja za 20zł byk kupował gry.

Zdaje sobie sprawe,ze pracuje przy jednej grze duzo ludzi ale jest prawdopodobienstwo, ze wiecej ludzi kupi gre za 20 zł niz za 50
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań

Postprzez Hpest » 06 Kwi 2006, 14:47

PostUA:

Czy ja wiem :) Jeśli chcesz mieć jakąś Grę to i za 50zł jesteś w stanie ją kupić ale 50 a 200zł to już róznica.;)
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez Arexe » 09 Kwi 2006, 20:00

PostUA:

Ja nie kupuje gier. Załatwiam sobie od kolegów. :lol:
Awatar użytkownika
Arexe
Postujący
Postujący

Dołączenie: 08 Kwi 2006, 10:19
Pochwały: 3

Postprzez iwan10 » 10 Kwi 2006, 12:21

PostUA:

NIe znam nikogo kto kupuje orginały. A gdyby kosztowały mniej to by wiecej ludzi napewno kupowało. Według mnie by sie im to bardziej opłacało. Jeśli jedna osoba kupi gre za 200zł na 50 które sobie przegraja to bedzie to tylko 200zł. Jesli gra by kosztowała przykładowo 50zł to moze kupiło by z 6-7 osób na te 50 i firma by zarobiła 300-350zł. Oczywiście to przykład.
Mysle ze nagranie gotowej płyty zrobienie pudełka i okładki nie jest tak bardzo kosztowne. :wink:
iwan10
Postujący
Postujący

Dołączenie: 28 Paź 2005, 18:36

Postprzez Alvarees » 10 Kwi 2006, 12:30

PostUA:

Ja ogólnie mało gram ale tez jestem zdania ze ceny są zawysokie!!!!!!
Ale są tez ludzie jak np mój znajomy który kupuje postacie itemy (czy jakos tak) do MU online za 200 zł i więcej, czyli jednak dla niektórych cena nie gra roli
Awatar użytkownika
Alvarees
Postujący
Postujący

Dołączenie: 16 Sty 2006, 19:39
Miejscowość: ŚLĄSK 4 EVER

Postprzez komandos » 10 Kwi 2006, 15:28

PostUA:

ja na kultowe gry [warcraft , morrowind itp. ] jestem w stanie wydac nawet te 200zł wystarczy troche zaoszczedzic,odmowic sobie czasem cos i poczekac te 2 miechy dla chcacego nic trudnego... nie kupuje wszystkich gier bo mnie na nie nie stac ,ale staram sie docenic prace,jesli jest naprawde co...
Ashes to ashes , Dust to dust... AMEN !!!
Awatar użytkownika
komandos
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Mar 2005, 18:02
Miejscowość: Kocborowo

Postprzez BoVeR » 18 Kwi 2006, 20:24

PostUA:

wyobrazcie sobie ze jestescie producentami jakiejs dowolnej DOBREJ gry.
wydaliscie kupe kasy, zeby ja stworzyc, opublikowac i takie tam...
wypuszczacie gre na rynek, a tylko jedna osoba kupi gra(przyklad), a pol swiata bedzie ja posiadac. to by bylo dla was wkurzajace, prawda??
staracicie tylko kupe kasy... wszystkie gry powinny miec swoj klucz (np. tak jak w Diablo II) i dzialaly by na jednym kompie. to jest moje zdanie
Ty(L)e SeRc, JeDnO BiCiE, (L)egiA nA cAłE żYcIE...

(L)egiA Warszawa, DuMa I SłAwA...
Awatar użytkownika
BoVeR
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 13 Kwi 2006, 20:34
Miejscowość: Łazienkowska 3

Postprzez Dan-D » 19 Kwi 2006, 04:15

PostUA:

Ja osobiscie zgadzam sie z kolego wyzej , sam od czasu do czasu kupuje oryginały np. Gothic I , II , Noc Kruka , Warcraft , to z przyjemnoscią kupilem oryginalne , i podoba mi sie jak cenega dodaje do gry pieniądze i mozna je wymieniac na gry , albo jak gra ci sie znudzi mozesz jo zamienic lub sprzedac i dostaniesz kase (z piratami to zapommnij) choc sam swiety nie jestem , mam duzo piratow i sciagnietych .
Pomysl z wydaniem 200 zeta na gierke to nie jest za błyskotliwy , nawet jak zaoszczendzisz to potem ci sie znudzi i pomyslisz qrde wydalem dwie banki na jakos gierke a moglem se odlozyc na konto , albo na przyszly samochod...
TuPac4Ever
Awatar użytkownika
Dan-D
Postujący
Postujący

Dołączenie: 06 Gru 2005, 05:49
Miejscowość: Ełk

Postprzez Chief » 19 Kwi 2006, 10:46

PostUA:

cena dobrej gry powinna sie wachac od 50 -do 80 złotych max.
wiem ile wysiłku i pieniedzy trzeba zainwestowac w wydanie gry.

tylko nie zapominajmy ze zyjemy w polsce i przeliczmy sobie produkt krajowy brutto na jednego mieskańca czy srednie zarobki w kraju.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Chief
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 08 Gru 2005, 22:26
Miejscowość: Warmia

Postprzez komandos » 19 Kwi 2006, 11:23

PostUA:

Dan-D napisał(a):Pomysl z wydaniem 200 zeta na gierke to nie jest za błyskotliwy , nawet jak zaoszczendzisz to potem ci sie znudzi i pomyslisz qrde wydalem dwie banki na jakos gierke a moglem se odlozyc na konto , albo na przyszly samochod...

ja wydam 200 zł na gre,kiedy bede wiedzial ,że szybko ona mi sie nie znudzi , wydałem 200 zł na WoW place 12.99 E miesiecznie abonamentu i jakos mi sie jeszcze nie znudzilo a wrecz przeciwnie i nie zaluje...
Ashes to ashes , Dust to dust... AMEN !!!
Awatar użytkownika
komandos
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Mar 2005, 18:02
Miejscowość: Kocborowo

Postprzez Dan-D » 20 Kwi 2006, 05:49

PostUA:

prawda , ale jak kogos ojcie zarabia 700 zlotych a matka nie pracuje ??
TuPac4Ever
Awatar użytkownika
Dan-D
Postujący
Postujący

Dołączenie: 06 Gru 2005, 05:49
Miejscowość: Ełk

Następna

Powróć do Strefa Gracza

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]