Nie możesz znaleźć potrzebnej aplikacji, napisz o tym, a na pewno użytkownicy forum postarają się pomóc.
15 Cze 2009, 13:56
Witam!
Przed przeinstalowaniem systemu na laptopie miałem dwa dyski (C i D) gdzie na C miałem zainstalowany system. Po przeinstalowaniu zrobiły mi się trzy dyski (C, D i E) na C jest system ale na C jest tak mało miejsca że mieści się tylko windows. Był problem z zainstalowaniem sterowników ale po kilku restartach w końcu zainstalowałem. Jak poszerzyć ten dysk C żebym miał jeszcze miejsce nie tylko na system??
Czy ponowne przeinstalowanie systemu może naprawić problem ??
z góry dziękuje za odp.!
15 Cze 2009, 13:59
Nie trzeba ponownie instalować systemu. Rozmiar partycji można zmienić np za pomocą programu partition magic
16 Cze 2009, 13:03
ale nie mam już wcale miejsca na dysku C nawet żeby ściągnąć ten program. Zawsze gdzieś wyskoczy problem za mało miejsca na dysku ;[
16 Cze 2009, 13:11
To zapisz na innej partycji albo usuń np. zawartość folderu Temp.
16 Cze 2009, 20:17
no tak tylko, że przy rozpakowywaniu partition magic wyskakuje komunikat o braku miejsca na dysku. Czy nie wystarczy przeinstalować system i wszystko wróci do normy, czyli będą partycje równo podzielone??
16 Cze 2009, 20:23
Możesz zrobić formatowanie systemu i na nowo poustawiać rozmiary partycji. W ten sposób usuniesz również wszystkie inne dane.
16 Cze 2009, 20:24
Jeśli zależy ci na tym, aby zainstalować (na instalować) system ponownie, to nic nie Pomorze, nic się nie zmieni po za kilkoma systemowymi plikami, różnicy nie będzie widać, nie wyrówna to Miejsca 50%/50% (C/D), jeśli ci zależy na formacie, to robisz tak jak byś chciał za instalować system, tam dajesz skasuj partycje, robisz nowe, takie jakie chcesz (rozmiar) wtedy instalujesz system, PAMIĘTAJ! po takiej operacji tracisz WSZYSTKIE dane jakie są na komputerze.
17 Cze 2009, 23:53
Możesz też użyć darmowego narzędzia
GParted. Jeśli jednak nie zależy Ci na tych danych to po prostu zainstaluj system ponownie, podczas instalacji będziesz mógł dowolnie podzielić dysk jak napisali poprzednicy.