Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

siec lan problem

16 Paź 2007, 13:58

witam kupiłem kabel skrosowany podłaczyłem od siebie do 2-giego kompa i mam problem po wejsciu na 2-gi komp pokazuje mi sie komunikat
Image
gdy wyłacze wszystkie firewole na 1-wszym i 2-gim to z 2-giego na 1-wszy moge wejsc ale z 1-wszego na -2gi nie

16 Paź 2007, 18:17

Prawdopodobnie wina leży po stronie windowsowego firewalla.
Wejdź Start>>uruchom>>services.msc
Odnajdź usługę Zapora systemu windows
ppm>>właściwości>> tryb uruchamiania >>wyłączony
Przedtem zatrzymaj usługę.Tak zrób na obu kompach.

Ps.na tym screenie nic nie widać :)

17 Paź 2007, 10:04

napisałem ze gdy wyłacze wszystkie firewole to moge wejsc z kompa 2 na komp 1 ale odwrotnie nie a zdjencie jest czytelne wystarczy kliknac na nie 2x
(dyski mam udotempnione )[/quote]

17 Paź 2007, 17:20

polecam lekture "windows xp dla ekspertów" tam wszystko jest o tym (jak chcesz pisz na gg 3534907) mam tą książkę w pdf (nie chce mi sie szukac bo ma ponad 1000 coś stron)

17 Paź 2007, 20:18

pit napisał(a):napisałem ze gdy wyłacze wszystkie firewole to moge wejsc z kompa 2 na komp 1 ale odwrotnie nie a zdjencie jest czytelne wystarczy kliknac na nie 2x
(dyski mam udotempnione )
[/quote]
No baardzo czytelne. :D To ja chyba ślepy jestem.Ty uważasz,że ja chcę odczytać komunikat z miniatury? :D Pewnie,że klikam w miniaturę i przy rozdziałce 1024x768 nie widzę nic.To samo przy 1280x1024 i 800x600 też :P
Napisałem o wyłączeniu usługi firewalla dlatego,że samo wyłączenie zapory (zatrzymanie usługi) nic nie daje,bo przy pierwszej lepszej próbie poł. aktywuje się z powrotem.
Jeżeli wszystko zrobiłeś dobrze,masz zainstalowane wymagane protokoły na obu kompach i użyłeś kreatora konfiguracji sieci na obu kompach to tylko zapora stoi na przeszkodzie.
ps. bym zapomniał usługa Serwer musi być włączona na obu kompach .
A jak nie to zastanów się co ominąłeś.

19 Paź 2007, 10:53

usługi server nie moge właczyc na 2-gim kompie pokazuje sie komunikat ze sygnał nie odpowaida w odpowiednim momencie a fotka nie wyrazna (chyba nie jestem pewnien) bo była robiona w rozdziałce 1440na 900 bo taka mam rozdziałke ustawiona

19 Paź 2007, 16:03

buzu zobacz tu >> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4d931.html<<

a co do problemu to pewnie masz na jednym z komputerów zalogowany jako zwykły użytkownik a nie administrator

19 Paź 2007, 20:58

pit napisał(a):usługi server nie moge właczyc na 2-gim kompie

Przykro ale ta usługa musi chodzić.Sprawdź czy masz plik svchost.exe w katalogu system32.Wejdź we właściwości usługi i ustaw na automatyczne uruchamianie .Może też włącz konto Gość

20 Paź 2007, 14:27

u mnie jest podobny problem. usługa serwer chodzi na obu kompach, usługa zapora jest wyłączona na obu. ja jestem administartorem i konto gościa mam wyłączone. z mojego kompa mogę wejść na drugi, ale na odwrót juz nie, pojawia się komunikat
http://www.box.net/shared/s0p4lxjd9l

20 Paź 2007, 20:47

a może karty masz zle ustawione nie wiem ale może na jednym kompie nie masz zaznaczone udostępnianie plików i drukarek jak nie to to może wirusy nie wiem

21 Paź 2007, 16:33

karty w porządku, udostępnianie w porządku. wszystko powinno teoretycznie grać. z mojego kompa mogę przesyłać wszelkie pliki na drugi komputer. niestety z drugiego kompa nie mogę nic przesłać do siebie. usługi zapora wyłączone, serwer włączony na obu.

21 Paź 2007, 21:25

@badtom spróbuj na włączonym koncie Gościa.
Hmm..jeżeli wszystko jest(protokoły,usługi i poleciałeś kreatorem konfiguracji sieci) kompy się widzą to już nie wiem co jest grane.
Tak jak pisałem spróbuj z włączonym koncie Gościa.Może problem jest w tym,że na obu kompach jesteś adminem,masz ten sam nick i hasło.
Ale to tylko takie moje domysły.Nigdy nie spotkałem się z przypadkiem dwóch kompów z tym samym nickiem i hasłem admina w sieci lokalnej i nie wiem czy może to stanowić problem ale możesz to wziąć pod uwagę,bo już mi się pomysły skończyły 8)

21 Paź 2007, 21:31

a sprubój może zaktualizować sterowniki kart sieciowych może tu leży błąd chociaż nie wiem. Jednak istnieja na świecie rzeczy które nie śniły się filozofą
Wyślij odpowiedź