Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
09 Maj 2008, 17:54
kamuflasz napisał(a):Zrób tak jak Mac radzi, przy wyborze Gigabyte tylko przepłacasz, a nic nie zyskujesz. Mac wie co mówi, w końcu siedzi w tym od dawna

@Kamuflasz uważasz że jak ktoś siedzi od dawna na forum.. to ma multi wiedzę?, ja tu już jestem też jakiś czas i przyznam że wiele się tutaj nauczyłem ale w komputerach też siedzę od kilku lat i większe mam zaufanie do gigabyte niż asusa.
A więc jak tak bardzo chcecie tego Asusa to mogę zaproponować
ASUS P5N-E SLI NF650i prawie taki sam jak ten GIGABYTE co proponowałem..
Link do aukcji allegro
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=354353241 w apollo nie mogłem znaleźć tej płyty.
09 Maj 2008, 18:51
Dawid tu nie chodzi o to, że Mac jest długo na forum tylko o to że ma (chyba) największą wiedzę na forum w dziedzinie Hardware więc można mu w 100% zaufać. Jeżeli ja bym kiedyś kupował kompa to na pewno spytam właśnie jego o zdanie, bo wiem że ma wiedzę w tym temacie, która ty jeszcze musisz doszlifować.
Słowo Multi jest synonimem słowa "wiele" jeżeli w stwierdzeniu "multi wiedza" chciałeś zaznaczyć jej ogrom, to jest to błąd. Zwrot "multi wiedza" odnosimy do osób które specjalizują się w wielu dziedzinach, a nie tylko tej jednej jak Mac. Przykładem na to może być np. Multiplayer co oznacza "rozgrywkę WIELOosobowa" a nie "WIELKOosobową" jeżeli rozumiesz o co mi chodzi
09 Maj 2008, 19:07
a do tego asusa musiałbym jeszcze kupować jakieś chłodzenie do procesora czy nie ??
a jeszcze jedno chciałem sie od was dowidzieć...kolega mówił ze sobie dokupi jakas tam karte graficzna i że podłączy do kompa dwie karty na jakiej zasadzie to działa i czy np. ta płyta główna asus ma też taka opcje podłączyć ? czy procesory dwa też sie da podłączyć ??
09 Maj 2008, 19:22
Dwie karty będą działać tak jak Ram w trybie Dual Chanel czy procesor dwu rdzeniowy, Jeśli będzie wymagane więcej niż pociągnie Pierwsza karta, ta druga pomoże tej pierwszej, da to większy efekt.
Jak chcesz mieć dwa procesory to kup Procesor dwu rdzeniowy, bo po co aż dwa podłączać, teraz do wyboru są procesory do 8 rdzeniowego, większego nie widziałem ale na pewno też ktoś taki wymyślił... :]
09 Maj 2008, 20:06
a z tym chłodzeniem do procesora to jak musiałbym dokupić ?
przy tej płytce ;] ASUS P5N-E SLI NF650i
09 Maj 2008, 21:48
Jeśli nie podkręcasz procesora to poco ci lepsze chłodzenie te chłodzenie które dostajesz w wersji box do procesora to ci starczy.
09 Maj 2008, 22:35
Dawid... Jakbyś siedział długo w kompach to byś wiedział że gigabyte dopóki nie zrobił spółki z Asusem był delikatnie rzecz ujmując przereklamowany. Dawanie 440 za cos na g31 jest kompletnym nieporozumieniem.
adamsio, to o czym mówisz zowie się SLI Lub Cross fire. Ale to jest tylko jak masz duża kase. Bo za 2-3 lata lepiej kupic nową grafe niz starą co by do obecnej w kompie pasowała.
Więc jak chcesz cenki z apollo.pl.
Intel Core 2 Duo E7200 2.53GHz 3MB BOX 373zł
Asus P5K-E WIFI-AP 405zł
GeForce 9600GT Gainward 512MB HDMI(jak masz tv ze złączem HDMi jak nie to coś tańszego bez tego wejścia, palit albo gainward) 423zł
Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB 184zł
Corsair CMPSU-450VXEU 450W 208zł
DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 OCZ2P800R22GK 129zł
Całość 1722zł. Możesz jeszcze zmienic mobo na abit ip-35e jak nie chcesz wi-fi a reszte kasy wywalić na e8200.
10 Maj 2008, 12:01
dzieki wielkie panowie jak zdanie zmienicie co do czego to napiszcie bo kompa kupuje na wakacjach

wiec tu codziennie będę zaglądał
Ostatnio edytowany przez
Mezulek, 10 Maj 2008, 12:12, edytowano w sumie 1 raz
10 Maj 2008, 12:06
Do wakacji może ceny zmaleją

jak będziesz mieć kasę już w rękach to napisz do nas.
10 Maj 2008, 12:11
kasę na pewno będę miał w lipcu ;] także na wakacjach kupie bo słyszałem ze tanieje sprzęt wtedy....
10 Maj 2008, 12:13
Najlepiej jest kupować sprzęty do kompa w allegro bo tam są ceny nisze niż w sklepach o jakieś 5-20%
10 Maj 2008, 12:18
tak tylko ja nie jestem wtedy pewien czy mi to dostarcza albo może mi jakaś inna cześć przywieść niż ja chce albo może być zepsuta .....juz mam złe wspomnienia kupowaniem przez allegro;/ wole w normalnym sklepie gwarancja w razie czego bym miał blisko
10 Maj 2008, 22:11
Dopłacasz pieniądze do standardowej przesyłki i wybierasz opcje za pobraniem i paczka ubezpieczona
11 Maj 2008, 12:18
nie no na pewno kupie go w sklepie i to prawdo podobnie w apollo bo na allegro to raz ze nie mam tam konta i jestem nie letni dwa rodzice by sie na to nie zgodzili......
a procesor 4 rdzeniowy jaki byście mi polecili bo mój tata zajmuje sie również grafika i słyszałem ze 4 rdzeniowe są do tego dobre ale tez zeby ten procesor nadawał sie do gier ;] ......
11 Maj 2008, 14:19
To z 4rzedniowych procesorów to polecam Procesor CORE 2 QUAD Q6600 2,4Ghz