Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Składamy komputer do multimediów

12 Sty 2013, 09:48

Witam.
Zamierzam złożyć komputer,który będzie służył jako centrum multimedialne w domu.Nie posiadam telewizora i komputer ma go w całości zastąpić.Poza tym będzie pełnił rolę komputera do gier,ale to nie będzie jego główne przeznaczenie.Cicha praca sprzętu też ma dla mnie znaczenie. No i nie zamierzam na niego dużo wydać :) czyli nie potrzebuję zupełnie sprzętu dla fanatyków. Bardzo proszę o pomoc w przygotowaniu odpowiedniej konfiguracji.Pozdrawiam

Re: Składamy komputer do multimediów

12 Sty 2013, 12:54

Podstawowe pytanie: ile kasy możesz przeznaczyć na sprzęt??

12 Sty 2013, 13:52

Myślę,że 2000 zł. Chciałbym przede wszystkim uniknąć błędu przy wyborze płyty głównej( zdecydowałem się na podstawkę LGA1155, nie wiem czy chipset H77 czy inny? ) , zasilacza, obudowy ( funkcjonalność panelu przedniego). Reszta będzie podlegać rozbudowie. Na początek procesor G850 2,9 GHz mi wystarczy.Karta graficzna nie musi być super,ważne żebym mógł podłączyć dodatkowy monitor powyżej 20 cali lub telewizor. Jeśli chodzi o gry,to wystarczy mi poziom umiarkowany.Z tego co wybrałem dotychczas z grafiki ,to HD 7750 z tym,że jest kilku producentów i też nie wiem którego warto wybrać.Po prostu coś tam poczytałem i teraz "wiem że nic nie wiem" :) Taki już jestem ,że jak coś kupuję to chcę wiedzieć dlaczego i lubię to przemyśleć.

17 Sty 2013, 14:47

Po kilku dniach poszukiwań na różnych forach zdołałem skonfigurować mój komputer do prac biurowych , multimediów i mniej wymagających gier.Zestaw ma być możliwie cichy i podatny na rozbudowę.Chciałbym przedstawić tutaj ten zestaw:
1. system Win7 Home Premium 64 bit
2.procesor Intel Core i3- 3225 ( wbudowana Grafika HD4000 ma na jakiś czas wystarczyć do moich potrzeb)
3.płyta ASRock Z77 EXTREME4
4.HDD Seagate Baraccuda 3,5 cala, 1TB, SATAIII, 64MB cache
5.pamięć Kingston HyperX, 2X 4Gb, 1600 MHz
6.zasilacz Be Quiet Straight Power 680W ( rezerwa mocy umożliwiająca rozbudowę)
7. Obudowa Fraktal Desing R4 z oknem
To już zamówione.Wartość 2700 zł.( miało być 2k,ale tak to już jest)
Brakuje napędu optycznego i chłodzenia CPU.Może ktoś polecić jakiś sprzęt?
Kolejny krok to wybór TV pod który( oprócz monitora) będzie podłączony komputer oraz klawiatury bezprzewodowej i głośników,ale to później.

17 Sty 2013, 16:32

Co do chłodzenia procesora to polecam tylko i wyłącznie chodzenie firmy Noctua. Ciche, niezawodne, dobrze wykonane, kompatybilne z prawie wszystkimi płytami głównymi. Jedyny minus to cena. Ale za to otrzymujesz cooler na lata !. Jak tylko pojawi się jakaś nowa podstawka pod procesor, możesz zamówić za darmo u producenta odpowiednie mocowanie. Ja np mam NH-U12P. Collerek mam już 4 albo i 5 lat jest niezawodny i bardzo wydajny.

17 Sty 2013, 20:13

Hmm sprzęt z wysokiej półki.Ile kosztuje taki zestaw?Co do chłodzenia CPU to już przeglądam stronę Noctua :) Za jakiś czas wymienię procesor i3 na i7 i wtedy chłodzenie będzie jak znalazł.Zastanawiam się natomiast czy grafika HD4000 na procesorze i3 to słuszny wybór? Przez najbliższe dwa lata nie będę potrzebował bardzo wydajnej karty graficznej.

17 Sty 2013, 21:29

Collery Noctu-y kosztują nawet do 300 zł. Niektóre radiatory są naprawdę ogromne należy sprawdzić wcześniej czy obudowa jest odpowiednio szeroka i czy płyta jest główna jest kompatybilna z chłodzeniem. H-U12P SE2 to dobry zestaw. Dostajesz 2 bardzo ciche wentylatory w zestawie (koszt jednego osobno to chyba koło 70-80 zł) no i pasta pod procka (koszt 30-40 zł) W tym wypadku wraz z ceną idzie jakość no i wsparcie od producenta. Kupujesz chłodzenie raz i nie martwisz się gdy wyjdzie nowa podstawka pod procesor ponieważ producent dostarcza mocowanie na swój koszt. No i masz pole do popisu jeśli chodzi o podkręcanie. Np mój poprzedni procek Core 2 Duo E 4400 podkręciłem z 2,0 do 3,2 czyli o 60 % i chodził tak stabilnie 2 lata i nie grzał się za bardzo :D .

Co do grafiki... zintegrowana powinna poradzić sobie z filmami (nawet tymi w HD), jak i bardzo starymi grami. Do nowych gier potrzebna będzie jakaś dobra karta graficzna. Z racji tego, że zakupiłeś dobry zasilacz, będziesz mógł sobie pozwolić nawet na 2 karty graficzne w trybie SLI. Masz przed sobą ciekawe perspektywy rozbudowy zestawu.

18 Sty 2013, 10:07

Ktoś kiedyś powiedział,że zaczynam "od d**y strony" i tak też jest z tym zestawem.Nie do końca wiem o co mi chodzi.Wymyśliłem sobie taki system : cichy i wydajny komputer na dziś z możliwością rozbudowy na jutro, monitor do codziennej pracy z różnymi popularnymi aplikacjami oraz podłączenie komputera do tv,gdzie wieczorkiem lub przy kawie mogę sobie siedząc z rodziną słuchać muzyki czy oglądać bajki ( bazując głównie na you tube,bo innych portali na razie nie znam).Żeby mieć ułatwioną komunikację z komputerem chciałbym podłączyć drugą ( da się? ) bezprzewodową klawiaturę.Dopełnieniem będę jakieś fajne głośniki,ale może też wykorzystam moją starą dobrą wieżę Technics.Tak to sobie wymyśliłem.Jeśli ktoś ma już działające rozwiązania może podzieli się nimi na forum.
Wyślij odpowiedź