Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
16 Kwi 2005, 18:56
Chcę sobie kupić części do komputera i go sam złożyć. Mam tylko jedno pytanie, czy jak już wszystko zamontuję w obudowie komputera to czy po włączeniu go będę mógł już formatować dysk i instalować windowsa czy jeszcze muszę coś ustawiać w biosie jeżeli tak to co??
16 Kwi 2005, 19:34
- składasz kompa
- ustawiasz bios
- partycjonujesz dysk
- instalujesz winde
- instalujesz nowe stery do:
- plyty glownej
- grafy
- reszty
wtedy komp chodzi jak trzeba. bez ustawiania biosu tez ci ruszy na domyslnych. jednak
ktos kto zna sie powinien ci go ustawic
no chyba, ze chcesz zeby komp chodzil aby chodzil
16 Kwi 2005, 20:45
Pytasz się co ustawić w Biosie tak z na forum to trudno ci to będzie wytłumaczyć, lepiej poproś kogoś kto się na tym zna, w biosie trzeba ustawić timingi pamięci ( jak najbardziej optymalne ), bootowanie dysków i inne tego typu rzeczy.
16 Kwi 2005, 21:09
ustawienie pamięci to akurat pikuś bo teraz to sie już automatycznie robi. Chyba, że są jakieś problemy.
Podstawa - nie znasz się, nie grzeb sam
17 Kwi 2005, 11:24
Dokładnie. Na początek lepiej poprosić kogoś o pomoc.
27 Kwi 2005, 08:15
Ale jezeli nie wiesz jak sam to zrobic to moze nie warto sie w to bawic. W sklepie przewaznie nie biora kasy za zlozenie kompa jak go u nich kupujesz.
01 Maj 2005, 08:31
Moja rada jest taka : jedyne co warto wiedziec na początek to jak w biosie zmienić boot sequence czyli z czego komp ma uruchamiać system. Resztą sie nie baw - nie ma takiej potrzeby. Reszta jest już dla zaawansowanych uzytkowników i jeżeli nie zamierzasz odstawiac cudów z kompem to najlepiej w ogole tam nie mieszaj. Jeżeli jednak chcesz sie bawic to polecam zajrzeć na forum na strone
www.tweak.pl -tam znajdziesz wiele porad i ciekawostek odnośnie hardware'u