Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Składanie komputera- pomóżcie

16 Kwi 2005, 18:56

Chcę sobie kupić części do komputera i go sam złożyć. Mam tylko jedno pytanie, czy jak już wszystko zamontuję w obudowie komputera to czy po włączeniu go będę mógł już formatować dysk i instalować windowsa czy jeszcze muszę coś ustawiać w biosie jeżeli tak to co??

16 Kwi 2005, 19:34

- składasz kompa
- ustawiasz bios
- partycjonujesz dysk
- instalujesz winde
- instalujesz nowe stery do:
- plyty glownej
- grafy
- reszty

wtedy komp chodzi jak trzeba. bez ustawiania biosu tez ci ruszy na domyslnych. jednak ktos kto zna sie powinien ci go ustawic :)

no chyba, ze chcesz zeby komp chodzil aby chodzil ;)

16 Kwi 2005, 20:45

Pytasz się co ustawić w Biosie tak z na forum to trudno ci to będzie wytłumaczyć, lepiej poproś kogoś kto się na tym zna, w biosie trzeba ustawić timingi pamięci ( jak najbardziej optymalne ), bootowanie dysków i inne tego typu rzeczy.

16 Kwi 2005, 21:09

ustawienie pamięci to akurat pikuś bo teraz to sie już automatycznie robi. Chyba, że są jakieś problemy.
Podstawa - nie znasz się, nie grzeb sam :wink:

17 Kwi 2005, 11:24

Dokładnie. Na początek lepiej poprosić kogoś o pomoc.

27 Kwi 2005, 08:15

Ale jezeli nie wiesz jak sam to zrobic to moze nie warto sie w to bawic. W sklepie przewaznie nie biora kasy za zlozenie kompa jak go u nich kupujesz.

01 Maj 2005, 08:31

Moja rada jest taka : jedyne co warto wiedziec na początek to jak w biosie zmienić boot sequence czyli z czego komp ma uruchamiać system. Resztą sie nie baw - nie ma takiej potrzeby. Reszta jest już dla zaawansowanych uzytkowników i jeżeli nie zamierzasz odstawiac cudów z kompem to najlepiej w ogole tam nie mieszaj. Jeżeli jednak chcesz sie bawic to polecam zajrzeć na forum na strone www.tweak.pl -tam znajdziesz wiele porad i ciekawostek odnośnie hardware'u :)
Wyślij odpowiedź