TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Spowolnienie komputera

Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.

Spowolnienie komputera

Postprzez homik354 » 26 Sty 2013, 21:01

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

Witam w ostatnim czasie mój komputer i internet w komputerze zwolnił
Logi :
OTL :arrow: http://www.wklej.eu/index.php?id=368a24471d
OTL extras :arrow: http://www.wklej.eu/index.php?id=3338572de1
Gmer :arrow: http://www.wklej.eu/index.php?id=8ce398bf82
Proszę o nie usuwanie z autostartu ustawień Nvidi i karty dźwiękowej Realtek HD audio
homik354
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Wrz 2010, 12:26

Re: Spowolnienie komputera

Postprzez mateo8898 » 27 Sty 2013, 21:45

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.17 (KHTML, like Gecko) Chrome/24.2.0.0 Safari/537.17

Nic tu nie ma, wklej w OTL:
:OTL
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\ggsemc.sys -- (ggsemc)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\ggflt.sys -- (ggflt)

:Commands
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt, po restarcie Sprzątanie

Przeczyść dysk oraz rejestr CCleaner

Zaktualizuj IE do najnowszej wersji (nawet jeśli go nie używasz) -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _8_XP.html (w każdym swoim wątku tą kwestię olewasz, nie wiadomo czemu)

Odinstaluj starą wersję Javy:
Java(TM) 6 Update 22

i zainstaluj najnowszą -> http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/biblioteki/Java.html

Zaktualizuj Firefoksa do najnowszej wersji (Firefox -> Pomoc -> O programie Firefox...)

Avasta masz w najnowszej wersji?? Bo przypuszczam, że w wersji 5, czyli przestarzałej.
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Postprzez homik354 » 28 Sty 2013, 14:16

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Zaktualizuj IE do najnowszej wersji (nawet jeśli go nie używasz) -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _8_XP.html (w każdym swoim wątku tą kwestię olewasz, nie wiadomo czemu)

Co daje taka aktualizacja ?. Co ma na celu ?

Avasta masz w najnowszej wersji?? Bo przypuszczam, że w wersji 5, czyli przestarzałej

Avasta mam najnowszego (7.0.1474) tylko nie wiem czemu folder ma taką nazwę (Avast5)
homik354
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Wrz 2010, 12:26

Postprzez Pangia » 28 Sty 2013, 15:48

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3

homik354 napisał(a):

Co daje taka aktualizacja ?. Co ma na celu ?

Połatanie dziur w starym IE. Jeśli w ogóle go nie używasz, to możesz to zrobić, ale działa na pewno gorzej od starego IE (u mnie to po 5 minutach wywala błąd "iexplore.exe przestał działać bla bla bla"), no ale nikt normalny nie używa na co dzień IE, więc chyba i tak nic się nie stanie.
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Postprzez mateo8898 » 28 Sty 2013, 18:16

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.17 (KHTML, like Gecko) Chrome/24.2.0.0 Safari/537.17

Właśnie wbrew wszelkim pozorom aktualizacja IE jest bardzo ważna, gdyż to nie jest przeglądarka taka jak inne. Jest mocno zintegrowana z systemem, można powiedzieć, że jest jego częścią. Poza tym niektóre aplikacje korzystają z jego komponentów. Zresztą instalacja nowszej wersji to nie jest jakaś straszna rzecz, więc nie wiem co stoi na przeszkodzie, by to zrobić.
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Postprzez Pangia » 28 Sty 2013, 19:11

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3

Ja tam słyszałem, że wyrzucenie Explorera z Windowsa to nic złego, w sumie to nawet przez jakiś czas tak miałem (Unlockerem wywaliłem folder "Internet Explorer" z Program Files) i nic się nie działo. Jedynie tworzył się pusty folder "internet explorer" - zawsze te 3 MB do przodu :P
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Postprzez mateo8898 » 28 Sty 2013, 19:39

Sęk w tym, że tak naprawdę nie usunąłeś w całości IE, tylko jego część. Sporo komponentów jest zaszytych gdzie indziej, nie tylko w Program Files. Tak jak wcześniej napisałem, to nie jest przeglądarka jak każda inna, to jest część systemu. Choćby po przebiegu instalacji można zauważyć różnicę. Jeszcze odeślę do tego tematu -> http://www.fixitpc.pl/topic/13978-bloka ... stepczosc/
Przestałeś uważać co instalujesz, znów tu jest adware. Aktualizacje też nie zostały wykonane do końca (KLIK), nadal stary IE6. On musi być aktualizowany, niezależnie od tego czy go uruchamiasz. Silnik Internet Explorer jest zintegrowany z Windows i jego funkcjami, i tak jest wykorzystywany przez system. Nie odinstalowałeś też wtedy starych wystąpień Adobe Flash i Java.

Przykładem programu korzystającego z komponentów IE jest np. znany komunikator AQQ -> http://www.aqq.eu/help/12.3_System_oraz ... lorer.html
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Postprzez Pangia » 28 Sty 2013, 21:24

...którego nie posiadam. A tak w ogóle to czy na serio coś mi grozi, skoro i tak wchodzę tylko na pewne strony i nie pobieram niczego niepewnego?
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Postprzez mateo8898 » 28 Sty 2013, 23:29

AQQ to był tylko przykład.

A tak w ogóle to czy na serio coś mi grozi, skoro i tak wchodzę tylko na pewne strony i nie pobieram niczego niepewnego?

Temat rzeka, nie ma 100% zabezpieczeń, można tylko zmniejszyć prawdopodobieństwo zainfekowania przez choćby właśnie aktualizacje. To jest jak z antykoncepcją - choćbyś stosował wiele zabezpieczeń szansa na wpadkę choćby mała, ale zawsze jest.
Ktoś może przykładowo jechać na starym, dziurawym, nieaktualizowanym systemie ze starymi wersjami programów, bez antywira i chodzić po różnych stronkach i nic nie złapie. A ktoś inny będzie miał antywira, wszystko zaktualizowane, wchodził tylko na zaufane stronki i złapie jakiegoś syfa. Życie.
Bo należy też pamiętać, że twórcy tego całego chłamu, czyli wirusów itp. póki co są o krok do przodu i prędko się to nie zmieni.

Piszesz o zaufanych stronach, dziś jest wszystko w porządku, a jutro ktoś zrobi włam na nią i zamieści "niespodziankę".

Możesz odciąć sobie internet, a i tak 100% bezpieczny nie będziesz.

I przede wszystkim myślenie, bo bez tego ani rusz. Bo jak ktoś przykładowo dostanie od nieznajomego link do pobrania zdjęcia, pobiera je i otwiera wierząc, iż to jest fotka mimo to, że ma rozszerzenie .exe lub .com to ja nie mam pytań...

I jeszcze jedno, wiesz kiedy został wydany IE 6?? W 2001 roku. Policz sobie ile to lat temu. Jak można takiego starocia trzymać w systemie...

Podsumowując: zalecamy aktualizację oprogramowania, gdyż usuwa to luki, poprawia stabilność itp., zmniejsza ryzyko infekcji przez właśnie luki w oprogramowaniu. Ale nikogo do tego nie zmusimy, bo jak?? Możemy tylko zalecać, napominać i uświadamiać. Jak ktoś chce to może nawet na Windows 95 zasuwać, jego sprawa, nikt go za to do więzienia nie wsadzi...
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Postprzez Pangia » 29 Sty 2013, 18:44

Heh, niektórzy twierdzą nawet, że Win2000 był najlepszym Windowsem, bo był pozbawiony wszystkiego, co systemowi było zbędne do działania i przez to świetnie chodził, a że gier nie odpalał - cóż, nie do gier był zrobiony ;)
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Postprzez NomNomek » 05 Lut 2013, 16:33

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.1 (KHTML, like Gecko) Chrome/21.0.1200.0 Iron/21.0.1200.0 Safari/537.1

IE jest niezbędny do działania systemu tak jak kernell. Jeśli go wywalisz (na przyklad modyfikując instalke nLite'm) to nie zainstalujesz windowsa - wywali ci sie instalator - klawisze w nim przestaną działać. Jeśli wywalisz samą aplikację IE, ale zostawisz jądro to taki system się zainstaluje ale nie będziesz mógł go ani aktywować ani nawet zcrackować. Aktualizacje, wyszukiwanie sieci, diagnostyka - wszystko przestanie działać.
Co się tyczy aktualizacji - niemal wszystko w systemie powinieneś mieć najaktualniejsze. Stary IE powoduje że dziury jakie ma, mogą być wykorzystane przez crackera do bezproblemowego przeprowadzenia ataku, nawet jeśli masz Firewall'a i zamienienia twojego kompa w zombie. A potem policja ciebie będzie się czepiać bo twój adres brał udział w jakimśtam działaniu. Wspomniałem, że "niemal wszystko" trzeba miec aktualne. No niestety są producenci którzy w nowych wersjach wstawiają adware, backdoory, usługi cloud'owe i inne syfy bijące w twoją prywatność. Najlepszym przykładem jest sam windows. Przegrali proces gdy zostali oskarżeni o to że win XP przy każdym uruchomieniu wysyła do M$ listę twoich podzespołów i zainstalowanych aplikacji. Robił to modół MSOOBE - ten sam który służy do aktywacji systemu. M$ przegrał proces i w 2008 roku wydał łatkę na system pozbywajacą sie tego modułu i tym samym zaprzestał wsparcia dla tego systemu. Jednak niedawno wydał po cichu, w jednym z "uaktualnień" ponownie tę samą funkcję. Są na sieci 2 rodzaje SP3 z tą samą nazwą. 1 stara - bez szpiega i 1 nowa - obecnie wszędzie dostepna ze szpiegiem. Tak więc nie zawsze najnowsze to najlepsze :p
Co co W2000 to bardzo miło go wspominam. Pierwszy windows który nie wymagał restartu systemu nawet jeśli wgrywało się do niego sterowniki. Normalnie cudo. Ale był na jądrze windowsa NT dlatego był to system serwerowy a nie konsola do gier. W sumie znam wiele firm co dalej go używają w serwerowniach.
Awatar użytkownika
NomNomek
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 05 Lut 2013, 12:59

Powróć do Bezpieczeństwo

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]