Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi:
FRST oraz z
GMER3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale
Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
01 Lip 2014, 15:24
Witam, obserwuję ostatnio spowolnioną pracę systemu oraz pojedynczych programów na komputerze. Zmieniłem antywirusa z avast'a na avira'ę oraz wykonałem defragmentację dysku, ale nie przyniosło to żadnych efektów. Proszę o sprawdzenie logów.
OTL:
http://wklej.eu/index.php?id=ce2877728dEXTRAS:
http://wklej.eu/index.php?id=8b204a33a2GMER:
http://wklej.eu/index.php?id=09770dd880
01 Lip 2014, 16:03
Logi są czyste. Usuń resztki po Avaście tym
http://www.instalki.pl/programy/downloa ... ility.htmlKosmetycznie wklej w OTL:
:OTL
SRV - File not found [On_Demand | Stopped] -- C:\Program Files\Cyfrowy Polsat\MF669\AssistantServices.exe -- (UI Assistant Service)
:Commands
[emptytemp]
Klikasz
Wykonaj skrypt. Podajesz log z usuwania + nowe logi z OTL.
02 Lip 2014, 12:22
Używałeś Avast Software Uninstall Utility przed czy po zrobieniu nowych logów?
02 Lip 2014, 13:59
Już wcześniej gdy usuwałem avasta korzystałem z tego programu, teraz też przed zrobieniem nowych logów go użyłem.
02 Lip 2014, 19:58
W takim razie nie do końca skuteczne jest to narzędzie, resztki usuniemy przez OTL.
Wklej w OTL:
:OTL
DRV - [2014-06-18 10:58:49 | 000,024,184 | ---- | M] () [Kernel | Auto | Running] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\aswHwid.sys -- (aswHwid)
[2014-07-01 16:22:14 | 000,000,364 | -H-- | M] () -- C:\WINDOWS\tasks\avast! Emergency Update.job
[2014-06-25 17:20:23 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\Admin\Dane aplikacji\AVAST Software
Klikasz
Wykonaj skrypt i podajesz log z usuwania.
03 Lip 2014, 09:49
W OTL
Sprzątanie
Przeczyść dysk oraz rejestr
CCleaner (zakładka
Cleaner i
Rejestr)
I oczywiście napisz, czy jest jakaś poprawa.
03 Lip 2014, 14:04
Wszystko wykonałem, ale niestety bez zmian w szybkości pracy systemu i generalnie programów. Przeglądarka wciąż uruchamia się zastraszająco wolno, podobnie programy pakietu office. W procesach co jakiś czas dużą część zużycia pamięci pochłania update.exe. Może gdzieś indziej leży problem?
04 Lip 2014, 12:12
OK, jeszcze jedna kwestia:
Wejdź w Menedżer Urządzeń
Kontrolery IDE ATA/ATAPI
Podstawowy kanał IDE
Ustawienia zaawansowane
Sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu
To samo robisz dla Pomocniczego kanału IDE
04 Lip 2014, 12:42
W obu przypadkach jest ustawione na: "DMA jeżeli jest dostępny", a bieżący tryb transferu "nie dotyczy". W sumie to są dwie ikony z podstawowym kanałem IDE i w tym drugim bieżący tryb transferu przy urządzeniu głównym jest na Tryb PIO, a urządzenie podrzędny Ultra DMA tryb 2.
04 Lip 2014, 20:47
w tym drugim bieżący tryb transferu przy urządzeniu głównym jest na Tryb PIO
Prawoklik na ten kanał
Odinstaluj
restart. Po ponownym uruchomieniu zainstaluje się z powrotem, będzie prawdopodobnie potrzebny kolejny restart. Następnie sprawdź ponownie, jak jest ustawiony bieżący tryb transferu.
04 Lip 2014, 21:45
Teraz urządzenie główne ma bieżący tryb Ultra DMA tryb 5, a urządzenie podrzędne Ultra DMA tryb 2.