Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Środek do czyszczenia płyt

02 Lut 2013, 11:41

Jaki środek polecicie mi do usuwania zabrudzeń i rys na płytach?

Re: Płyty

02 Lut 2013, 22:28

Miękka szmatka, jeśli jest bardzo brudna to ciepła woda z mydłem lub płynem do naczyń.

Co do usuwania rys to słyszałem o paście do zębów i bananie, ale na ile to się sprawdza nie wiem. Zresztą jeśli rysy są głębokie to żaden środek nie pomoże.

03 Lut 2013, 09:25

Wiesz co, mi raczej chodzi o taki profesjonalny płyn, słyszałem że są takie, taki środek który w sklepie można kupić.

03 Lut 2013, 13:26

Jak płyta wpadła ci do sedesu, gdy zapomniałeś spuścić wodę, to ci pewnie nawet "profesjonalny płyn" nie pomoże, poza tym jaki jest sens tracić pieniądze na nie-wiadomo-co, skoro możesz spróbować wyczyścić płytkę domowymi sposobami

03 Lut 2013, 14:13

Jeśli jest to jakaś wartościowa płyta, to można ją oddać do polerowania. Chyba nawet w niektórych Video Worldach oferują polerowanie płyt (koszt to chyba około 10 zł za szt.). Ja kiedyś zakupiłem takie badziewie: Skip DR Premier. Ryski rzeczywiście znikały, ale pozostawały smugi po polerowaniu. Mam kolekcję ponad 300 płyt kompaktowych z muzą. Niektóre polerowałem tą maszynką, ale jakiś rewelacyjnych efektów nie zauważyłem.

03 Lut 2013, 15:02

Na pewno nie spróbuje domowych sposobów, dopóki nie będę miał 100% pewności, że nie zepsują mi one płyt. To nie są zwykłe płyty za złotówkę.

Re: Środek do czyszczenia płyt

03 Lut 2013, 16:05

Ale dlaczego niby miałyby je uszkodzić. Inaczej: w jakim stanie masz te płyty?? Są czymś bardzo zabrudzone, czy tylko np. zakurzone??

03 Lut 2013, 16:12

Ledwo, naprawdę bardzo ledwo zarysowane.

03 Lut 2013, 18:36

Jeśli działają prawidłowo to ja bym nic nie ruszał, bo i tak niewiele zdziałasz jeśli chodzi o rysy. Co innego jakby były brudne.

05 Lut 2013, 15:20

"ledwo zarysowane" i rozumiem że piszesz na forum bo nie da się już ich odczytać prawda? Jesli nawet lekkie zarysowania uniemozliwiają odczyt płyty to lepiej wymień czytnik optyczny. Przed zakupem sprawdź czy płytki działają u znajomych. Może to wcale nie takie lekkie zarysowania, i szkoda wywalać 150zł na dobry napęd skoro stary jest niewinny. Jeśli płytki nie działają na każdym testowanym kompie to oddaj je do polerowania. Będą bardziej matowe ale będą działać
Wyślij odpowiedź