Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
21 Lip 2008, 00:25
Witam wszystkich.
mam takie pytanie. czy warto zaiwestowac te 50-60 zl w router zeby zamienic standardowy modem z TP ( Sagem Fast 800 ) na taki router :
http://www.komputronik.pl/Sieci/sieci_p ... 52123,s,1/ ??
21 Lip 2008, 00:38
Tylko po co chcesz zmieniać?
21 Lip 2008, 13:07
Znaczy sie zastanawiam nad tym zmienieniem.
czytalem opinie tych ludzi i tez kilka slyszalem ze te modemy z TP ograniczaja transfer. i tak zazcelem sie zastanawiac moze i ja u sioebie zmienie i bedzie lepiej smigac
21 Lip 2008, 13:49
Jaką masz opcje neostrady? Ja mam 512 i mi w ogóle nie ogranicza transferu. Bo po prostu nie może tak robić. Tym, od których słyszałeś te opinie, co innego na pewno spowalnia transfer. Pamiętaj, że jak ściągasz to nie zależy tylko od Ciebie z jaką prędkością - jeśli ty masz np 1Mb łącze (128KB/s) a serwer z którego ściągasz na upload 512kb (64KB/s) to nie będziesz ściągał z prędkością 128KB/s tylko te 64KB/s bo na więcej nie pozwalają mozliwości serwera. Się nie dziwie, że jak ktoś ma łącze np. 6 Mb to rzadko kiedy ściąga z maksymalnym wykorzystaniem łącza. Jak dla mnie router przy neostradzie to zbędna rzecz, bo modemy TP nie są takie złe. I na pewno nie są powodem ograniczania transferu.
22 Lip 2008, 20:43
mam ten router i
http://www.instalki.pl/forum/viewtopic.php?t=15274
i teraz jadę na modemie ZXDSL z TP puki ten syf się nie połączy z serwerem
24 Lip 2008, 23:43
No mam opcje 1MB, ok wiec zstaje przy standardowym modemie.
a teraz mam inne pytanie.
Moja dziewczyna ma neta przez UPC i ich modem.i chce do tego modemu podlaczyc 2 kompy zeby oba mialy neta. jeden to laptop a drugi to blaszak. w blaszaku ma tylko 1 karke sieciowa i w lapie tez. i teraz tak sie zastanawiam czy jest taka koncoweczka (rozgalezienie) do rozdzielenie z tego modemu na 2 kable do podpiecia sieci. zeby niekupowac routera
mam nadzieje ze mnie zoruzmieliscie.
25 Lip 2008, 11:31
Jeśli mają dwa naraz korzystać to nie...
25 Lip 2008, 14:18
No tak maja 2 naraz korzystac z neta.
Wiec zostaje kupno routera. pomozecie wybrac cos odpowiedniego, TANIEGO(no mysle ze tak 80zl to bedzie ta gorna granica) i latwego w obslodze/konfiguracji ??
27 Lip 2008, 12:39
Drusss napisał(a):czytalem opinie tych ludzi i tez kilka slyszalem ze te modemy z TP ograniczaja transfer
Te opinie to oczywiście głupoty.
To jeżeli masz wejście walnięte to możesz czekać do śmierci zanim się połączy.
Drusss napisał(a):a teraz mam inne pytanie.
Moja dziewczyna ma neta przez UPC i ich modem.i chce do tego modemu podlaczyc 2 kompy zeby oba mialy neta. jeden to laptop a drugi to blaszak. w blaszaku ma tylko 1 karke sieciowa i w lapie tez. i teraz tak sie zastanawiam czy jest taka koncoweczka (rozgalezienie) do rozdzielenie z tego modemu na 2 kable do podpiecia sieci. zeby niekupowac routera
mam nadzieje ze mnie zoruzmieliscie.
Nie ma takiej opcji. Dołoż troche i kup tplinka td-w8910g,a najlepiej linksysa wag54g
http://allegro.pl/item403139711_tp_link ... s_24h.html
http://allegro.pl/item400730126_linksys ... trada.html
Nie bierz badziewia typu pentagram.
29 Lip 2008, 00:15
Dziekuje panowie za pomoc. dla kazdego "+" obowiazkowo
pozdrawiam.
29 Lip 2008, 11:04
Router jakby nie bylo zawsze bedzie lepszy od modemu i napewno bezpieczniejszy.
Nie wiem jak jest na tych moemach,ale nie wydaje mi sie zeby mozna bylo cos wiecej w nich poustawiac.
Router

zmieniasz DNS-y i moze poprawic sie transfer,szybkosc laczenia.
29 Lip 2008, 18:00
niunka napisał(a):Router jakby nie bylo zawsze bedzie lepszy od modemu i napewno bezpieczniejszy.
Nie wiem jak jest na tych moemach,ale nie wydaje mi sie zeby mozna bylo cos wiecej w nich poustawiac.
Router

zmieniasz DNS-y i moze poprawic sie transfer,szybkosc laczenia.
Modem ma zadanie zamiany danych cyfrowych na analogowe sygnały elektryczne i na odwrót tak, aby mogły być przesyłane i odbierane poprzez linię telefoniczną więc nie ma co tam ustawiać, zaś router wyznacza trase po przez różne protokoly, pełni rolę węzła komunikacyjnego.
Dns'y powodują szybsze/wolniejsze(w zależnosci jakie się ustawi) wczytywanie stron, ale czy poprawi tranfer? Raczej nie