Szukasz sterownika? Masz problem? Wszystko związane ze sterownikami itp.

Regulamin forum

1. Przed stworzeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji "Szukaj" (górne menu).

2. Baza sterowników do drukarek oraz urządzeń wielofunkcyjnych.
Wyślij odpowiedź

Sterowniki nVidia i proces rundll32.exe

14 Paź 2011, 19:47

Wymieniony w temacie proces nigdy mi się nie uruchamiał, aż do czasu aktualizacji sterowników. Trochę się z tym męczyłem (po zainstalowaniu najnowszych zaczęło mi się wszystko sypać, ale mam nadzieję, że problem rozwiązany - zresztą nieważne). Zainstalowałem starszą wersję i... no właśnie, jak to jest z rundll32.exe? Za co on dokładnie odpowiada, bo o ile pamiętam wcześniej jakoś go wyłączyłem i nie miałem problemów, a teraz, szukając w Google, co i rusz natykam się na informacje, że lepiej tego nie wyłączać, jeśli nie chce się mieć problemów. A jeśli się da, to jak go permanentnie wyłączyć (cóż, zapomniałem :P)?

Re: Sterowniki nVidia i proces rundll32.exe

14 Paź 2011, 19:48

Zależy od lokalizacji... . Podaj logi z OTL -> viewtopic.php?f=22&t=13967#p107754 i GMER -> viewtopic.php?f=22&t=13967#p88736.

15 Paź 2011, 11:32

gmer.log

OTL.Txt

Extras.Txt

I nie ma pośpiechu, pośpiech to zły doradca (tzn. nie ma co odpowiadać po 1 minucie).
W sumie to nie chciało mi się robić logów, bo potrzebuję tylko info o procesie (był w C:/WINDOWS/system32, więc chyba to nie wirus), ale uznałem, że nie będę marudził :)
Mógłbym dodać, że mam problemy z ponownym włączeniem komputera, ale to raczej coś w kompie się już sypie (chyba RAM - zresztą od nowości wymieniłem tylko myszkę :D), więc nie ma o czym mówić.

15 Paź 2011, 11:52

Logi są czyste i nie ma się co tutaj nawet infekcji doszukiwać.

Wyłącz z autostartu te dwa wpisy:
O4 - HKLM..\Run: [NvCplDaemon] C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll (NVIDIA Corporation)
O4 - HKLM..\Run: [NvMediaCenter] C:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll (NVIDIA Corporation)

oraz usługę NVIDIA Display Driver Service.

15 Paź 2011, 13:34

Te 2 wpisy wyłączyłem CCleanerem, ale z usługą pojawia się problem, bo ona nie istnieje w liście usług (services.msc).
EDIT: Już nie trzeba, z innego tematu podpatrzyłem (msconfig). A więc dzięki, temat można zamknąć (chyba :) )

15 Paź 2011, 18:44

Możesz jeszcze zaktualizować Firefoksa do najnowszej wersji -> https://www.instalki.pl/download/programy/windows/internet/przegladarki-www/firefox/

15 Paź 2011, 21:38

O nie, jak ostatnio to robiłem, to 2 dni się męczyłem, żeby przywrócić przeglądarkę do ładu, zresztą nie trawię tych nowszych wersji. Więc dzięki i pozdrawiam.
Wyślij odpowiedź