Rozmowy na temat tworzenia stron www oraz programowania.
06 Paź 2014, 21:17
Witam chciałem zapytać do czego potrzebne jest obliczanie w systemach liczbowych np.binarnym.Chodzi tu dokładniej do czego jest potrzebne takie obliczanie informatykom,na co im się to przyda np.w pracy.Wiem że pytanie jest głupie ale jednak nigdzie nie mogę znaleźć na to odpowiedzi.
07 Paź 2014, 08:39
System o którym piszesz, czyli zero jedynkowy to można powiedzieć coś w rodzaju języka, w którym porozumiewamy się z komputerem. Ten bowiem jak wiemy, jest urządzeniem elektronicznym i aby móc działać, potrzebuje energii elektrycznej. Mówiąc najprościej - 1 oznacza przepływ prądu natomiast 0 - jego brak. Komputer używając mocy swego procesora, interpretuje rozmaite konfiguracje zer i jedynek i zamieniając je na wartości liczbowe, tworzy czytelne dla użytkownika symbole, dźwięk i grafikę. Te zaś wyświetlane są na ekranie monitora.
07 Paź 2014, 14:21
To wiem,ale bardziej mi tu chodzi o to,do czego w przyszłej pracy informatyka może mi się przydać przeliczanie np. systemu dziesiętnego na dwójkowy?.
07 Paź 2014, 15:35
Jako przyszły informatyk musisz przecież umieć porozumieć się z maszyną w języku który ona rozumie. System taki przyda się np. do tworzenia algorytmów, przy programowaniu.
07 Paź 2014, 16:15
No właśnie o taką odpowiedź mi chodziło dzięki za pomoc
15 Paź 2014, 20:12
Pomoże ktoś zmodyfikować poniższy przykład tak by przeliczał z dziesiętnego na dwójkowy ale liczby po przecinku np 0,5, 5,1? Wiem że trzeba mnożyć jeżeli chodzi o liczby po przecinku i czytać wynik od góry, ale z excel jestem raczej średni. Poniżej przykład działa na liczbach całkowitych.
Przykład
Z góry dzięki za pomoc.