Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
20 Lut 2015, 12:46
Witam,
Mam straszny problem z thunderbirdem od dwóch dni z tym walczę i nie mogę sobie poradzić, więc prosiłbym o porady/wskazówki. Ogólnie to działam na allegro i do thunderbirda mam podpiętych 8 kont pocztowych, praktycznie wszystkie są na gmailu. Od dłuższego czasu uruchomienie thunderbirda prowadzi do tego, że komp niemiłosiernie muli, wszystko masakrycznie się tnie, odczytanie, bądź odpisanie na maila, to prawdziwa katorga, wszystko ślimaczy, przycina. Często muszę wyłączać thunderbirda, a potem ponownie go uruchomić żeby cokolwiek na nim zrobić. Odczytanie załącznika graniczy z cudem, podejrzewam, że to dlatego, że na każdym zk ont jest po kilka (a nawet kilkanaście) tysięcy wiadomości. Ogólnie jak wejdę sobie w mój komputer->dysk c:\->użytkownicy->ja->AppData->Roaming->Thunderbird i kliknę na ten folder prawym to wyskakuje, że waży to 37,5 gb. Boję się coś stamtąd usuwać, żeby nie wykasowało mi wiadomości, które chciałbym żeby zostały na poczcie, więc zacząłem trochę grzebać w Internecie na temat tego, szczerze to znalazłem niewiele...No ale nie poddaje się z tym i chce rozwiązać problem !! Więc wszedłem na każdą pocztę przez przeglądarkę (gmail.com) i ręcznie zacząłem usuwać wszystkie mniej potrzebne (archiwalne wiadomości), posortowałem sobie i usuwałem wiadomości z 2012, 2013 roku i do połowy 2014 roku. W przeglądarce widzę, że te maile najpierw trafiły do folderu kosz, a potem na stałe wywaliłem je z tego folderu, na gmailu śladu po tych mailach już nie ma ! Niestety w thunderbirdzie one nadal są, więc wertując google znalazłem jedynie informację, żeby kliknąć prawy przyciskiem myszy (oczywiście w thunderbirdzie) na folerze odebrane i kliknąć "porządkuj". Tak właśnie zrobiłem, rzeczywiście thunderbird zaczął mielić i Voilà te archiwalne wiadomości również zniknęły z folderu odebrane. Wszystko niby cacy ale...miejsce na dysku c: nie zwolniło się wogóle (zostało mi 1,5 gb wolnego miejsca, zainstalowałem ccleaner - również nie pomogło) a thunderbird jak mulił tak muli. Zatem pytanie do Was drodzy forumowicze macie na to jakiś pomysł? Kulturalnie mówiąc odpisywanie klientom na maile za pośrednictwem thunderbirda to mega katorga, proszę o jakieś porady i wskazówki, pozdrawiam
28 Lut 2015, 11:59
No niestety ja miałem podobne doświadczenia z tym klientem poczty. Zmieniłem na windwsowskiego outlooka i problemy się skończyły.
22 Cze 2015, 12:37
Jeśli część wiadomości nie jest ci potrzebna to stosuj filtry. Wtedy wszystkie niepotrzebne wiadomości będą automatycznie przenoszone do kosza. Zaoszczędzisz dużo czasu i pamięci komputera.