TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Upały a wiatrak od zasilacza komp.

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Upały a wiatrak od zasilacza komp.

Postprzez LucaS » 26 Maj 2007, 18:45

PostUA:

Witam. Ostatnio zaniepokojiła mnie pewna rzecz. Nagle z komputera usłyszałem dźwięki, takie "chroboczące" (Przypominające troche dźwięki z HDD, ale bardziej o niskim tonie :P). Otworzyłem obudowie i próbowałem nasłuchać skąd one się wydobywają. Wydawało mi się, że z wiatraka zamontowanego na obudowie - odłączyłem go, ale dalej byl ten dźwięk. No więc dalej... potem wydawało mi się, że to od wiatraka na procku (mam BOXowe chłodzenie), bo zaobserwowałem, że obroty tegoż wiatraczka mam większe o 1000-1500RPM, ale kumpel mi powiedział, że to przez jakąś technologie AMD, która dostosowywuje obroty wiatraka do temperatury procesora. Więc musi to być wiatrak w zasilaczu (grafa odpada, bo kompletnie nie stamtąd dochodzą te chroboczące odgłosy). Zasilacz to Chieftec, ktory ma wiatrak skierowany na doł w obudowie, wprost na grafe. Komp jest stosunkowo nowy, ma kilka miechów. Temperatura w środku komputera wynosi okolo 33,5*C (przy zamknietej obudowie) i 32,6*C (przy otwartej obudowie). Do tego te odgłosy są bardziej nasilone właśnie przy zamkniętej obudowie, a przy otwartej już mniej.

Czy to mozliwe, że te dźwięki są spowodowane aktualnymi upałami? Może to być tak, że przy większej temperaturze w zasilaczu, wiatrak w nim ma większe obroty i tak hałasuje?
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez Mac » 26 Maj 2007, 18:54

PostUA:

Coś o cos chrobocze.... A ten wiatrak(od zasiłki) ci wwiewa powietrze do kompa?? Jesli tak to matoł to montował... mozliwe że to witrak od grafy.
Qmpel o dostosowywaniu prędkości wiatraka dobrze ci mowił....
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez LucaS » 26 Maj 2007, 21:02

PostUA:

Mac napisał(a):A ten wiatrak(od zasiłki) ci wwiewa powietrze do kompa?? Jesli tak to matoł to montował...

Może źle się wyraziłem.

Tyle, że ten zasilacz jest taki, ze ma wiatrak nie z tyłu, ze wywiewa powietrze poza obudowe z tyłu, tylko na boku, ze jak jest zamontowany to wieje na dół. W tym wypadku na grafe. Ale to problem nie jest, niepotrzebnie robie z igly widly na ten temat, bo to co on wwiewa to wywiewa ten zamontowany na obudowie. :D

Ale chyba to będzie coś z tymi upałami.... bo teraz już się zrobiło chłodniej i w mieszkaniu i na zewnątrz... i przestało chroboczeć :shock:
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez destyny » 26 Maj 2007, 22:08

PostUA:

Nie denerwuj się u mnie też gorąco i wiatraczek na procesorze chodzi szybciej i głośniej. Ale co zrobić :) .
"Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać."
destyny
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 02 Sie 2006, 09:16
Miejscowość: Łódź
Pochwały: 12

Postprzez Mac » 27 Maj 2007, 17:57

PostUA:

To źle....
Bardzo źle....
Co za kretyn to montował?? Idź do jakiegoś serwisu to poprawić.... Co za ciemnota w narodzie....
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]