Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Usuniecie 1 z 2 Systemów

20 Wrz 2012, 16:22

Witam

Mam dwa systemy Win Xp i Win 7 na osobnych partycjach. Chciałbym usunąć Win Xp żeby została tylko siódemka. Wiec jak to zrobić żeby wszystko nadal dobrze chodziło ?

Dodam ze każdy system trochę inaczej partycje oznaczył.
Win Xp pokazuje tak :
BOOT(C:), WinXp(D:), 7(E:), Lokalny(F:)
Za to 7 pokazuje tak:
7(C:), WinXP(D:), Lokalny(E:)

I czy w związku z tym jakiś problemów nie będzie ?

Re: Usuniecie 1 z 2 Systemów

21 Wrz 2012, 15:09

Na siódemce uruchom cmd jako administrator -> wpisz polecenie bcdedit. Zwracasz uwagę na Identyfikator przy XP. Następnie wystarczy wpisać również w cmd polecenie
Kod:
bcdedit /delete {identyfikator} /f

Oczywiście {identyfikator} zmieniasz na taki jak odczytałeś wcześniej. Po tej operacji powinien uruchamiać się tylko Win7, bez możliwości wyboru. Następnie możesz sformatować partycję na której był XP.
Żadne problemy z uruchomieniem nie powinny wystąpić, jednak gdyby jakimś cudem tak się stało użyj płyty z Win7, a opcja Napraw zrobi porządek.

24 Wrz 2012, 00:46

Mam problem bo nie pokazuje mi XP, tu screen :
Image

24 Wrz 2012, 15:16

Użyj polecenia
Kod:
bcdedit /delete {ntldr} /f

Ten identyfikator odnosi się właśnie do XP.

24 Wrz 2012, 15:34

Dzięki wielkie :)

Zaraz może to ogarnę i zobaczymy czy wszystko ładnie pójdzie .

24 Wrz 2012, 15:51

EDIT : Teraz mam pytanie jak za pomocą narzędzia systemowego partycje sformatowana przydzielić do partycji innej ? Dałem usuń wolumin i jest teraz 50gb jest określone jako wolne miejsce i nie wiem jak to przydzielić do jakiejś partycji już stworzonej ?

24 Wrz 2012, 20:07

Zdaje mi się, że się nie da tzn. albo robisz nową partycję, albo formatujesz system i robisz tylko jedną partycję.

24 Wrz 2012, 20:31

Próbowałem teraz programem Gparted, ale tam tez nie mogę tego przydzielić, mam na razie dwie partycje win 7 i lokalna i do tej lokalnej chce dołożyć te 50gb która była z xp do póki nie sformatowałem i nie mogę coś ;/

EDIT: Już nie ważne. Temat do zamknięcia

25 Wrz 2012, 08:30

Co, zrobiłeś formata? Eh, ci domorośli informatycy

25 Wrz 2012, 12:29

Nie nie zrobiłem formata. Postanowiłem ze ta wolna partycje 50gb wykorzystam do kopi systemu. Ogólnie mógłbym przydzielić te 50Gb do którejś partycji ale wyczytałem ze to trochę zabawy bo za pomocą GParted muszę przenieść partycje żeby sąsiadowała z ta partycja która chce zwiększyć. Są to trochę niebezpieczne operacje wiec na razie odpuściłem
Wyślij odpowiedź