Tematy związane z obróbka, edycją, konwersją plików foto, audio oraz video.
Wyślij odpowiedź

uszkodzony Obiektyw (Standardowy) Sony 18-55 mm

04 Cze 2010, 11:38

witam nie wiem czy to dobry dział, ale zaryzykuje i napisze tu. Jesli co to przepraszam :-)

Otóż mam problem mam uszkodzony tak mi się wydaje obiektyw sony Dt 18-55 mm, który zakupiłem w zeszłym roku 2009 w lutym razem z aparatem (lustrzanka) w czasie ustawiania ostrości bardzo głośno chodzą jakieś silniczki (chyba zoom) w nim, czy ktoś może pomóc rozwiązać mi ten problem. Ponadto czy mam jeszcze gwarancje na ten obiektyw z tego co wiem jest 2 lata ale czy na obiektyw też ??? oraz czy jest jakiś kodeks prawny, który zobowiązuje sprzedawce do przyjęcia tego obiektywu zakupionego w sklepie VOBIS w słupsku w galerii handlowej i wysłania go do serwisu sony czy sam się mam tym zająć.

Bardzo proszę o POMOC szczególnie interesuje mnie punkt 2 bo z tego co wiem ich interesuje tylko sprzedaż a nie pomoc klientom którzy już kupili :-(

Dziękuję Pozdrawiam :-)

Re: uszkodzony Obiektyw (Standardowy) Sony 18-55 mm

08 Cze 2010, 23:28

Najprościej będzie przejść się do nich i przedstawić jak sprawa wygląda. Z gwarancjami różnie jest ale jeśli masz jakiś dowód zakupu i na obiektyw jest ta gwarancja to nie powinno być problemów.

16 Cze 2010, 09:11

Ogolnie nawet jak minie Ci gwarancja albo jak sklep zastrzega sobie prawo do zwrotu to i tak mozesz sie ubiegac o oddanie sprzetu do serwisu - rekojma sie to nazywa ? i musza Ci to przyjac w tym sklepie gdzie to kupiles. Dokladnie nieznam z jakiego art to jest ale wiem ze takie cos istnieje i nawet w sadzie mozna bez problemu to wygrac...

A co do aparatu/obiektywu to silniczki poruszajace optyka w obiektywie musza wydawac dzwieki bo pracuja, tak ? tylko teraz chodzi o to jak glosno to robia. idz do sklepu obejrzyj taki sam apart z obiektywem i pobaw sie nim ( zeby byl z bateriami) i zobacz czy on tez tak glosno dziala jak nie to reklamuj.
To co tak glosno pracuje moze byc od : zoom'a ( wtedy aparat sam zmienia ogniskowe w obiektywie jesli dzialas na automacie) i AF ( zeby poprawnie ustawic ostrosc tez wydaje z sibie jakis dzwiek ). Ale obstawiam ze chodzi o zooma bo tam wiecej czesci sie porusza i stawiaja duzy opor.
Mam nadzieje ze niekreciles zoomem jak byl ustawiony na auto bo mogles cos ukrecic...

20 Cze 2010, 09:27

Witam dzięki za pomoc. Co do uszkodzenia wiem, że padły te owe silniczki, a koszt naprawy to około 200zł, pytałem się w sklepach FOTO JOKER. Dam jeszcze znać co i jak, żeby inni wiedzieli. Pozdrawiam :D

03 Lip 2010, 10:25

No tak już po naprawie koszt to 211,75zł został wymieniony w tym sama cześć to 26,24zł a robocizna 146,4zł plus koszt przesyłki, ale zrobili wszystko dobrze i jest git :-) pozdrawiam :-)

Naprawa Dotyczyła: "WYMIANA PIERŚCIENIA AF"

i mam pytanie ile czasu trwa serwis pogwarancyjny na samej dole mam napisane: "na usługi wykonane odpłatnie udzielamy trzymiesięcznej gwarancji" mam to rozumieć, że 3 miesiące ??? może głupio pytam, ale kiedyś mi się obiło o uszy, że trwa to rok ???

pozdrawiam !!!
Wyślij odpowiedź