TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Nie za ciekawy problem z PC, dziwne komunikaty, "wolny" net

Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.

Re: Nie za ciekawy problem z PC.

Postprzez Reyon » 16 Sty 2011, 17:17

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/534.0 (KHTML, like Gecko) Chrome/6.0.408.1 Safari/534.0

Po przeskanowaniu SalityKillerem dwukrotnie jest czyściutko ale Dr. Web nie da rady się uruchomić. Z tym bootowalnym skanerem jest ciężko bo podobno mam go nagrać na jakimś czystym komputerze, a teraz za bardzo nie mam gdzie :P Może dałoby radę użyć Kaspersky Virus Removal Tool, który jest w tamtym twoim poradniku tyle, że potrzebuje alternatywnego linka bo jak wiadomo infekcja blokuje strone kasperskiego.
Reyon
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 15 Sty 2011, 14:01

Postprzez mateo8898 » 16 Sty 2011, 17:24

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

Ok, zaraz wrzucę KVRT na jakiś hosting. Próbowałeś pobrać świeżą wersję Dr.Web???
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Postprzez Reyon » 16 Sty 2011, 17:40

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/534.0 (KHTML, like Gecko) Chrome/6.0.408.1 Safari/534.0

Oczywiście, że świeżą. Ten sam błąd co powyżej się pojawił.
Reyon
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez mateo8898 » 16 Sty 2011, 17:59

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13

Oto link -> [strona nie jest już dostępna] (nazwa i rozszerzenie celowo zmienione).

Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Postprzez Reyon » 17 Sty 2011, 16:37

System zdechł po zeskanowaniu zaledwie 3%... po tych 3% program miał leczyć i usuwać to co dotychczas wykrył i następnie miał się uruchomić ponownie. Oczywiście tylko 'miał' bo do uruchomienia to droga daleka. Chciałem zainstalować tymczasowego windowsa ale przez swoje gapiostwo wczoraj formatowałem nie ten dysk co trzeba i gdyby nie program do odzyskiwania danych miałbym duży problem. Postanowiłem, że sformatuje wszystko i zainstaluje od zera. No i cóż, usunąłem wszystkie partycje, poustawiałem na nowo, poformatowałem i mam nadzieje, że teraz jest czysto. Chyba, że to jakoś może się przedostawać pomiędzy dyski i partycje. Powiedz mi ewentualnie co mam jeszcze zrobić, zainstalować aby ustrzec się przed tym Sality.
Oczywiście dzięki wielkie za zaangażowanie :)
/edit
Mam jeszcze jedno małe pytanko czy program Malwarebytes Anti-Malware nie gryzie się z innymi antywirusami? Bo teraz będę posiadać avirę ale czasem okresowo chciałbym wykonać skan MA-M bo słyszałem, że jest dobry.
Reyon
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez mateo8898 » 17 Sty 2011, 21:15

Chyba, że to jakoś może się przedostawać pomiędzy dyski i partycje. Powiedz mi ewentualnie co mam jeszcze zrobić, zainstalować aby ustrzec się przed tym Sality.

Jeśli nie przeniosłeś jakiegoś zainfekowanego pliku na świeży system to powinno być ok. Jak się ustrzec - zainstalować antywira (i nie ignorować jego ostrzeżeń) oraz przede wszystkim zdrowy rozsądek, bo bez niego ani rusz. Uważać na to co się pobiera, na jakie strony się wchodzi i ostrożnie z pamięciami przenośnymi.

Mam jeszcze jedno małe pytanko czy program Malwarebytes Anti-Malware nie gryzie się z innymi antywirusami? Bo teraz będę posiadać avirę ale czasem okresowo chciałbym wykonać skan MA-M bo słyszałem, że jest dobry.

Nie gryzie się, bo w wersji darmowej to tylko skaner na żądanie.

Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Poprzednia

Powróć do Bezpieczeństwo

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników