Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

Wi-Fi brige

04 Maj 2011, 21:37

Witam mam zamiar utworzyć sobie z sąsiadką taką małą sieć do wymiany plików:
Image

Mam router D Link DIR 600, moja sąsiadka nie zakupiła jeszcze routera . Domy są od siebie oddalone jakieś 40-50 m. Czy jakby zapodać jakąś antenę zewnętrzną to dało by radę utworzyć takie połączenie mostowe aby wszystkie komputery pracowały w tym samym otoczeniu sieciowym i wymieniał między sobą pliki ?. Jaki sprzęt kupić (2 router i anteny)

Re: Wi-Fi brige

05 Maj 2011, 14:20

Jeżeli pomiędzy domami jest 40-50 m to wystarczy umiejscowić router przy oknie i powinien być zasięg. Nie wiem czy jest sens kupować dwa routery - jeden wystarczy jeżeli w drugim domu złapie zasięg WiFi. Pozostaje tylko kwestia odpowiedniej konfiguracji otoczenia sieciowego tak aby transfer plików odbywał się bez problemów.

05 Maj 2011, 18:26

Jeżeli na drodze pomiędzy waszymi domami są przeszkody w postaci innych budynków czy wysokich masztów, postawienie routera na parapecie może nie dać rezultatu. Jeżeli nie ma przeszkód, spróbuj tak jak napisał rumun.

05 Maj 2011, 22:30

Jeżeli pomiędzy domami jest 40-50 m to wystarczy umiejscowić router przy oknie i powinien być zasięg. Nie wiem czy jest sens kupować dwa routery - jeden wystarczy jeżeli w drugim domu złapie zasięg WiFi.
Pomiędzy budynkami nie ma żadnych przeszkód. Tak czy inaczej moja sąsiadka i tak planuje kupić router lub access point aby móc korzystać z internetu w całym domu. Pokój w którym najczęściej znajduje się jej laptop znajduje się od południowej strony (tak samo jak mój) i nie ma zasięgu w pokoju od północy są 1-2 kreski, także musi być jakaś antenka zewnętrzna. Jakbym zapodał antenę zewnętrzną do mojego routerka to by coś pomogło ?. Czy do jej lapka też muszę dokupić jakąś mocniejszą antenę ? Słyszałem że można połączyć 2 routery ze sobą ale wtedy internet na drugim routerze będzie działał tylko przez kabel sieciowy
Wyślij odpowiedź