Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
20 Sty 2008, 10:58
witam mam problem z wiatraczkiem działa na max obrotach odrazu po włonczeniu kompa jest zimny a ten i tak działa na maxx troszke to uciązliwe bo to dosc mocny wiatraczek i dosc głosno działa co moze byc przyczyna maxymanych obrotów.
powiem jeszcze ze on zaczoł działac tak od chwili zawieszenie dysku twardego nagle komp mi sie zwiesił i wiatraczek tak zaczoł działac i dałem do serwisu kompa dysk został wymieniony na nowy lecz wiatraczek dalej działa na max czy to moze byc wina czujnika ?
SpeedFan nie pomaga

wogule nie działa na moim kompie
20 Sty 2008, 11:35
To jest od czujnika i raczej nie da się tego naprawić, a od max obrotów może Ci się wiatraczek spalić weż go podłącz pod czerwony kabel i czarny w wejsćie molex
20 Sty 2008, 11:49
a nie da sie wymienicz czujnika albo wiatraczek ? A co do tego przełanczanie to jak bys mogł troszke wiecej o tym powiedziec bo nie bardzo wiem gdzie to wejscie jest i które to te przewody bo ich duzo jest. Ja słaby jestem ze strony technicznej kompów
20 Sty 2008, 12:37
Jest takie wtyczka co się nią dysk podłącza i tak włóż kable w tą wtyczkę włóż w czerwony i czarny kabel ale najpierw możesz spróbować na żółtymi i czarnym i zobacz czy też jest głóśny bo na żółtym i czarnym jest napięcie 12V a na czerwonym i czarnym kablu 5V spróbuj jak chcesz możesz dać plusika...
20 Sty 2008, 12:56
no tak mam ta wtyczke tylko ze na tej wtyczce jest około 6 kabli pomaranczowy,czarny itp
20 Sty 2008, 12:58
Ale Mi nie chodzi a tą wtyczkę, powinna mieć 4 kable czerwony zółty i 2 czarne, to jest taka wtyczka jak do napędu dvd lub cd
20 Sty 2008, 14:53
no tak mam nie jest podpieta do nieczego czyli co teraz z nia ?
20 Sty 2008, 15:01
no to kable podpinasz z wentelatora do tej wtyczki
20 Sty 2008, 16:15
no tak tylko ze kable od wentylatora wchodza w płyte głowna i wtyczki sa rozne nie pasuja do siebie
20 Sty 2008, 16:51
Musisz odciąć ta wtyczkę od wentelatora i włożyc bezpośrednio kable z wentelatora do wtyczki gdzie jest napięcie daj +
20 Sty 2008, 17:02
aha no to teraz rozumie

mam pytanie jak kupie nowy wiatraczek to bedzie działał popawnie ?
20 Sty 2008, 17:18
raczej tak powinien zobacz, najpierw zrób tak jak ja mówię mam tak w swoim powodzenia miałeś dać +
20 Sty 2008, 18:52
OKI thx. A co do plusa to dałem przeciesz