Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Wyślij odpowiedź

Wieszający się komp.

07 Lut 2006, 22:27

Mój problem jest taki jak w temacie. Często wiesza mi się komputer ale TYLKO jak gram w jakąś grę - nawet gry pod Dos-a mi się zawieszają. Używam win 98. Myślałem że mam wirusa ale sprawdziałem kilkoma antywirusami i nic nie znalazł. Sformatowałem dyski, wgrałem od nowa wszystko, włanczam grę, gram dwie bądź jedną minutę i komp się wiesza! Mam win98 na dysku c, na dysku d mam xp. Dysk dwardy nie jest zawalony - choć ma tylko 10,2 GB na każdym mam wolne po 2 giga. Procek mam Intel Celeron 1000 MHz, Pamięć 256 ram a się kurde wiesza ciągle i mnie to wkurza. Na xp niektóre gry mi nie chodzą. Co może być przyczyną wieszania się??? Czasami ściągam coś przez cała noc i się nie zawiesi a jak włączę jakąś grę to się wiesza :( .....

07 Lut 2006, 22:35

Przedewszystkim proponuje sformatowac caly dysk i utworzyc od nowa partycje ale tylko windows xp,daruj sobie 98 po tym nowe gry nie powinny sie wieszac a starsze usuchamiaj w zgodnosci systemu lub wcale.
Po formacie zainstaluj poprawnie stery do grafiki a potem directx9 tylko w tej kolejnosci.

07 Lut 2006, 23:56

Wiesz manius23 przyzwyczaiłem się do 98. Wiem że to już dziadek ale przez 6 lat już z niego korzystam i znam go bardzo dobrze a zarazem trudno się przyzwyczaić do xp. Kurcze kiedyś 98 się nie zawieszał a teraz tnie się na grach jak cholera....

08 Lut 2006, 02:50

Mialem kiedys to samo komp wieszal sie po kilku minutach dzialania, szczegolnie podczas grania na szczescie byl stary i szybko sie go pozbylem :)
Ale wracajac do tematu to mialem wtedy bardzo wysoka temperature na procku i radze Ci zebys zwrocil na to uwage.

08 Lut 2006, 10:49

a przyczyną tego nie może być to, że masz 2 winy wgrane na dysku, czyli ten 98 i xp :)

08 Lut 2006, 13:07

Czy gra odpowiada wymaganiom sprzętowym twojego PC, i czy posiadasz chociaż optymalne chlodzenie swojego procesor'a ??

08 Lut 2006, 13:36

Dworek: może i ma wysoką temperaturę moj procek ale podczas grania w gry na XP komp mi się nie wiesza a czasami zdażało mi się 4-ro godzinne granie. Na 98 się wiesza tylko.

Hpest: gra odpowiada wymaganiom sprzętowym bo to są stare gry. Może nie aż tak stare ale nowości to nie są. Kiedyś grałem w nie i się komp nie wieszał a teraz ciągle... A czy posiadam opytmalne chłodzenie to nie wiem :sad: Mam dwa wentylatory- jeden na procku i drugi przy zasilaniu, staram się je czyścić co jakiś czas z brudu. Chyba że chodzi ci o coś innego...

Aha jeszcze jedno pytanie: czy oprogramowanie (chodzi o win 98 i xp) ma wpływ na prędkość transferu z neta?
Wyślij odpowiedź