Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
30 Lis 2012, 23:11
Mam problem z windows 7, otóż jak włożę jakąś płytę do napędu to windows się zawiesza i pomaga mu tylko reset... na windowsie xp wszystko było dobrze, a teraz...
Czym może to być spowodowane? Pamięcią RAM? (mam 2gb)
30 Lis 2012, 23:22
To do Visty nie było WYMAGANE 4GB? A "7" to nowsza Vista w końcu
01 Gru 2012, 13:17
Może system operacyjny źle dobrał sterowniki? Jako że Windows posiada już wbudowane sterowniki dla napędów optycznych, to po prostu odinstaluj napęd w menedżerze urządzeń, a następnie ponownie uruchom komputer, a Windows jeszcze raz je zainstaluje.
02 Gru 2012, 09:52
za mało masz RAM, Vista przy 2GB chodzi jako tako ..., pewnie przeszedłeś z windows xp na viste, nie zmieniając sprzętu
02 Gru 2012, 19:34
Presta napisał(a):za mało masz RAM, Vista przy 2GB chodzi jako tako ..., pewnie przeszedłeś z windows xp na viste, nie zmieniając sprzętu
Ale głupoty. Po pierwsze on ma Windows 7, a nie Vistę, po drugie 2GB RAM spokojnie wystarczy na ten system. No ale trzeba przecież ponabijać posty i dobić do 15, aby sobie w podpis można było wstawić link reklamowy...
03 Gru 2012, 12:33
Na jeden i drugi 2GB RAMu wystarczy bez problemu. Proszę nie wprowadzać użytkowników w błąd.
03 Gru 2012, 16:55
A, no to OK, bo sam też nie byłem do końca pewien. Jak Vista wychodziła, to larum się podniosło, że to to w cztery litery można sobie wsadzić, bo do samego działania potrzebuje nie-wiadomo-jakiego kompa i coś z tymi 4 GB zdaje się gdzieś czytałem.
03 Gru 2012, 19:51
Skoro nie RAM to co?
Dodam jeszcze, że po włożeniu jakiejkolwiek płyty windows się zawiesza, tzn nie można nigdzie wejść ani go normalnie wyłączyć, ale myszka można ruszać, kursor się porusza(nie wiem czy to istotne, ale napisałem)
03 Gru 2012, 19:59
Hm... Może głupia idea, ale przed włożeniem płyty załącz Menadżera zadań - może w wypadku zwiechy będziesz mógł zachować jakąś kontrolę nad komputerem (i być może sprawdzić, co zawiesza pudło)
03 Gru 2012, 21:50
A masz może zainstalowane jakieś oprogramowanie do tworzenia wirtualnych napędów??
04 Gru 2012, 15:42
Tak, mam, deamon tools.
04 Gru 2012, 16:33
Odinstaluj go + usuń sterownik sptd
oprogramowanie-do-emulacji-napedow-t24384.html (I sposób)
04 Gru 2012, 17:30
Nic nie pomogło. Odinstalowałem deamon tools, SPTDinst nie wykrył nawet tego sterownika, nie mogłem kliknąć Uninstall, wpis z rejestru usunięty.
Komputer dalej się zawiesza.
Może to wina sterowników, mam zainstalowane tylko do dźwięku i graficzne, a innych nie mogłem zainstalować bo napęd..
04 Gru 2012, 17:36
A próbowałeś odinstalować napęd w menedżerze urządzeń jak ktoś wcześniej napisał?? Ponadto spróbuj go wpiąć pod inne wejście na płycie głównej.
08 Gru 2012, 12:51
Napęd podpięty pod inne wejście na płycie, sterownik zainstalował się wraz z uruchomieniem systemu, wkładam płytę i jest postęp, windows nie zawiesza się, jednak na tym pozostaje, zawartość płyty nie pokazuje się, tak jakby nie czytało jej nawet. Raz słychać, raz nie, że płyta się rozpędza w napędzie, ale i tak nic.