Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
15 Gru 2013, 12:33
Witajcie, mam do Was pytanko, czy przejście na XP'ka 64 bity(aktualnie mam Windows 7 Ultimate 64 bity) zwiększyło by mi ilość fps'ów w grach a także szybkość komputera? Oto jego parametry:
AMD Dual Core 2x2.21 x64
4GB Ram
GeForce GTX260
Z góry dzięki za odpowiedz =)
15 Gru 2013, 13:22
Jest taka szansa chociażby przez wzgląd na fakt, że Win7 na czysto zajmuje w okolicach 15 GB, a XP 64bit góra 6 GB, chociaż ogółem XP 64bit jest raczej mało chwalonym przez użytkowników systemem. Ja jednak na jego temat złego słowa nie mogę powiedzieć, czasem tylko start systemu trochę się przeciąga, no i Firefox szwankuje (bez czyszczenia CCleanerem nie chce się uruchomić, nie wiem od czego to zależy), ale poza tym wszystko na tip-top. Ale ogółem to raczej nie będzie wielkiej różnicy. No, chyba że jesteś takim samym pechowcem jak ja, bo u mnie Win7 był totalną katastrofą, ale z tego co czytałem w internecie to chyba jestem odosobnionym przypadkiem.
20 Gru 2013, 23:35
Nie warto - wsparcie dla XP kończy się w następnym roku, poza tym nie zainstalujesz DX11, a bez tego ani rusz w najnowszych grach. Lepiej zupgrade'ować sprzęt, zaopatrzyć się w nowy, bądź... kupić sobie konsolę do gier.
21 Gru 2013, 16:47
Sprzęt jeszcze trochę za słaby na 64 bity. Daxrider wspomniałeś o DX 11 a karta graficzna raczej nie obsługuje jeszcze tej wersji directa.
Zmiana systemu raczej nie zwiększy Ci ilości FPS-ów może ją co najwyżej zmniejszyć a to za sprawą większych wymagań systemu 64 bitowego.
Będziesz miał za to dostęp do nowszych bibliotek direct. Odblokowane będą wyższe detale, twoja karta - przestarzały gtx 260 już ich nie obsłuży.
Jeśli koniecznie zamierzasz przesiąść się już teraz na 64 bity to polecam Windows 8 PRO.