Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Windows XP pyta o hasło którego nie ma

07 Maj 2011, 14:09

Witam, mam problem z systemem Windows XP Professional. Od pewnego czasu system przy uruchomieniu pyta o hasło , którego niema .. (nie zakładałem hasła dla mojego konta) jeszcze lepsze jest to ,że wyświetla się okno logowania znane z starszych systemów Windows 2000 itd. (wiadomo jakie) a nie standardowe okno logowania z xp... problem pojawia się również przy próbie uruchomienia Windowsa w trybie awaryjnym... dlatego nic z tym nie moge zrobić... Proszę o pomoc.

Re: Windows XP pyta o hasło którego niema..

07 Maj 2011, 15:50

Poczytaj -> http://doradztwo-it.info/bezpieczenstwo ... -kon-boot/.

07 Maj 2011, 21:44

Wybróbuj, opracowana przez użytkownika poniższą metodę. Niekiedy przynosi pozytywny skutek.

Kod:
W Windows Xp istnieje konto SYSTEM wykorzystywane przez procesy systemowe. Ma ono uprawnienia do pełnej kontroli nad systemem operacyjnym. Zalogowanie do peceta osoby mogą w nieuprawniony sposób skorzystać z konta SYSTEM.

1) Aby przejąć kontrole nad Windows Xp klikamy na start --> wybieramy uruchom --> w oknie urachamianie wpisujemy polecenie cmd --> enter

2) W oknie konsoli wpisujemy polecenie
>at 21:20 /interactive "cmd.exe"
Polecenie użyje aplikacji Harmonogram zadań, aby wywołać okno konsli z prawnieniami systemowymi. Komenda zawiera zdefiniowany czas wykonania (21:20). Zamiast przkładowej godziny podajemy najbliższy możliwy czas wykonania komendy. Po chwili zostanie wyświetlne nowe okno konsoli. Pierwotne okno zamykamy !!!

3)Naciskamy Ctrl+Alt+Del (wyświetli się nam Menadżer Zadań Windows) przechodzimy na zakładke Procesy i klikamy na proces "explorer.exe" i klikamy zakończ proces !

4)Przechodzimy do otwartego okna konsoli i wpisujemy w nim >explorer.exe i klikamy enter !

5)Otwieramy menu start i sprawdzamy na jakiego użytkownika jesteśmy zalogowani.
Jeśli wszystko się powidło powinnismy byc zalogowani na użytkownika SYSTEM (z pełnymi uprwanieniami)

09 Maj 2011, 09:09

U mnie też był "bezpieczny" ekran logowania, wymagający podania nazwy użytkownika i hasła. Hasła nie ustawiałem więc wystarczyło wpisać nazwę użytkownika i zalogować się.
Próbowałeś zmienić ekran logowania?

Panel Sterowania>>Konta Użytkowników>>Zmień sposób logowania lub wylogowywanie użytkowników
Jeżeli wyskakuje ci taki błąd pobierz, rozpakuj i uruchom Xp_Logon
http://img28.imageshack.us/img28/6259/beztytuupw.jpg
Wyślij odpowiedź