Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Windows XP sam się wyłącza

30 Sty 2011, 19:37

Ten problem występował też i dawniej, podczas grania w gry, które mają duże wymagania, np Mafia II teraz ten problem jest nawet gdy gram w Counter Strike 1.6 więc coś jest nie tak, gram gram i nagle komputer się wyłącza, trzeba odczekać kilka minut żeby móc ponownie go włączyć, jak to naprawić aby działał poprawnie?

Re: Windows XP sam się wyłącza

30 Sty 2011, 20:00

Podaj temperatury i napięcia np. z programu SpeedFan -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... edFan.html (tylko po dłuższym użytkowaniu komputera lub najlepiej jak pograsz w coś kilkanaście minut).

31 Sty 2011, 00:01

Co do napięć to lepiej podaj te z biosu.

31 Sty 2011, 16:20

screen z speedfana, grałem około 40 min w CS 1.6
Image

cosik_ktosik, w jaki sposób mam je uzyskać?

31 Sty 2011, 22:56

Jeśli chodzi o temperatury to jakiejś tragedii nie ma, choć są wysokie, więc jak pograsz w coś bardziej obciążającego to mogą być jeszcze wyższe. Wyczyść porządnie kompa w środku i zobacz, czy coś się zmieni.

31 Sty 2011, 23:04

Zostało mi ponad miesiąc gwarancji jeszcze na niektóre podzespoły więc zapytam czy warto zerwać plomby?

31 Sty 2011, 23:14

A składałeś kompa, czy kupowałeś "gotowca"??? Jeśli masz gwarancję na każdy podzespół z osobna, a nie na całego kompa to chyba problemu nie ma.

01 Lut 2011, 16:40

Kupiłem gotowego, lecz mam też taką fakturkę i na niej gwarancje na poszczególne podzespoły, np. płyyta główna jest na 32 m-ce, ram na 34 m-ce, obudowa na 18 m-cy

no i w umowie jest napisane, że po zerwaniu plomb gwarancja wygasa

01 Lut 2011, 18:10

Skoro masz jeszcze gwarancję to może lepiej byłoby go oddać do sklepu, niech się martwią oni.

01 Lut 2011, 19:32

Zdecydowałem ze nie będę go zawoził nigdzie, mogę zerwać te plomby, tylko co ja mam dokładnie w nim zrobić? wyczyścić z kurzu wszystko ?

01 Lut 2011, 19:42

Tak, szczególnie chłodzenie na karcie graficznej i procesorze (zdejmij wentylatorki i wyczyść radiatory). I jak już masz otwierać to sprawdź, jaki tam się kryje zasilacz (marka i moc).

02 Lut 2011, 15:20

Jakie masz sterowniki do karty graficznej? Być może to jest przyczyna. Rok temu miałem kartę graficzną Radeon HD 3650 i zainstalowane sterowniki od Radeon'a 2600 XT, ale tylko z tymi mi działała gra Call of Duty 4 no i też mi się wyłączał komputer po jakimś czasie, pamiętam, że czasami był nawet komunikat o zrzucie pamięci RAM. Kiedy zainstalowałem najnowsze sterowniki do Radeaona HD 3650 wszystko było w porządku i komputer śmigał. Ale warto też go dokładnie wyczyścić. Być może jakiś wirus. :) Pozdrawiam.

03 Lut 2011, 13:30

Przeczyściłem dokładnie wszystkie wentylatory (zasilacza, główny, procesora i karty graficznej) i wszystko ładnie działa, nie dziwie się, że się tak przegrzewał, warstwa krzu była spora ;)
Dzięki mati8898
Wyślij odpowiedź