Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
30 Maj 2005, 21:34
Ej ludzie skanowalem juz panda online, norton system worksem, kasperskim, bit defenderem i za zadna cholere nie moge wytepic dziadostwa(a dokladniej okolo 30 wirow ta liczba sie waha wraz z innym antivirusem;najwiecej wykrywa panda na sieci) i własnie nie wiem co mam z nimi zrobic. Gdyby jeszcze mi nie przeszkadzaly to juz bym to olal ale zmulaja mi neta i kompa wogole. Dodam ze antivirusy sa najnowsze i swiezo updatowane.
Ostatnio tez musze przyznac ze po instalowalem duzo gowna typu przyspiecze do netu, przyspieszacze kompa, usuwanie błednych wpisow w rejestrze itd. Nie wiem moze tu lezy przyczyna cos moze przestawilem ze nie chce mi usunac szajsu.. nie wiem.. Pomozcie!
30 Maj 2005, 22:51
Nie wydaje mi się że poprostu zarażone pliki nie moga być usunięte ze standardowej pozycji Windowsa, wejdź poprostu w tryb awaryjny i wtedy zeskanuj jakiś antyvirem, aha i najlepiej jakbyś odłączył na ten czas internet:)
30 Maj 2005, 23:21
format C:
31 Maj 2005, 10:06
Czy na tym forum każdy walczy z wirusami za pomocą format C: to jest ostatnia deska ratunku za zanim tego się użyje trzeba spróbować wszelkich metod ratowania kompa za pomocą antyvirów bo chyba po to zostały stworzone, a po za tym jeśli masz Sassera na kompie to i tak format ci nie pomoże:)
31 Maj 2005, 10:18
Warto walczyć nie tylko antywirusami ale i programi zwalczjącymi robaki/spyware itp. Znajdziecie je w dziale Bezpieczeństwo:
http://www.instalki.pl/download/index.p ... on=display
02 Cze 2005, 16:01
Uporalem z tymi 30 wirami co mnie odwiedzily pandą internet security 2005 (od teraz uznawane przeze mnie za najlepsza)- zanznaczam ze inne programy nie dawaly rade usunac tych wirow a panda je nawet wyleczyla)
03 Cze 2005, 20:12
Wszyscy, ktorzy krzycza "format c:", niech lepiej popracuja nad polityka bezpieczenstwa i zastanowia sie, czy warto tracic czas na kolejne formatowanie dysku (itp.), przy kazdym pojawieniu sie robactwa
![n :)](https://forum.instalki.pl/images/smilies/001.gif)
.
19 Cze 2005, 18:06
Nawet najpoważniejszą awarię Windows możemy usunąć, nie tracąc czasu na długotrwałą reinstalację. System operacyjny zasyfiony wirusami w ogóle się nie uruchamia lub nagle zawiesza się podczas logowania? W takiej sytuacji użytkownicy komputerów zazwyczaj zalecają uruchomienie trybu awaryjnego i skanowanie antywirusem, a gdy i to nie pomoże-reinstalację Windows. Rada może i dobra, lecz niezbyt praktyczna. Bo przecież Windows z typową dla rzeczy martwych złośliwością psuje się właśnie wtedy, gdy zupełnie nie mamy czasu na reinstalację. A jeżeli wykonaliśmy obraz dysku, na pewno okaże się, że zawierające go płyty akurat gdzieś się zapodziały. Począwszy od Windows 95m najważniejsze dane (choć nie tylko) systemu operacyjnego są przechowywane w rejestrze. Jego uszkodzenie, na przykład przez wykasowanie kluczowych wartości, lub pojawienie się złośliwego wirusa, powoduje problemy z funkcjonowaniem aplikacji i urządzeń lub też całego systemu. W Windows 95 taka awaria faktycznie zmuszała nas do wykonania reinstalacji. Na szczęście ta wersja systemu operacyjnego już dawno zniknęła z większości dysków. W późniejszych edycjach Windows twórcy wprowadzili narzędzia automatycznie archiwizujące pliki rejestru. W Windows XP zachowane są także pozostałe krytyczne dokumenty systemu. Nie wszyscy użytkownicy zdają sobie sprawę, że umożliwia to przywrócenie funkcjonalności niemal dowolnie uszkodzonego systemu. Niewiele osób wie, jak tego dokonać i w jaki sposób skorzystać z tych kopii bezpieczeństwa, aby szybko reanimować nasz komputer-nawet gdy system w ogóle nie chce się uruchomić...