TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Wybór monitora do komputera

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Wybór monitora do komputera

Postprzez Azazell » 23 Gru 2012, 00:34

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:17.0) Gecko/20100101 Firefox/17.0

Rozmyślam ostatnio nad zmianą monitora. Obecnie mam Samsung T220 22cal (TN) jest super ale jednak chyba lepiej przydałby się jakiś z większa rozdziałką .. z 24 calowy na przykład. Najgorsze jest to, że nie wiem jaki model :(. Co byście polecili? Taki do 900zł ... Czy w ogóle jest sens zmieniać? ;/
Awatar użytkownika
Azazell
Moderator
Moderator

Dołączenie: 07 Kwi 2011, 10:12
Miejscowość: Szczecin
Pochwały: 1

Re: Wybór monitora do komputera

Postprzez Pangia » 23 Gru 2012, 15:45

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3

Musisz sobie przede wszystkim odpowiedzieć na pytanie, po co chcesz zmieniać monitor. Jeśli tylko dlatego, że jest stary, to nie ma to z pewnością żadnego sensu - ja swojego Asusa mam 7 lat i nawet naklejki ma jak nowe.
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Postprzez Azazell » 23 Gru 2012, 17:48

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:17.0) Gecko/20100101 Firefox/17.0

Grałem u kolesia na kompie ma bodajże 24 calowy i faktycznie lepiej wszystko widać - zwłaszcza jak się dużo gra w gry strategiczne turowe ;).
Awatar użytkownika
Azazell
Moderator
Moderator

Postprzez Pangia » 23 Gru 2012, 19:44

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3

1000 złotych za przekątną większą o 2 cale? "Jeśli coś działa, nie naprawiaj tego"
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Postprzez Azazell » 24 Gru 2012, 09:58

no właśnie się raczej nie opłaca ;/ Myślałem już o 27` ale one ponad tysiaka ;(
Awatar użytkownika
Azazell
Moderator
Moderator

Postprzez krymon01 » 25 Gru 2012, 15:02

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.11 (KHTML, like Gecko) Chrome/23.0.1271.97 Safari/537.11

Tak jak wyżej - wydawać 900 zł, aby mieć o 2 cale więcej zdecydowanie nie warto. Jeżeli już to coś większego, np. z niższego przedziału cenowego LG Electronics 26'' M2631D-PZ z matrycą IPS oraz tunerem DVB-T za około 1000 zł.
krymon01
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 03 Wrz 2012, 17:47

Postprzez Azazell » 16 Sty 2013, 09:41

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Tnz tak te Samsung co mam 22 cale .. sprzedam go za 400zł znajomemu i planuje kupić Dell U2412M - tylko słyszałem o jakimś srebrzeniu i sam nie wiem.. ale polecają ten model i do gier, do pracy i do wszystkiego.
Awatar użytkownika
Azazell
Moderator
Moderator

Postprzez Azazell » 18 Sty 2013, 23:51

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:18.0) Gecko/20100101 Firefox/18.0

Ok zdecydowałem się na zakup Dell U2412M

Solidna konstrukcja obudowy. Niektórzy narzekali na jakieś otwarte szczeliny itp - niczego takiego nie zauważyłem. Poszczególne części monitora zostały sklejone i złożone prawidłowo. Możliwość regulacji monitora to między innymi pochylanie go w tył i w przód oraz oczywiście do góry (wysokość) – co jest dla mnie bardzo ważne by się nie garbić. Obrót w pionie czyli PIVOT też ciekawy, ale dla mnie to zbędne. Może ewentualnie jak będę oglądał jakieś zdjęcia lub filmy w 4:3 ;]. Cała konstrukcja znakomita. Świetny materiał i podstawka też trzyma poziom.

Z tyłu wejścia VGA i DVI oraz DisplayPort. Ja na razie podłączyłem przez DVI bo nie wiem czy warto przechodzić na DisplayPort? Chyba żadnej różnicy nie będzie. Dobrym pomysłem jest umiejscowienie dwóch USB z boku oraz dwóch z tyłu. Dioda od Powera również nie przeszkadza, to samo mogę powiedzieć o wygodnych przyciskach, którymi sterujemy panelem w celu kalibracji i innych ustawień monitora.

Co do samej jakości obrazu. No cóż jestem naprawdę zadowolony.. Mimo, że dopiero użytkuję go parę godzin.Jakość odwzorowania barw i kolorów jest niesamowita w porównaniu do paneli TN. Od lat korzystałem z Samsunga T220 TN, a w tamtym roku miałem przyjemność przetestować parę modeli z VA, ale żadna nie zachwyciła mnie jak obecna.

Teraz bardzo istotne wiadomości dla osób, które myślą o zakupie tego monitora ALE obawiają się tej krytyki srebrzenia ekranu i słabej czerni. Ja nic A NIC nie widzę. Żadnego srebrzenia. Siedziałem prawie 2 godziny w ciemności i nic. Jedynie można faktycznie dostrzec jaśniejsze kąty z każdej strony – gdy np. ładuje się czarne tło z gry albo coś. Ale to absolutnie nie przeszkadza. Aby te kąty przeszkadzały to trzeba wtedy się zginać i wyginać :D. Ja tam jak mnie rodzice nauczyli – siedzę prosto. Kolejna sprawa to ziarenka, które pojawiają się na białym tle .. Fakt z początku dziwnie to wygląda – ALE dla mnie to luksus, bowiem ja nigdy nie przepadałem za jasnymi odbiciami i w ogóle biel mnie zawsze wkurzała – zwłaszcza wieczorami. Te ziarenka to dla mnie po prostu luksus. Po 6h godzinach użytkowania się z nimi oswoiłem :).

Jakość obrazu jest niesamowita. Wystarczy spojrzeć na bannery reklamowe na stronach, czy chociażby na logo forum PCLAB na górze z kolorami.. Jest kolosalna różnica względem matrycy TN. Gry.. Cóż wyglądają bosko. Strategie prezentują się znacznie ładniej ;] widać to właśnie dzięki tej ostrości barw i koloru. Na razie właściwie nie ma do czego się doczepić. Puściłem również awatara, obraz wygląda bosko ;]. Czytanie i pisanie tekstów jest bardzo przyjemne i oczy nie bolą 
Kalibracja? Na razie wstępnie ustawiłem tak: Jasność 45, kontrast 75, ostrość 50, a kolory RGB – czerwony 97, zielony 92 i niebieski 90. Wydaje mi się idealne. Nie wiem czy coś jeszcze zmieniać? Tylko to zmodyfikowałem.

Zalety monitora:
- jakość obrazu,
- niska jasność obrazu jak na LED,
- jakość gier i filmów oraz zdjęć cyfrowych oraz innej grafiki,
- świetna konstrukcja i całej obudowy wraz PIVOTem i podstawką,
- 3 różne wejścia DVI, D-Sub i DisplayPort,
- 3 letnia gwarancja,
- niski pobór energii,
- świetna rozdzielczość 1920x1200,
- wejścia na złącza USB,
- dość niski czas reakcji.

Minusy:
- brak wejścia HDMI (jakbym chciał podłączyć PS3 to będzie problem),
- mógłby mieć więcej opcji konfiguracyjnych w panelu czyli do kalibracji,
- brzydki karton od monitora :P.

Naprawdę warto zakupić.. 950zł to nie jest duża suma. Mam nadzieję, że nie odkryję już żadnych wad. Solidny produkt!
Awatar użytkownika
Azazell
Moderator
Moderator

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników