Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Wybór odpowiedniego zasilacza do set-upa

17 Sty 2013, 19:29

Witam forumowiczów!

Proszę was o poradę w sprawie wyboru odpowiedniego zasilacza do set-upa:
Microsoft Windows XP (z możliwą zmianą na nowszy)
AMD Athlon 64 X2 5200+
2 GB RAM (jedna kość, z możliwością dodania drugiej takiej samej)
NVIDIA Geforce 9800 GTX+ 512mb
abit AN52V płyta główna

Głównie zależy mi na niskiej cenie. Dodam, że nie znam się na prawidłowym doborze części do posiadanych (nawet kalkulatory napięć za wiele mi nie podpowiadają), dlatego zwracam się do was z gorącą prośbą o pomoc. Nie zamierzam iść z tym do sprzedawcy w 'bylesklepie', bo wiem z różnych źródeł że proponują tam sprzedaż tych zasilaczy, których marki producentów są na czarnej liście.

W razie pytań postaram podać bardziej szczegółowe dane.

Pozdrawiam i z góry dziękuję. :)

PS.
Jeszcze dysk twardy Seagate Barracuda 320 GB i najzwyklejsza nagrywarka LG (DVD RW).

Re: Wybór odpowiedniego zasilacza do set-upa

18 Sty 2013, 17:57

Aerocool VP-450

25 Sty 2013, 16:09

No więc zakupiłem wskazany zasilacz, ale system znalazł problem, że karta graficzna dostaje za mało mocy <potrzebne jest drugie złącze zasilające kartę> i obniżył automatycznie wydajność jej pracy do bezpiecznego poziomu. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Proszę o pomoc

25 Sty 2013, 17:53

A podłączyłeś dodatkową wtyczkę od zasilacza do karty graficznej??

25 Sty 2013, 22:04

Tak, w tym problem, że wtyczka od zasilaczu jest tylko jedna , a karta wymaga dwóch 6pinowych wtyczek. Przeczytałem w instrukcji obsługi karty graficznej, że istnieje adapter który rozdziela moc na dwie wtyczki, jednak nie posiadam takiego adaptera... Myślisz, że jakbym miał ten adapter to problem by się rozwiązał?

Edit: Ten adapter wygląda tak, że podłącza się do niego dwie 4pinowe wtyczki i scala w jedną 6pinową.

26 Sty 2013, 00:05

Tak, musisz w takim razie kupić przejściówkę z 2x molex na 6pin.
Wyślij odpowiedź