Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Wysoka temperatura w spoczynku (procesor)

08 Cze 2013, 22:12

Witajcie, mam procesor AMD 2x2.21 4200+. Od jakiegoś czasu przygotowuje się na podrkęcanie(ogranicza mnie tylko zasilacz który dojdzie we wtorek). Sprawdziłem teraz temperatury i w momencie spoczynku(grałem może z godzinkę temu), jest to 48-52C. Wydaje mi się to trochę dużo, co zrobić? Czy wymiana zasilacza na markowy rozwiąże problem? Teraz mam Codegen'a 400W a kupiłem OCZ 600W.

Re: Wysoka temperatura w spoczynku(procesor)

09 Cze 2013, 08:19

Podaj temperatury pod maksymalnym obciążeniem. Najprostszym sposobem na sprawdzenie stabilności oraz temperatury procesora pod 100 % obciążeniem jest wykonanie testu programem Stress_Prime. Uruchom kilkugodzinny test tym programem i monitoruj temperaturę programem Core Temp. Jeśli temperatura pod maksymalnym obciążeniem będzie sięgała 65-70 C to możesz zapomnieć o podkręcaniu, chyba że wymienisz chłodzenie do procesora.

Re: Wysoka temperatura w spoczynku (procesor)

11 Cze 2013, 19:40

Zrobiłem godzinny test w trakcie którego temperatura dochodziła do:
Pierwszy rdzeń: max 57C
Drugi rdzeń: max 54C

Momentalnie po wyłączeniu testu temperatura spadła do:
Pierwszy rdzeń: aktualnie 40-45C
Drugi rdzeń: 36-44C

Mam już nowy zasilacz, mogę spokojnie kręcić? Jaka jest szansa że coś się spali?

16 Cze 2013, 11:56

60 stopni na rdzeniu to dosyć wysoka temperatura. Procesor może wytrzymać jeszcze 10 stopni ale jest pewne ryzyko. Na twoim miejscu najpierw wymieniłbym chłodzenie na procesorze, przed przystąpieniem do overclockingu.

16 Cze 2013, 13:59

A tak swoją drogą:
mam procesor AMD 2x2.21 4200+

Nie lepiej było zakupić lepszy procesor, niż ładować kasę na aż tak mocny zasilacz?? Musisz jeszcze do tego dokupić chłodzenie, żeby go podkręcić. Jakby zliczyć koszty oraz to, że nie wiadomo jak bardzo uda Ci się go podkręcić to może bardziej opłaciłoby się zakupienie nowego procka.
Wyślij odpowiedź