Rozmowy na temat tworzenia stron www oraz programowania.
Wyślij odpowiedź

wysoki wspolczynnik odrzucen

22 Wrz 2015, 14:44

dzien dobry. mam pytanie do kogos kto sie zna na seo i marketingu w sieci. mam swoj sklep, wypozycjonowany w miare dobrze jak na taki krotki czas (korzystam z tej uslugi od okolo pol roku). mimo to, mam strasznie wysoki wspolczynnik odrzucen, nie wiem z czego to wynika. na stronie są tylko unikalne treści, mam nadzieje ze wysokiej jakosci bo staralem sie jak moglem ;), sprzedaz co prawda wzrosla nieco ale klienci raczej mi sie biora z reklam niz z wyszukiwania organicznego. co moze byc nie tak?

Re: wysoki wspolczynnik odrzucen

23 Wrz 2015, 14:52

Może to być spowodowane np. zbyt ogólnymi hasłami w adwords. Użytkownik szukał zupełnie czegoś innego.

24 Wrz 2015, 12:40

Co to znaczy że jest wypozycjonowany w miarę dobrze? I o jakiego rodzaju treści zamieściłeś na stronie? Wysokie bounce rate może mieć wiele powodów, a to co podaje Google Analytics nie zawsze ma 100% odzwierciedlenie w rzeczywistości.

24 Wrz 2015, 14:36

Wszystko jest zrobione zgodnie z wytycznymi firmy z ktora wspolpracuje. tresci przygotowywalem sam, to byly opisy produktow, od 2 miesiecy prowadzimy tez firmowego bloga, na ktorym tez pisze ja. dane sa na podstawie analyticsa, ale ja sie akurat az tak na tym nie znam wiec nie za bardzo nawet wiem jak bym mial tam cos poustawiac czy pozmieniac.

25 Wrz 2015, 10:35

Jeżeli treści na stronie są unikalne i dobrej jakości, to raczej nie to jest źródłem Twojego problemu. O ile w ogóle go masz :) Skoro po pół roku widzisz już efekty pozycjonowania to prawdopodobnie jesteś pozycjonowany na tzw. długi ogon, który też nie powinien powodować wzmożonego bounce rate na Twojej stronie. Jedyne co mi przychodzi w tym momencie do głowy domyślne ustawienia Analyticsa, który nie bierze pod uwagę czasu spędzonego na stronie :) Upraszczając, oznacza to tyle, że nawet jeśli ktoś wszedł np. na Twojego bloga i spędził na nim powiedzmy 15 minut czytając Twój wpis i komentarze, ale sam nie podjął żadnej innej akcji, to Analytics uzna to za odrzucenie strony, mimo że trudno działania użytkownika uznać za bounce. Napisz może konkretniej co uznajesz za bounce i jaką konkretnie wartość masz na myśli.

25 Wrz 2015, 12:51

Hm, no może faktycznie to jest to. A jakoś da się to zmienić? Tylko zaznaczam że ja sie na tym nie znam…

25 Wrz 2015, 16:15

Trzeba zmienić kilka parametrów w skrypcie. Zgłoś się do nas, pomożemy Ci to zrobić :) Potrzebne dane znajdziesz na naszej stronie w zakładce kontakt:
Kod:
https://supremumseo.pl/kontakt/

28 Wrz 2015, 09:45

mialem tak samo :) nie martw sie niczym to sa zafalszowane dane, trzeba tylko pozmieniac co nieco i bedzie juz zczytywac lepiej.

28 Wrz 2015, 13:06

a na ile ustawiacie ten czas zeby analytics lapal to jako akcje?

01 Paź 2015, 16:16

Nie ważne, ile będzie odrzuceń, ważne by za ruchem szła sprzedaż...

15 Mar 2016, 15:09

Ponoć jednym z czynników rankingowych jest także współczynnik odrzuceń i warto naprawdę popracować nad jego poprawą, dobry współczynnik to około 60-70%
Wyślij odpowiedź