Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Wyślij odpowiedź

Xp - nie odnajduje mi twardego dysku

29 Lut 2008, 09:04

Witam.Kupiłem wczoraj kompa
http://www.allegro.pl/item318473209_hit ... y6820.html
I mam problem z zainstalowaniem XP,ponieważ nie odnajduje mi twardego dysku.Kolega który instaluje XP mówi że XP nie ma jakiś tam sterowników SATA i dlatego go nie umi go odnaleźć.Możecie cos doradzić.PS Vista Bez problemowo.

29 Lut 2008, 09:16

Z tymi sterownikami SATA w xp to tak nie do konca prawda skoro standardowo niema problemow z instalacja xpekow na nowych kompach(przynajmniej u mnie gdzie jest SATA II) ja bym na twoim miejscu sprawdzil w biosie czy dysk jest "widzialny" i czy jest ustawiony na master.
Mozliwe tez ze w biosie niemasz ustawionego bootowania z cdrom poszperaj napewno cos wykombinujesz.

29 Lut 2008, 09:25

tylko że Vista dysk widzi a XP nie.

29 Lut 2008, 09:30

Musisz w necie znaleźć odpowiedni sterownik stata do twojego komputera potem podczas instalacji klikasz f(coś tam nie pamiętam) i instalujesz swój sterownik sata, zobacz na stronie producenta powinny być :).

29 Lut 2008, 09:35

Czyli na lapku masz teraz Viste jesli dobrze rozumie ?

Wylaczyc w biosie opcje SCSI - NCQ lub AHCP - MUSI BYC "IDE" !!!

i w ten sposob nawet standardowe drivery z plytki Bootowalnej dzialaja !

Pierwsza rzecz to taka, że zasadą jest instalowanie systemów od starszego do nowszego. Jeśli chce już mieć Vistę to proponuje ściągnąć aplikację "gParted". Jest to wersja bootowalna więc wypal ją na płycie, odpal komputer z niej i jak załaduje się aplikacja to będziesz miał podgląd partycji. Kliknij PPM na tej z Vistą i daj "Format to / ntfs". Zatwierdź zmiany i wyjdź. Teraz odpal już komputer z płytki xp'ka, podziel sobie go na partycje a jeśli chcesz, to po skończonej instalacji połóż dodatkowo Vistę. Metoda sprawdzona i według mnie najlepsza

W TAKIM PRZYPADKU MUSISZ W BIOSIE WYŁĄCZYĆ OBSŁUGE SERIAL-ATA, JESLI WOGOLE MASZ TAKA OPCJE W BIOSIE, JESLI NIE NAJLEPSZYM I NAJSZYBSZYM ROZWIAZANIEM JEST ZAINSTALOWANIE INNEGO BIOSA, TAK BY BYLA MOZLIWOSC WYLACZENIA OBSLUGO SERIAL ATA,
ja miałem tak w moim lapku, udalo mi sie zainstalowac xp, ale mysle nad powrotem do Visty

sproboj powyzszych mozliwosci jak widac problem ten dotyczy wiecej osob to udalo mi sie znalezc w sieci.

01 Mar 2008, 20:29

Zrobiłem tak:
Proszę w BIOSie w menu System Configuration/Device Configuration przełączyć na Disabled SATA NativeMode.
Dysk będzie widoczny podczas instalacji XP.

I wszystko działa na XP,Dzieki za pomoc.Pozdrawiam
Wyślij odpowiedź