Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Zablokowany overclocking

29 Maj 2006, 16:35

Siema, mam płytę główną gigabyte'a 8I945GMF, procek pentium IV 2.66 Ghz. W biosie nie mam do regulacji niczego dotyczącego overclockingu, chodzi mi o FSB, mnożnik, wartośc napięc. Sciągnałem nowego biosa (F9) i dalej nic, mozna z tym coś zrobić ?? czy mogę się dać spokój :grin:

29 Maj 2006, 17:13

Z tego co mi wiadomo nie kazdą płyte da sie podkręcac , twoja tak jak moja jest nieobsługiwalna pod tym względem.......

30 Maj 2006, 07:17

@-=/Memphi$/=-
Gigabyte nawet jakbys miał cos odblokowane (a masz tylko trzeba szukać)
to bys po byku na podkręcał. Prócz tego zasilacz jaki masz no i chłodzenie. Chcecie sie brać za oc a nawet nie wiecie jak poprawnie rozwinąć skrót.

30 Maj 2006, 08:14

Mac o jedna literke ci chodzi :D
Tak samo beda podkrecac jak i pisac :wink:

Niech podkrecaja na czyms sie trzeby uczyc :grin:

A tak na powznie to moze ta nauke lepiej zaczac o teori a pozniej myslec na praktycznym zastosowaniem.

pozdrawiam

30 Maj 2006, 14:44

Tak rzeczywiście przekręciłem "i" na "o", ale pisałem szybko a te literki są obok siebie. Narazie pytam się tylko czy się to da podkręcić, a wziołbym się za to po wymianie zasilacza (wiem Mac najlepiej Huntkey 350w i taki zamierzałem kupić). Aha ctrl+F1 w głównym menu biosu też nic nie daje, bo podobno na płytach gigabyte'a to jakieś opcje nowe odblokowywuje :)

W dziale Frequency/voltage control są tylko dwie rzeczy

System Memory Multiplier
i
Memory Frequency (Mhz)

Ale z tego co się orientuje to dotyczy ramu...

11 Lip 2006, 15:39

Instrukcje są od czytania nie od kurzenia sie na półce.
Wyślij odpowiedź