witam serdecznie wszystkich forumowiczów otóż pojawiłem się znów na forum jak to najczęściej bywa bo jest problem ale przejdę do rzeczy zakupiłem laptop używke acer aspire 5100 i za chiny ludowe nie mogę postawić ani visty ani xp ponieważ instalatory obu tych systemów nie widza dysku w bios jest on widoczny szukałem po innych forach google gdzie tylko mogłem dotarłem do info na temat przestawiania w bios opcji ahci-->ide jednak ja tej opcji w bios nie mam próbowałem integracji strerów ahci z xp ale nie zadziałało vista z kolei prosiła o doinstalowanie sterowników odblokowujących dysk i ku mojemu zdziwieniu w przeglądaniu w poszukiwaniu tych że sterowników które miałem na usb(niestety nie te) zobaczyłem ze widzę owy dysk na którym chce zainstalować system ba nawet przejrzałem kilka folderów na nim!wiec nie wiem co jest grane jakieś pomysły ?
kilka slow na temat samego sprzętu to jest amd 64 turion 1,5gb ram dysk to seagate momentus 5400.3 120gb model st9120822AS typ: sata
moje zdziwienie także budzi to ze nawet w ksiażce serwisowej stoi ze ten laptop jet na układach ata a nie sata a mnie się taki dziwny model trafił liczę na jakąś pomoc totalna deperacja
moderatora proszę o ewentualne przeniesienie tematu w bardziej własciwy dział oraz o wyrozumiałość jeśli naruszyłem jakiś pkt regulaminu lub etykiety ale jest 5 rano cala nos za tym już kopie po necie