TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

AMD Athlon

Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

AMD Athlon

Postprzez Jędrzej » 11 Cze 2005, 19:51

PostUA:

Siemanko!!!!

mam pytanko jaki jest program czy cóś takiego do procesora AMD athlon 64 2800+Box żeby sprawdzać jego temperature ?????????
Awatar użytkownika
Jędrzej
Postujący
Postujący

Dołączenie: 08 Cze 2005, 19:27
Miejscowość: Burkina Faso

Postprzez zebra » 11 Cze 2005, 22:04

PostUA:

Prawdopodobnie nie musisz posiadać specjalnego programu do ustalenia temperatury CPU. Najlepiej użyć aplikacji wielofunkcyjnej, polecam program Motherboard Monitor 5.3.4.0. MBM to program, który odczytuje informacje z sensorów płyty głównej, takie jak temperatura płyty, procesora, napięcia, szybkość obrotowa wiatraczków i przedstawia je na wykresach lub w zasobniku systemowym. Lista obsługiwanych modeli płyt głownych jest dostępna na wirtynie autora. Program na licencję freeware, dostępne jest również spolszczenie. Możesz odwiedzić również stronę www.instalki.pl i zobaczyć dział Diagnostyka, tam z pewnością znajdziesz duży wybór aplikacji, których szukasz. Powodzenia!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

Postprzez kamuflasz » 11 Cze 2005, 22:22

PostUA:

Dobry też jest program Everest on ci pokarzę temperaturę procesora, dysku i całego systemu:) ja go osobiście używam i jestem z niego zadowolny:D
Jesteś Polakiem?? Szanuj swój język ojczysty !!!
Błędy się zdarzają każdemu ale nie 4 w jednym krótkim zdaniu :D

w razie wątpliwości skorzystaj z https://sjp.pwn.pl/
Awatar użytkownika
kamuflasz
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 04 Mar 2005, 13:06
Miejscowość: Zielona Góra
Pochwały: 1

Postprzez niunka » 11 Cze 2005, 22:54

PostUA:

Nie wydaje mi sie zebys w alhlonie mial za wysoka temperature pracy,chociaz zdazja sie przypadki grzania.Athlon ma wysoka temperature pracy okolo 60C a nawet wiecej.Ale wszystko mozliwe :)
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten

Postprzez Jędrzej » 11 Cze 2005, 23:17

PostUA:

ludzie podajcie jakis program po polsku albo dajcie linka gdzie taki program może być bo procek mi sie grzeje i q..a grac nie moge bo mi kąpa restartuje!!!

a gdzie jest dział Diagnostyka na www.instalki.pl bo nie moge znajść????????
Awatar użytkownika
Jędrzej
Postujący
Postujący

Postprzez niunka » 11 Cze 2005, 23:32

PostUA:

Jędrzej napisał(a):ludzie podajcie jakis program po polsku albo dajcie linka gdzie taki program może być bo procek mi sie grzeje i q..a grac nie moge bo mi kąpa restartuje!!!

a gdzie jest dział Diagnostyka na www.instalki.pl bo nie moge znajść????????

Zamiast tylko grami sie zajmowac i pisaniem posta za postem,to sprobowal bys raz sam do czegosc dojsc :!:
Dostales bana na google :!: :?: :!: :?: :!:
Temperature mozesz sprawdzic w biosie :!: :!: :!:
Ostatnio edytowany przez niunka, 11 Cze 2005, 23:41, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez Jędrzej » 11 Cze 2005, 23:41

PostUA:

Niunka sory ale może ty umiesz czytać i rozumiesz język angielski ale ja nic nie rozumiem co pisze po angielsku , a na googlach to same obcojęzyczne programy a ja musze sprawdziś temperature procka gdybym znalazł na goglach program to nie prosił bym o pomoc tutaj!!!

jak mam problem albo czegoś niewiem to google mi pomagają ale jeśli nie to pytam ludzi tak jak tu i teraz :)
Awatar użytkownika
Jędrzej
Postujący
Postujący

Postprzez niunka » 11 Cze 2005, 23:44

PostUA:

A wiesz jaka temperature moze miec ten procek co masz???Jezeli nie to co ci da sprawdzenie jej????

1.3 Jaka jest maksymalna temperatura pracy procesora AMD?

Maksymalna temperatura robocza danego procesora AMD jest określona przez jego numer
katalogowy (Ordering Part Number ? OPN). Numer katalogowy jest umieszczony na górnej
ściance procesora.

Przykład: A X1800 D M S 3 C
O temperaturze informuje trzeci znak od prawej strony w numerze katalogowym. Może to być
S, T lub V. W danych na temat procesora AMD Athlon? XP maksymalna temperatura pracy jest
określana w następujący sposób: V = 85oC, T = 90oC, S = 95oC.

1.4 Jaka jest normalna temperatura pracy procesora AMD?
Temperatura pracy systemu lub procesora w dużym stopniu zależy od właściwości całego
systemu oraz od kombinacji komponentów wchodzących w jego skład. Dlatego też ?normalna?
temperatura pracy będzie różna w różnych systemach, zależnie od ich konstrukcji. Zmienne
parametry wpływające na temperaturę pracy systemu to na przykład: rozmiar obudowy,
charakterystyka przepływu powietrza, zainstalowane komponenty, szybkość procesora,
zastosowany wentylator i radiator procesora, umieszczony między procesorem a radiatorem
materiał odprowadzający ciepło, zasilanie, parametry napięcia, obciążenie oraz temperatura
powietrza otoczenia.
Typowy odczyt z BIOS-u lub zewnętrznego oprogramowania powinien wynosić około
60oC ? 65oC lub mniej.
Chociaż dla procesorów AMD nie określa się ?normalnej? temperatury pracy, istnieją wartości
maksymalne tej temperatury, które nie mogą zostać przekroczone. Maksymalną temperaturę
pracy procesora określa jego oznaczenie OPN (Ordering Part Number,

Jutro postaram sie o jakis programik po polsku,moze cos sie znajdzie ale nie obiecuje :)

Nieznajac angielskiego tez mozesz sobie poradzic - sciagnij sobie English Translator

Pobierz tu:
Kod: Zaznacz wszystko
http://s5.yousendit.com/d.aspx?id=1H08HW4J9LIDQ3H3VB2CB6WA60

Albo tu:
Kod: Zaznacz wszystko
http://rapidshare.de/files/2243846/English_Translator_3.2.rar.html
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez malutkia » 12 Cze 2005, 08:59

PostUA:

A ja proponuje zamiast pol godziny grania, pol godziny nauki ang, uwierz mi, ze wyjdzie Ci to na zdrowie.
A co do restartu to nie jest do konca powiedziane, ze restartuje Ci sie przez temp. Skoro nie wiesz, jak sprawdzic temp. to dlaczego wszystko na nia zwalasz? Moze masz jakies wirusy lub cos w tych gustach?
Jest jeszcze mozliwosc, ze w biosie masz ustawiona temperature procesora, ktora jak osiagnie to sie restartuje. W tym przypadku polecam podwyzyc ja o kilka stopni ;) i zobaczyc czy dalej restart.
Jak Ci sie jeszcze raz zrestartuje to wejdz do biosa i zoabcz na temp. procka i ilosc obroto wiatraczka.
pozdrawiam malutkia
There is only a thin line between winning and losing.
Awatar użytkownika
malutkia
Postujący
Postujący

Dołączenie: 08 Kwi 2005, 14:30
Miejscowość: C-n

Postprzez niunka » 12 Cze 2005, 09:07

PostUA:

Jezeli sie ma taki super program jak Lime Wire i kto wie jeszcze jakie P2P to ma sie wiry na 99% 8)
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez Jędrzej » 12 Cze 2005, 21:54

PostUA:

a jaki program antywirusowy polecacie(który jest najlepszy??)

mi gdzies wiatrak na procku szwankuje bo buczy czasami i głośno chodzi a może być możliwość że wiatrak za słabo chłodzi i dlatego restartuje kąpa jak sie zagrzeje procek??

a restartuje mi sie kap wtedy tylko jak ram w GTAsa może ta gra duzo wykożystuje procka i dlatego sie greje??
Awatar użytkownika
Jędrzej
Postujący
Postujący

Postprzez Jędrzej » 12 Cze 2005, 21:58

PostUA:

A ja mam antywirusy takie: AntiWirenKit, CCleaner, AD-Ware Se profesional mogą byc czy jakieś jeszcze???

Niunka dzieki wielkie za English Translator :)

jeszcze jedno pytanko co ile (jaki czas) skanujecie kąpa antywirusowymi programami????
Awatar użytkownika
Jędrzej
Postujący
Postujący

Postprzez kamuflasz » 12 Cze 2005, 22:36

PostUA:

Wpisz w googlach EVEREST ale z opcią przeszukiwania stron kategorii Polski czy jak to tam jest napisane i będziesz miał odczyt ( Po Polsku ) temaratury i nie będziesz co chwilę musiał wchodzić w Biosa:)
Jesteś Polakiem?? Szanuj swój język ojczysty !!!
Błędy się zdarzają każdemu ale nie 4 w jednym krótkim zdaniu :D

w razie wątpliwości skorzystaj z https://sjp.pwn.pl/
Awatar użytkownika
kamuflasz
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 04 Mar 2005, 13:06
Miejscowość: Zielona Góra

Postprzez dj_shreder » 15 Cze 2005, 09:36

PostUA:

a z tym wiatraczkiem to może od czasu do czasu można by było go wyczyścić:P
miło, szybko i sympatycznie
Awatar użytkownika
dj_shreder
Postujący
Postujący

Dołączenie: 22 Gru 2004, 12:28
Miejscowość: Kamienna Góra to chyba gdzies koło Marsa

Postprzez zebra » 17 Cze 2005, 22:46

PostUA:

NIE POWINIENEŚ MIEĆ W SYSTEMIE WIĘCEJ NIŻ JEDNEGO PROGRAMU ANTYWIRUSOWEGO!!! Większa ilość może doprowadzić do nieprzewidywalnych rezultatów! Dlatego wybierz jeden, dobry, najlepiej pełną wersję, a nie wersję testową... Ja używam Nortona 2005, ale te, które ty wymieniłeś, też mogą być. A temperaturę najlepiej sprawdzaj w BIOSIE, a jeżeli zależy ci na kontrolowaniu temperatury procesora z poziomu Windows, to polecam MBM, Everest i wiele innych programów... Szukaj w Google, tylko zaznacz, że szukasz stron w języku polskim:) Wtedy nie będziesz miał kłopotów z językiem angielskim... Powodzenia! A co do częstych restartów komputera, to faktycznie jedną z głównych przyczyn jest niewystarczające chłodzenie, między innymi spowodowane nieprawidłową pracą wiatraczka, który trzeba od czasu do czasu wyczyścić, lub wymienić na lepszy model, oczywiście dopasowany do procesora i wszystkich pozostałych komponentów. Biorąc pod uwagę dobór wiatraczka, warto wziąść pod uwagę jego moc i napięcie oraz pobór mocy... Polecam poradniki na ten temat:)
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

Powróć do Programy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników