mietek napisał(a):ciniu123 napisał(a):każdy antywirus spowalnia kompa.
Najlepiej nie mieć antywirusa:
Na kompie mam firewalla i to mi wystarczy
A JAK WY UWAŻACIE???
Ciniu! Można jakieś konkrety? Jakiego firewalla używasz? Jak radzisz go ustawić, żeby było dobrze? Bo ja się właśnie łamię: mieć czy nie mieć [antywira], oto jest pytanie.
Mam nowiutkiego laptopa z Win XP Home, neta z neostrady i tam oferują abonament na Pandę (3 stopnie zabezpieczenia z firewallem, antywirem, antydialerem, itp.).
Próbowałem używać triala z Nortona (dawali przy zakupie), ale jest kłopot z siecią domową, więc zrezygnowałem.
Jezeli chcesz miec w miare dobrze zabespieczonego kompa to nie wierz w to co tu pisza (bez obrazy,ale sa tu powypisywane glupoty)
Firewall najlepszy z darmowych Kerio
a uwazany za ogolnie najlepszy Outpost Sygate
anty wirus osobiscie polecam Kaspersky Personal,dobry jest rowniez norton,niestety najbardziej pamieciozerny(zeby nie blokowal neta to kwestia konfiguraci,a jest bardzo intuicyjny w obsludze,wiec nie powinienes miec problemow),a najlepszym z darmowych Avast Home
do tego jakis anty spyware,jednym z najlepszych SpyEmergency,dobry jest rowniez ad-wacht (dzialajacy w tle)
Nie sluchaj nikogo ze sam firewall wystarczy lub sam antywir,sa to zupelnie innego rodzaju zabezpieczenia,w inny sposob chronia komputer,zaden firewall nie ochroni cie przed wirusem!